Seimas atitraukė žiniasklaidą nuo vyskupų rankos

Žiniasklaidos nereguliuos vyskupai. Taip buvo nuspręsta trečiadienį, kai Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) nepritarė siūlymui į žurnalistų etikos vertintojus skirti ir Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupų konferencijos atstovą.

Seime nepritarta siūlymui, kad žiniasklaidą be profesionalų reguliuotų ir vyskupai.<br>T.Bauro nuotr.
Seime nepritarta siūlymui, kad žiniasklaidą be profesionalų reguliuotų ir vyskupai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:10 PM

Šią asociaciją steigti būtų įpareigotos Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Nesuvokiama sveiku protu

Konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė projektui registravo siūlymą, kad taip pat asociacijoje dalyvautų ir Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupų konferencija, Lietuvos žmogaus teisių centras, Lietuvos psichiatrų asociacija. Komitetas trečiadienį apsvarstęs šį siūlymą jam nepritarė - už buvo 4 komiteto nariai, prieš balsavo 7, vienas susilaikė.

Daug diskusijų sulaukusį siūlymą įtraukti vyskupus turėjęs pristatyti Seimo narys Jurgis Razma posėdyje nedalyvavo. Jį atstovo Valentinas Stundys.

„Sveiku protu sunku suvokti, kodėl buvo išskirti būtent vyskupai ir psichiatrai“, – sakė interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė. Anot jos, kyla natūralus klausimas – o kodėl vyskupai reguliuos išskirtinai žurnalistus, o ne kitas sferas?

Be to, praėjusio komiteto posėdžio metu konservatoriai net pareiškė, kad nepritarus šiam siūlymui, būtų pažeistos Šventojo Sosto ir Lietuvos Respublikos sutartys.

Nepritarus siūlymams įtraukti vyskupus ir psichiatrus, užrūstino Seimo narį V.Stundį. Jis pareiškė, kad visuomenė šiuo atveju lieka absoliučiai paraštėse: „Jos viešasis interesas būti objektyviai ir bešališkai informuota, lieka kaip ir nelabai reikalinga.“

Buvo grąžintas

Konservatoriai jau anksčiau buvo pasiūlę į Visuomenės informavimo etikos asociaciją bei jos kuriamą etikos komisiją deleguoti vyskupų atstovus ir Seimas tam pritarė. Pritarus šiam siūlymui, projektas pasikeitė iš esmės, tad iš plenarinių posėdžių salės buvo grąžintas atgal svarstyti komitetui iš naujo.

Konservatorių siūlymas į naujai formuojamos Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigėjus įtraukti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją sulaukė žiniasklaidos organizacijų pasipriešinimo.

„Ta diskusija vyko trejus metus ir dalyvavo konservatorių atstovas ir iš komiteto atstovas ir buvo išdiskutuota, kad kai mes susiduriame su informaciniais karais ir propaganda reikia šviesti visuomenę ir atlikti turinio analizę. Ypatingai reikalingi profesionalai, turintys komunikacijos mokslo išsilavinimą, turintys patirties darbe visuomenės informavimo priemonėse ir buvo nutarta, kad geriausias modelis yra tas, kai Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją sudaro tik žiniasklaidos profesionalų asociacijų institucijos“, – sakė A.Žilinskienė.

Sugriautų esminį principą

Pasak žiniasklaidos atstovų, taip iš esmės buvo sugriauta esminė įstatymo pakeitimų idėja - sukurti efektyvią ir profesionalią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą, kuri neatstovautų nė vienai politinei, religinei ar kokiai kitai visuomeninei grupei, konkuruojančiai savo idėjomis su kitomis panašiomis organizacijomis.

„Tokiu skubotu pasiūlymu buvo sukurtas beprecedentis atvejis, kai vienos religinės konfesijos atstovas dėl visiškai neaiškių priežasčių prievarta įtrauktas į žiniasklaidos ir žurnalistų asociacijos steigėjų sąrašą“, - reaguodami į konservatorių siūlymą viešą raštą paskelbė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius, Internetinės žiniasklaidos asociacijos prezidentė Aistė Žilinskienė, Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidentė Zita Sarakienė, Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė.

Vyskupai turi savo atstovą ir šiuo metu veikiančioje Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijoje, tačiau joje šalia žiniasklaidos atstovų narius deleguoja ir visuomeninės organizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.