Akademinių mainų programa – motyvuotų žmonių tiltas per Atlantą

Daugelis jaunų, perspektyvių žmonių svajoja nors kartą perskristi Atlanto vandenyną ir apsilankyti JAV – tolimoje šalyje, kur pildosi svajonės. Tokios vietos kaip įžymusis Niujorkas ir kino mėgėjus viliojantis Holivudas pasiekiamos nedaugeliui. Tačiau motyvuotiems ir siekiantiems tobulėti Baltijos šalių gyventojams tokios svajonės nesunkiai gali tapti realybe - pagalbos ranką jiems tiesia Baltijos – Amerikos laisvės fondas (Baltic – American Freedom Foundation, arba BAFF).

Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Riaukaitė

Nov 27, 2014, 6:29 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:49 AM

Šis fondas buvo įkurtas 1994 m., tačiau tuomet buvo investuojama į Baltijos šalių verslą. Dabartine veiklos kryptimi organizacija pasuko 2010-aisiais - buvo pradėta investuoti į švietimą, žmogiškąjį kapitalą. Keturių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV – atstovų tikslas – vykdyti akademinius mainus bei stiprinti ryšį tarp Baltijos šalių ir JAV.

Pasiūlymai ir studentams, ir tyrėjams

Keturiose BAFF vykdomose programose laukiamas kiekvienas, pasiryžęs mokytis ir augti. Programų dalyviams suteikiama didelė laisvė – neribojamos veiklos sritys, nėra apibrėžto dalyvių vietų skaičiaus.

„Nesistengiame iš visų Baltijos valstybių priimti po tiek pat žmonių - pasirenkame tuos, kurie atrodo labiausiai motyvuoti. Komisiją sudaro keturių šalių (Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV) atstovai“, - pasakojo BAFF atstovė Lietuvai Ingrida Šidlauskienė.

Vienintelis griežtas reikalavimas, kurį organizacija taiko visų programų dalyviams – po išvykos į JAV dvejus metus privaloma gyventi savo šalyje.

„Norime, kad žinių ir patirties JAV pasisėmę žmonės grįžtų į savo šalis ir bent dvejus metus joms skleistų savo idėjas, užsiimtų naudinga veikla – toks yra mūsų tikslas“, - teigė I.Šidlauskienė.

Patraukliausias pasiūlymas – praktika JAV

Ne paslaptis, kad studentai ir ką tik studijas baigęs jaunimas ilgalaikėmis išvykomis į užsienį domisi labiau nei vyresnio amžiaus, šeimas sukūrę ir darbus turintys žmonės.

Perspektyviam, bakalauro studijas baigusiam jaunimui BAFF siūlo galimybę išvykti į JAV ir 6-12 mėnesių atlikti praktiką visame pasaulyje pripažintose kompanijose. Ši fondo programa sulaukia didžiausio susidomėjimo.

Konkursas vyksta du kartus per metus – pavasarį ir rudenį.

„Paraiškas galima teikti iki spalio 30 d. Panašu, kad išsirinkti kandidatus bus sunku – konkurse jau yra 150 dalyvių. Šią programą pirmą kartą įvykdėme 2011-aisiais ir aiškiai matome, kad susidomėjimas mūsų pasiūlymu kasmet vis didėja“, - džiaugėsi I.Šidlauskienė.

Stipendijos pakanka ir kelionėms

Baltijos šalis nuo JAV skiria ilga ir brangi kelionė lėktuvu, tačiau BAFF atstovė Lietuvai patvirtino – dėl piniginės paplonėjimo praktikos programos dalyviams jaudintis neverta.

Nors už darbą JAV kompanijose atlyginimai praktikantams nėra mokami, profesinės praktikos programos dalyviams fondas suteikia stipendijas, kurios padengia ne tik kelionės, pragyvenimo ir maisto kainą.

„Metinė stipendija siekia iki 30tūkst. JAV dolerių. Tie, kurie protingai paskirsto savo išlaidas, už gautus pinigus keliauja po Pietų Ameriką ar nuomojasi automobilius kelionėms po JAV“, - pasakojo I.Šidlauskienė.

Nauja patirtis įkvepia keistis ir keisti

BAFF atstovė Lietuvai pasakojo, kad per trejus metus jei teko susidurti tik su viena programos dalyve, kuri neliko patenkinta savo patirtimi JAV. Jaunimas iš Baltijos šalių buriasi Niujorke, artimai bendrauja, o visi programos dalyviai kartą per metus susitinka numatytoje JAV vietoje.

„Organizavome susitikimus Atlantoje, Los Andžele, Nešvilyje. Jie yra privaloma programos dalis. Praktikantai iš Baltijos šalių kartu praleidžia dvi ar daugiau dienų, keliauja, pramogauja, stiprina tarpusavio ryšius“, - pasakojo I.Šidlauskienė.

Kiekvienas programoje dalyvaujantis lietuvis grįžęs privalo susitikti su BAFF atstove Lietuvoje. Prie puodelio kavos ar arbatos dalijamasi įspūdžiais, nauja patirtimi, prisiminimais ir ateities planais.

„Susitinku su visais be išimties, taigi galiu tvirtai pasakyti, kad absoliuti dauguma dalyvių lieka patenkinti savo išvyka. Visi grįžta „su sparnais“ - motyvuoti, entuziastingi, išlaisvėję“, - džiaugėsi ji.

Studijos Holivude tapo realybe

Pabaigusiems bakalauro studijas, tačiau norintiems ir toliau tęsti mokslus BAFF siūlo vykti į JAV magistro studijoms. Šios programos dalyviams taip pat suteikiama didelė laisvė – neribojamos studijų sritys, o mokytis galima bet kuriame sertifikuotame šalies universitete.

Baltijos – JAV laisvės fondas siekia pasirūpinti, kad brangios studijos ir kelionė į JAV nesustabdytų jaunų žmonių nuo svajonės siekimo.

„Magistro studentams skiriame dalinę stipendiją, kuri siekia iki 25tūkst. JAV dolerių per metus. Ją galima naudoti pagal savo poreikius. Tačiau dažnai būna taip, jog stipendijos neužtenka visiškai viskam – studentams gali tekti panaudoti ir savas santaupas“, - pasakojo fondo atstovė Lietuvai I.Šidlauskienė.

Programos dalyviai paraiškas konkursui gali teikti iki kitų metų balandžio 1-osios. Jiems organizacija taiko tik du neišvengiamus reikalavimus – prieš teikiant paraišką reikia būti savarankiškai įstojus į norimą universitetą, o pasibaigus studijas dvejus metus būtina praleisti savo šalyje.

„Labai džiaugiamės magistro programos dalyviais. Šiuo metu Juliardo aukštojoje menų mokykloje studijuoja labai talentinga smuikininkė, dar viena lietuvė Holivude mokosi kino meno. Labai laukiame jų sugrįžimo, įdomu, kaip merginos atskleis save Lietuvoje“, - džiaugėsi I.Šidlauskienė.

Akademiniuose mainuose laukiami ir ekspertai

BAFF vykdoma „Research Scholar“ atveria vartus į JAV daktaro laipsnį arba 5m. eksperto patirtį turintiems įvairių sričių profesionalams.

Tyrėjai skatinami ne tik atlikti visuomenei naudingus tyrimus, turinčius išliekamąją vertę, bet ir dalyvauti pasaulinio lygio konferencijose. Į užsienį programos dalyviai gali išvykti kartu su savo šeimomis.

Konkursą laimėjusiems dalyviams suteikiama iki 60 tūkst. JAV dolerių siekianti metinė stipendija. Ji skirta padengti ne tik tyrėjo ir jo šeimos narių gyvenimo, kelionės išlaidoms, bet ir kelionėms į įvairius suvažiavimus, konferencijas.

„Tyrėjams siūlome išvykti 6-12 mėnesių laikotarpiui. Šiuo metu „Research Scholar“ programos dalyviai iš Lietuvos JAV atlieka tyrimus fizikos srityje, studijuoja fosilijas ir t.t.“, - pasakojo I.Šidlauskienė.

Šios programos dalyviams taikomi trys privalomi reikalavimai. Visi kandidatai prieš teikdami paraiškas privalo surasti juos priimsiančią organizaciją JAV, konkursui privalu pateikti detalų tyrimo aprašymą, kuriame akcentuojama jo nauda visuomenei bei išliekamoji vertė, o po viešnagės užsienyje visi dalyviai privalo 2m. dirbti savo šalyje.

Konkursas vyksta du kartus per metus – rudenį, iki spalio 30d. ir pavasarį, iki balandžio 1d.

Dialogo programa JAV specialistus kviečia į Lietuvą

BAFF programų dalyvių keliai veda ne tik į vieną pusę. Nuo 2013m. pavasario vykdoma programa suteikia galimybę mokslo ir kultūros organizacijoms, įstaigoms į Lietuvą pasikviesti lektorių ir kitokių specialistų iš anapus Atlanto.

Pasak I.Šidlauskienės, susidomėjimas šiuo pasiūlymu nuolat didėja, o paraiškų skaičius nuo aštuoniolikos per metus su puse išaugo iki keturiasdešimties.

„Nustatyto konkurso laimėtojų skaičiaus čia taip pat nėra. Kandidatus vertiname pagal tikrąją siūlomo projekto vertę bei kokybę. Atrinktiems dalyviams suteikiame iki 10tūkst. JAV dolerių finansavimą. Atvykstantys svečiai paskaitas skaito neatlygintinai, tačiau padengiame jų kelionės, apgyvendinimo, transporto ir maitinimo išlaidas“, - pasakojo I. Šidlauskienė.

Kalbėdama apie jau įgyvendintus įsimintinus projektus, BAFF atstovė Lietuvai prisiminė Juliano Martino, atvykusio iš Juliardo aukštosios menų mokyklos, surengtą paskaitą ir koncertą Kauno muzikos akademijoje.

Paraiškos su detaliais projektų aprašymais konkursui teikiamos du kartus per metus, tačiau dėl atvykimo su specialistu susitarti reikia prieš dalyvavimą konkurse. Jis vyksta ir dabar, galutinė priėmimo data – spalio 30d. Rezultatai bus paskelbti iki gruodžio 20d. I.Šidlauskienė taip pat pabrėžė, jog projektą privaloma įgyvendinti per 9 mėn. nuo rezultatų paskelbimo.

Ir konkursai, ir atrankos – tik internetu

I.Šidlauskienės teigimu, fondo „mechanizmas“ sukasi tik internete. BAFF tinklalapyje susidomėjusieji siūlomomis programomis gali ne tik rasti visą reikiamą informaciją, bet ir teikti paraiškas.

„Viskas vyksta internetu. Komisija nesusitinka net spręsdama, kas nugalės skelbiamus konkursus. Kiekvieną paraišką skaito keturi žmonės iš keturių šalių – Latvijos, Lietuvos, Estijos ir JAV.

Siekiame, kad galimybę tobulėti ir mokytis užsienyje gautų kiekvienas talentingas, perspektyvus ir motyvuotas žmogus“, - pasakojo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.