Dėl Seimo klajoklio atmintį gaivino ir ūkininkas

Buvusiam Seimo nariui Linui Karaliui kelionės rūpėjo labiau nei politika, todėl jis nuolat ieškodavo, kam palikti savo balsavimo kortelę. Tiesa, balsuoti už jį išdrįso ne visi partijos kolegos. Tai paaiškėjo teisme.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 27, 2014, 7:39 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:18 PM

„Gal gali už mane pasižymėti?“ – taip savo kolegų nuolat prašydavęs politiku tapęs pramogų pasaulio atstovas L.Karalius.

Buvęs Seimo narys Jonas Stanevičius vakar Vilniaus apygardos teisme prisiminė, kaip „prisikėlėlių“ frakcijos nariai gelbėdavo dažnai keliaujantį savo partijos kolegą.

Parlamentaro mandatą praradusiam L.Karaliui apie tai teisme užteko papasakoti vieną kartą, o už jį balsavusio Aleksandro Sacharuko byla dar nebaigta. Pastarajam pareikšti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo.

Erzino kelionės sunkmečiu

„L.Karalius buvo amžina mūsų frakcijos bėda“, – teisme pasakojo J.Stanevičius.

Šiuo metu Skuodo rajone ūkininkaujantis buvęs politikas teigė irgi sulaukęs kolegos prašymų balsuoti už jį, bet to daryti niekada nesutikęs: „Kai pensininkams buvo mažinamos pensijos, o protestuotojai daužė Seimo langus, L.Karalius po pasaulį keliavo itin plačiai. Dėl to mes labai nesutarėme.“

Kiti frakcijos nariai, J.Stanevičiaus teigimu, keliautojui dėl to nepriekaištavo: „Raganų medžioklės, kad kažkas kažkur išvažiavo, pas mus nebuvo.“

Liudytojo teigimu, L.Karalius kolegoms nesigirdavo, kada ir kur keliaus: „Turbūt bijojo, kad nebūtų su savo sugyventine užfiksuotas oro uoste.“

Saugojo kiekvieną narį

Kaip balsuoti vienu ar kitu klausimu, „prisikėlėlių“ frakcijos nariai susirinkdavo pasitarti prieš kiekvieną Seimo plenarinį posėdį. Jų nuomonės išsiskirdavo retai.

„Mūsų frakcija buvo draugiška ir nuoširdi, palaikėme vienas kitą“, – prisimena J.Stanevičius. Anot jo, frakcija stengėsi išlaikyti kiekvieną savo narį, todėl ir L.Karaliaus buvimas buvo svarbus.

Patenkino kolegos užgaidas

2010 metų sausį bendražygiai žinojo, kad L.Karalius keliauja po Aziją. J.Stanevičius neprisimena, kad prieš išvyką kolega būtų garsiai prašęs už jį balsuoti.

Vėliau paaiškėjo, kad balsuoti už keliautoją sutiko A.Sacharukas. Byloje teigiama, kad balsavo 11 kartų.

„A.Sacharukas tuo metu buvo frakcijos seniūnas ir patenkino tas užgaidas“, – sakė J.Stanevičius.

Teismui jau liudijo buvę Seimo nariai Ligitas Kernagis ir Donalda Meiželytė. Jie teigė, kad prieš balsavimą frakcija visada pasitardavo ir dažniausiai balsuodavo vienodai. Todėl A.Sacharuko balsavimą už L.Karalių jie vertina kaip frakcijos valios išreiškimą.

J.Stanevičius vakar tvirtino negirdėjęs, kad už tokį balsavimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

Anksčiau apklausti parlamentarai taip pat aiškino, kad balsuoti už kitą asmenį buvo kasdienybė. Taip esą elgėsi ir Seimo senbuviai, tačiau niekam dėl to teisme aiškintis neteko.

„A.Sacharukas, nors ir jaunas politikas, tuo metu buvo labai įtakingas. Jį prigriebė dėl natūralaus politinio keršto“, – svarstė J.Stanevičius.

Atgailauja penkerius metus

A.Sacharukas teisme jau yra davęs parodymus.

Buvusio politiko tvirtinimu, balsuodamas už kitą jis padarė tiktai procedūrinį nusižengimą.

„Nepadariau jokio nusikaltimo. Tai vertinu kaip Seimo statuto, galbūt etikos pažeidimą, dėl kurio atsiprašinėju jau penkerius metus“, – duodamas parodymus kalbėjo šiuo metu advokatu dirbantis A.Sacharukas.

Jis irgi tvirtino, kad balsuoti už salėje nesančius kolegas Seime buvo įprasta.

Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui buvo surengta apkalta.

Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.