J. Kazickaitė apie dvigubos pilietybės panaikinimą: „Tai klaida“

Dvigubos pilietybės klausimas vis dar kursto aistras ne tik Lietuvoje, bet ir už Atlanto. Kol vieni pasisako už vienos pilietybės turėjimą, kiti teigia, jog priėmusi tokį sprendimą Lietuva pati atstumia ryšį su šalimi norinčius palaikyti išeivių vaikus. Tiesa, visos dvigubos Lietuvos pilietybės netekimo ir įgijimo istorijos labai skirtingos.

J.Kazickaitė prisipažino, kad keliaudama Europoje nuolat naudojasi lietuvišku pasu.<br>T.Bauro nuotr.
J.Kazickaitė prisipažino, kad keliaudama Europoje nuolat naudojasi lietuvišku pasu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-11-28 12:08, atnaujinta 2018-01-20 10:36

Ž.Ilgauskas nesigaili, o I.Tobias neverkia

Neseniai nuskambėjo istorija su krepšininku Žydrūnu Ilgausku, kuris pernai oficialiai tapo JAV piliečiu žinodamas, kad Lietuvos pilietybė po šio žingsnio iš jo bus atimta.

Pats krepšininkas teigė nesigailintis, kad aplinkybės susiklostė būtent taip, ir net siūlė atsiųsti abiejų sūnų lietuviškus pasus „jei Lietuvos biurokratams tėvas nelabai geras“.

Ne ką mažiau aistrų sukėlė ir pilietybės Lietuvos suteikimas čiuožėjai Isabellai Tobias. Už išimties tvarka gautą pilietybę ir galimybę dalyvauti 2014-ųjų metų olimpinėse žaidynėse kartu su lietuviu Deividu Stagniūnu čiuožėja dėkojo su ašaromis akyse.

Tiesa, vos pasibaigus olimpiadai ašaros nudžiūvo, mat paaiškėjo, kad I. Tobias poroje šoks su rusu Ilja Tkačenka ir atstovaus Izraeliui.

Lietuva atstumia savus?

Lietuvoje viešinti filantropo Juozo Kazicko dukra Jūratė Kazickaitė teigia nuolat sekanti, kas vyksta Lietuvoje, ir ją nemaloniai nustebino diskusijos dėl teisės į dvigubą pilietybę.

„Visos šios diskusijos, ar gali Lietuvos piliečiai turėti daugiau nei vieną pilietybę, mane labai liūdina. Manau, kad šis žingsnis – didelė klaida. Lietuva neturėtų atstumti žmonių, kurie turi lietuviškas šaknis, juk net antrosios ar trečiosios kartos išeiviai siekia išlaikyti ryšį su šalimi“, – sakė ji.

Moteris prisipažino, kad keliaudama Europoje nuolat naudojasi lietuvišku pasu ir didžiuojasi turėdama Lietuvos pilietybę: „Juk kai turi lietuvišką pasą, daug rimčiau galvoji apie šalį, jauti atsakomybę, jog esi lietuvis. Labai tikiuosi, kad laikui bėgant ši situacija pasikeis“, – kalbėjo J. Kazickaitė.

Tikisi, kad išvykę lietuviai sugrįš

Paklausta, ar šeima kada nors planavo sugrįžti į Lietuvą, pašnekovė akimirkai nutyla, paskui šypteli: „Tėvelis apie tai dažnai galvojo, – o paskui skuba paaiškinti: – Kadangi užaugau Amerikoje, įpratau prie gyvenimo ten ir sugrįžti į Lietuvą man būtų nelengva, taip jau susiklostė aplinkybės. Mano šeima ir fondas visuomet būsime su Lietuva ir padėsime jai.

Šiandien labai jaudinuosi dėl to, kad daug jaunų žmonių palieka Lietuvą. Labai svarbu, kad šie žmonės sugrįžtų. Suprantu, kad vykstama į užsienį dirbti ir studijuoti, bet norėčiau žinoti, kad jie vis tiek planuoja kada nors sugrįžti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.