Parlamentaras sunerimo: prokuratūra pūdo bylas

Ne viena prokurorų rankose atsidūrusi byla po kiek laiko ima skleisti nekokį kvapą. Kodėl skambiai pradėti tyrimai nugrūdami į stalčių, o vėliau baigiasi niekuo?

Seimo narį V.Gailių šokiravo prokurorų veiksmai vilkinant daugelį bylų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo narį V.Gailių šokiravo prokurorų veiksmai vilkinant daugelį bylų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2014-12-11 06:05, atnaujinta 2018-01-19 11:27

Seimo Antikorupcijos komisijai vadovaujantis buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Vitalijus Gailius kreipėsi į prokurorus prašydamas informacijos, kiek pastaruoju metu jų tirtų bylų nukeliavo į archyvą dėl senaties.

„Mano nuogąstavimai pasitvirtino su kaupu“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė V.Gailius. Jis prisipažino nujautęs, kad Generalinė prokuratūra marinuoja bylas.

Spėjo pabėgti iš tarnybos

Seimo komisijos vadovą pribloškė iš prokurorų gautas atsakymas, kuo baigėsi 2009-ųjų pradžioje pradėtas jo tuomečių pavaldinių tyrimas, prie kurio galbūt rankas prikišo ir buvęs aukštas FNTT pareigūnas Nerijus Zulonas.

Šio buvusio teisėsaugininko pavardė pastaruoju metu minima gana dažnai. N.Zulonas pareigūnams buvo pripažinęs, kad per jį dabartinis FNTT vadovas generolas Kęstutis Jucevičius iš pagarsėjusio sostinės advokato Juzefo Kozubovskio esą reikalavo kyšio.

Iškilus šiai istorijai į viešumą, V.Gailius prisiminė ir kitą garsų tyrimą, dėl kurio du FNTT pareigūnai buvo gavę papeikimus, o N.Zulonas savo noru pabėgo iš tarnybos – esą dėl sveikatos.

Tai jis padarė nelaukdamas, kol bus baigtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad buvusio FNTT Vilniaus apskrities skyriaus viršininko pavaduotojo N.Zulono pavaldiniai vilkino ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo bendrovėje „EMP recycling“.

Tyrėjų entuziazmas blėso

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija dar 2008 metais buvo nustačiusi, kad spalvotųjų, tauriųjų metalų ir katalizatorių laužo supirkimu užsiimančioje bendrovėje galėjo būti klastojami dokumentai.

Dėl vieno tokio atvejo Vilniaus policijos komisariate netrukus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Bet paaiškėjus, kad galimo dokumentų klastojimo atvejų šioje įmonėje gali būti ir daugiau, byla buvo perduota FNTT.

Darbo ėmėsi Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus tyrėjas Audrius Petraitis, o tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūra. Jos atstovai net įtarė, kad į teisėsaugos akiratį patekusioje bendrovėje galėjo būti legalizuojami nusikalstamu būdu įgyti pinigai ar turtas.

Iš pradžių A.Petraitis tarsi ir uoliai kibo į darbą – apklausė liudytojus, surašė apklausų protokolus, pagal nuotraukas atpažino tam tikrus asmenis.

Bet kai 2010-ųjų kovą buvo gauta specialisto išvada, kad „EMP Recycling“ 325 asmenims neišmokėjo daugiau kaip 2,6 mln. litų, o valstybei padaryta žala siekia daugiau kaip 400 tūkst. litų, tyrėjo entuziazmas kažkur pradingo ir byla įstrigo – beveik aštuonis mėnesius ji buvo įkišta į stalčių.

Ir tardė, ir draugavo

Prokurorai tikėjosi, kad gavus specialisto išvadą byla galės keliauti į teismą. Todėl sumažėjęs FNTT tyrėjų tempas jiems sukėlė įtarimų – prokuratūra ėmė aiškintis, kodėl byla nėra tiriama.

Tuo metu tarnybai vadovavusio V.Gailiaus įsakymu pradėtas tarnybinis patikrinimas atskleidė šokiruojamų dalykų.

Paaiškėjo, kad vienas iš A.Petraičio viršininkų N.Zulonas giminystės ryšiais susijęs su „EMP Recycling“ savininkais.

Šiai bendrovei vadovavo Almantas Kybartas – N.Zulono pusseserės Jorikos Kybartienės vyras. Beje, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui ilgai vadovavęs jos tėvas generolas Kazys Zulonas taip pat darbuojasi „EMP Recycling“.

Vilniaus miesto tarybos narys K.Zulonas, priklausantis Vidaus reikalų ministeriją kontroliuojančiai partijai „Tvarka ir teisingumas“, nurodo esąs šios bendrovės generalinio direktoriaus patarėjas.

Negana to, buvęs tiesioginis A.Petraičio viršininkas Vidas Vinskus irgi buvo susijęs su šia bendrove. Vairuodamas „SsangYoung“ jis Kaišiadorių rajone buvo patekęs į eismo įvykį.

Tada paaiškėjo, kad FNTT tyrėjo vairuojamas automobilis priklauso „EMP Recycling“.

Ant šio automobilio net buvo matyti bendrovės lipdukai, o jį V.Vinskui prie FNTT būstinės sostinės Šermukšnių gatvėje neva bandomajam važiavimui privairavo jau minėtas N.Zulonas.

Daugelis įtariamųjų išsisuko

Nepaisant atlikto tarnybinio patikrinimo rezultatų, daug žadėjęs ir ilgai užtrukęs ikiteisminis tyrimas baigėsi apkaltinamuoju nuosprendžiu vienam asmeniui, kitaip sakant, šnipštu.

Už apgaulingą apskaitos tvarkymą jam buvo skirta beveik 20 tūkst. litų bauda.

Kitų įtariamųjų atžvilgiu tyrimas nutrauktas – arba nesurinkus pakankamai jų kaltės įrodymų, arba suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.

Bet kaip Seimo komisiją informavo generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis, tyrimą kontroliavusio prokuroro procesinių sprendimų pagrįstumą patikrinusio aukštesniojo prokuroro nuomone, nėra pagrindo jų naikinti.

„Taigi susitvarkė. Nubaustas vienas asmuo dėl vieno mažo epizodo, nors sumos buvo milžiniškos“, – skaitydamas iš prokuratūros gautą raštą stebėjosi gerai su šios bylos tyrimo eiga susipažinęs V.Gailius.

Įžvelgė ydingą sistemą

Gautas atsakymas apie žlugusį garsų tyrimą V.Gailių paskatino dar kartą kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ji pateiktų duomenis, kiek bylų dėl senaties buvo nutraukta per šios vadovybės kadenciją.

„Matau, kad tai jau tampa sistema. Dėl senaties nutraukiama tūkstančiai bylų, nors Darius Valys pradėdamas darbą Vilniuje žadėjo iki galo ištirti bent jau rezonansines“, – sakė politikas, kuris yra vienas didžiausių generalinio prokuroro kritikų.

Buvusio FNTT vadovo nuomone, ilgą laiką bylos laikomos „ant palangės“, po to geriausiu atveju paskubomis ištiriamos taip, kad įtarimai padarius rimtus tyčinius nusikaltimus virsta „nekaltais“ pažeidimais.

„Ko gero, visiems akivaizdu, kad dokumentai klastojami ne todėl, jog kažkam tiesiog smagu, bet siekiant pasisavinti lėšas. Šiuo atveju – šimtus tūkstančių litų“, – dėl tyrėjų stalčiuose pūdomų bylų apgailestavo V.Gailius.

Prokuroro brolis traukiamas už ausų?

* Vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip sėkmingai gali būti vilkinamos bylos, – šešerius metus trunkantis ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai dėl galimai pasisavintų milijonų pareikšti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo Irmanto Mikelionio broliui verslininkui Rimvydui Mikelioniui.

* Pastarojo vadovaujamos grupuotės nusikalstama veikla tyrimo metu buvo išskaidyta į atskirus smulkius epizodus, todėl kai kurie jos dalyviai teismo įsakymais yra nubausti simbolinėmis baudomis, bet įtakingo prokuroro brolio byla niekaip nepasiekia teismo.

* Generalinė prokuratūra prieš kelias savaites paneigė, kad R.Mikelionis visiškai atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės – esą jo atžvilgiu joks procesinis sprendimas nėra priimtas, galimai įvykdytų nusikalstamų veikų tyrimas tęsiamas.

* Bet prokuratūra taip ir nepaaiškino, kodėl niekaip nesugebama baigti 2008 metais pradėto tyrimo ir išsklaidyti ant Generalinės prokuratūros vadovybės krintančių įtarimų dėl galbūt sąmoningai vilkinamos bylos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.