Kolegų patyčių sulaukęs R. Paksas atlaikė V. Mazuronio iššūkį

„Kai pamačiau, kaip vyksta kandidatų kėlimas, man pasidarė aišku, kad mano atsakymas turi būti „taip“, - sukėlęs šurmulį salėje pareiškė Valentinas Mazuronis prieš partijos „Tvarka ir teisingumas“ partijos pirmininko rinkimus.

R.Paksas suvažiavime sulaukė kai kurių partijos narių kritikos.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Paksas suvažiavime sulaukė kai kurių partijos narių kritikos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Dec 13, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:45 AM

Tačiau europarlamentaras, buvęs aplinkos apsaugos ministras sulaukė mažiau nei ketvirtadalio balsų iš 759 balsavusių partijos narių - kaip ir tikėtasi, partijos pirmininku perrinktas Rolandas Paksas.

Partijos lyderis gavo 607 balsus, V.Mazuronis - 150 balsų. Dar du biuleteniai buvo sugadinti.

Apsisupo ištikimaisiais 

  Pats R.Paksas dėkojo ir V.Mazuronį parėmusiems partijoms nariais, ragino visus „eiti į priekį“ ir linkėjo santarvės. Taip pat jis nuolankiai žadėjo visiems „tarnauti“.

Po to R.Paksas pateikė 10 savo pavaduotojų kandidatūras, o pirmuoju partijos vicepirmininku buvusio V.Mazuronio tarp jų, suprantama, nebuvo.

Aboliučia dauguma delegatų balsų buvo partios vicepirmininkais buvo patvirtinti Vice – 10 Juozas Imbrasas, Kęstas Komskis, Petras Gražulis, Rimantas Ručys, R.Žemaitaitis, Vytautas Kamblevičius, Ona Valiukevičiūtė, Artūras Razbadauskas, Egidijus Vilimas, ir Almantas Petkus.

Ištikimas R.Pakso rėmėjas K.Komskis tapo pirmuoju „Tvarkos ir teisingumo“ vicepirmininku.

V.Mazuronio neliko ne tik partijos prezidiume, bet ir naujai išrinktoje valdyboje.

Tuo, kad R.Paksas bus perrinktas partijos pirmininku, niekas neabejojo, vienintelė intriga buvo tai, kiek balsų slaptame balsavime surinks V.Mazuronis. Vieni partijos delegatai tarusavyje 150 balsų už pagrindinį R.Pakso kritiką vertino ir kaip triuškinančią R.Pakso pergalę, kiti – kaip signalą jam, kad partijos viduje susikaupęs nemažas nepasitenkinimas.

Juolab, kad suvažiavimo delegatai – tai kruopščiai su pačios partijos vadovybės priežiūra skyriuose atrinkti jai iš esmės lojalūs kadrai.

Tačiau, lryto.lt žiniomis, pavyzdžiui, A.Mazuronis, nesirengia tęsti kovos partijoje ir jau yra tvirtai nusprendęs pats iš jos pasitraukti, nelaukdamas, kol jį išmes. Partiją ir jos Seimo frakciją politikas greičiausiai paliks arba dar prieš Naujuosius metus arba po rudens sesijos pabaigos.

Pavasario sesiją A.Mazuronis turėtų pasitikti jau anapus partijos durų, tik kur - neoficialiais duomenimis, dar neapsisprendė.  

R.Paksui – patyčios

„Tvarkiečių” gretose vyrauja baimė ir konformizmas, o ją stagnacijos liūne skandina bei ardo iš vidaus pati jos vadovybė, įsikibusi į nepakeičiamąjį savo vadą Rolandą Paksą. Ne, tie, kas taip teigia – yra runkeliai, panorę tapti narcizais!

Tokios diskusijos užvirė valdančiųjų „tvarkiečių“ kongrese, kurio tribūnoje pratrūko vidaus rietenų ir intrigų pūliniai.

Jos įvyko prieš partijos pirmininko kandidatūrų kėlimo procedūrą, kuri turėjo tapti R.Pakso, kaip vienintelio ir nepakartojamo partijos mesijo pagarbinimo ritualu. Tokia ji ir buvo, kol įvairūs skyriai ir partijos struktūros liaupsino jį ir „kėlė“ jo kandidatūrą.

 Tačiau Šiaulių miesto vicemeras Juras Andriukaitis savo vardu pasiūlė vieno iš partijos lyderių ir R.Pakso kritiko, europarlamentaro Valentino Mazuronio kandidatūrą.

Daugelis jau suvažiavimo išvakarėse laukė, kad jo metu kokį nors demaršą atliks iš partijos jau ir taip stumiamas jos Seimo narys, vieno iš jos lyderių ir pagrindinio R.Pakso konkurento, europarlamentaro V.Mazuronio sūnus Andrius Mazuronis.

Jis jau seniai iš peties pliekia R.Paksą ir jam lojalią partijos vadovybės daugumą. Politikos užkulisiuose manoma, kad tik laiko klausimas, kada jis prisijungs Seime prie kitų politinių jėgų. Jį vilioja nuo socialdemokratų iki liberalų.

Taip ir atsitiko – A.Mazuronis iš suvažiavimo tribūnos skėlė itin aštrią kalbą, tiesiog išsityčiodamas iš R.Pakso.

Šis suvažiavimo pradžioje pasakė ilgą ir aptakią kalbą, daug postringaudamas apie dvasingumo prioritetą prieš materializmą. Iš konkretesnių dalykų R.Paksas minėjo, kad yra prieš skalūnų dujų išgavimą, už Seimo sumažinimą per pusę ir visų jo narių rinkimus tik vienmandatėse apygardose, prieš euro įvedimą.

Nušalintasis prezidentas taip pat vengė kalbėti apie partiją užklupusį galimos politinės korupcijos skandalą.

Pliekė partijos vadovybę

Tad A.Mazuronis iš karto ėmė šaipytis iš šių idėjų – pasiūlė Seimą sumažinti iki 21 nario, Konstituciją apriboti iki teiginio „kas stipresnis, tas teisus“, o visus pinigus apskritai panaikinti ir atsiskaityti auksu, sidabru, žalvariu arba moliu.

A.Mazuronis taip pat pliekė partijos vadovybę, kad ji partijos viduje kuria baimės atmosferą ir kitokia nuomonę, nei savo, pateikia kaip partijos griovimą.

„Partija visą laiką stovi vietoje bei kurtų šviesią viziją tik dairosi atgal ir dejuoja dėl skriaudų“, - sakė A.Mazuronis, kuris tai ir skelbė tikruoju partijos griovimu.

Politikas priminė ir tai, kad R.Paksas ir jo šalininkai į vienus prezidento rinkimus, į kuriuos vis dėlto išleido jo tėvą, V.Mazuronį, taip pat išstūmė savo statytinio Česlovo Jezersko kandidatūrą – tam, kad trukdytų V.Mazuroniui.

Taip pat jis kaltino partijai atstovaujantį Seimo vicepirmininką Kęstą Komskį tuo, jog šis „lakstė po Seimą“ ir esą ieškojo žurnalistų, kad šie parašytų „neigiamą straipsnį“ apie neįtinkantį frakcijos narį. A.Mazuronis leido suprasti, kad tai – jis.

„Ar nėra vidinė destrukcija siekis, kad partija išvis neturėtų kandidatų?“, - retoriškai klausė A.Mazuronis, prisiminęs praėjusius prezidento rinkimus ir apkaltinęs partijos vadovybę „neaiškiais interesais“.

Mases ragino sukilti

„Kas mes esame? Tik lankstinukų dalintojai ir parašų rinkėjai?“, - kreipėsi į kongreso delegatus A.Mazuronis.

Jis piktinosi tuo, kad partija giriasi, jog yra labai gausi, tačiau kandidatų į merus ieško iš šalies. Pasak jo, tokie procesai su tikru partijos gyvenimu turi tiek pat bendro, kiek „bandelių kepimo procesas su kosmoso tyrinėjimu“.

Taip pat Seimo narys priminė partijai, jog ji jau seniai pati valdžioje ir yra „Sistemos dalis“, tad jai jau nebereikėtų vaizduoti, jog yra nuošalyje.

A.Mazuronis, žongliruodamas partijos emblemoje esančio erelio simbolika, linkėjo partijos nariams išties užsiauginti sparnus, leisdamas suprasti manąs, kad R.Paksas ir jo šalininkai partijos vadovybėje jų apskritai neturi.

„Linkiu kuo didesnių sparnų, nes aplinkui besparnių ir taip pakankamai daug“, - rėžė A.Mazuronis. Jo kalbą lydėjo dalies partijos narių juokas ir plojimai.

Išvadino nevykėliu runkeliu

Po jo į tribūną įšoko kitas partijos jaunimo atstovas, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Jis pasekė pasaką apie runkelį, norėjusį tapti narcizu. Pasak R.Žemaitaičio, kartą vienas runkelis augo lauke, kur nebuvo jokių kitų daržovių ir labai liūdėjo.

Tačiau, komiteto pirmininko teigimu, šalia atsirado didelis laukas, kuriame buvo daug įvairių daržovių, kurios ir pakvietė tą runkelį prisidėti prie jų. Visi kurį lauką „gyveno, kaip didelė graži šeima, tačiau už tvoros išdygusi narcizų puokštė paviliojo runkelį ir kai kuriuos burokus prisidėti prie jų.

Tačiau, pasak R.Žemaitaičio, narcizais dezertyrai, aišku, taip ir netapo.

„Ir prasidėjo visas perversmas. Venkime burokų, venkime runkelių ir išlikime tokie, kokie esame“, - pasaką baigė R.Žemaitaitis, taip pat sulaukęs plojimų.

Diskusijoje dalyvavę kai kurie skyrių atstovai taip pat skundėsi, kad partijos vadovybė jiems iš viršaus įbruka kandidatus į merus, Seime nesiima savivaldai tikrai reikalingos ir naudingos politikos.

Tačiau į tribūną tuojau pat kopė tie, kurie prisiekė ištikimybę R.Paksui, liaupsino jį ir už kritikos jam įžvelgė partijos priešų ranką.

Visais klausimais – „prieš“

Kandidatai į partijos pirmininko postą galėjo pasakyti po programinę kalbą, kuri turėjo trukti ne ilgiau, nei penkias minutes. R.Pakso kalba buvo itin lakoniška ir jis tik pažadėjo nebūti geresniu, nei yra, bet ir blogesniu taipogi netapti.

Tuo tarpu V.Mazuronis pasakė iš tiesų programinę kalbą, itin pabrėždamas tai, jog iš tiesų nori tapti partijos vadovu, nors ir leido suprasti, kad greičiausiai viskas užkulisiuose suderinta – ne tik kas taps partijos pirmininku, bet ir vicepirmininkai.

V.Mazuronis taip pat pareiškė, jog R.Pakso gerbėjų nuolatos kartojamas faktas, jog partija dabar yra populiariausių partijų antroje vietoje – tuščios pagyros, nes iš tiesų jos rinkimuose laukia labai rimta kova.

Politikas taip pat įgėlė R.Pakso liaupsintojams, kurie, pasak jo, nori tiesiog būti „arčiau R.Pakso“, nors tuomet, kai partiją buvo ištikusios didžiausios problemos ir prezidento apkalta, jie stengėsi būti kuo toliau nuo jo.

Labiausiai V.Mazuronis šaukėsi partijoje tikrosios demokratijos ir diskusijų dėl svarbiausių šalies politikos klausimų.

„Ar mes remiame narystę Europos Sąjungoje (ES)  ar esame euroskeptikai ir stengiamės ją sugriauti?“, - klausė V.Mazuronis ir pareiškė nepritariąs kongresą sveikinusiam britų euroskeptikų lyderiui Nigelui Farage‘ui.

V.Mazuronis sakė pritariąs euro įvedimui Lietuvoje, šalies narystei ES, taip pat laikąs, jog skalūnų dujų Lietuvoje norėjusios ieškoti „Chevron“ išvarymas iš Lietuvos buvo „didžiulė klaida“.

„Arba mes su rusais, arba su vakarietiško mentaliteto valstybėmis“, - savo pažiūras susumavo V.Mazuronis.

Taip pat jis kritikavo partiją, jog žiūri tik atgal ir „užsiverkia“, žadėjo, jog jei bus išrinktas, kiti partijos pirmininko rinkimai vyks balsuojant visiems partijos nariams.

„Mažiau ieškokime priešų ten, kur patys prisidirbome“, - linkėjo V.Mazuronis. Jo kalbą lydėjo delegatų plojimai – tiek tų, kurie pritarė jo mintims, tiek norėjusių jį nutraukti.

Užgožė liaupsės vadui

Po V.Mazuronio į tribūną vėl plūstelėjo tie, kurie reiškė paramą R.Paksu ir piktinosi V.Mazuroniu. „Partija yra aukštumoje, tad keisti vadus – didžiausia nesąmonė. Tik gerbiamo prezidento, Jo Ekscelencijos R.Pakso dėka viską pasiekėme“, - tai buvo pagrindiniai šių kalbų leitmotyvai.

V.Mazuronis buvo kaltinimas intrigomis ir partijos destabilizavimu savo asmeninių ambicijų vardan.

Bene aršiausiai V.Mazuronį vėl kritikavo R.Žemaitaitis. Jis pareiškė, kad V.Mazuronis, nors jau yra pusę metų Europos parlamente, skirtingai nei R.Paksas, „neinvestuoja į partiją“, o visus gaunamus pinigus, kaip ir būdamas aplinkos ministru, skiria tik savo asmeninei reklamai žiniasklaidoje.

R.Žemaitaitis, kaip dideliu autoritetu, pasirėmė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, skandalinguoju socialdemokratų veteranu Broniumi Bradausku, kuris, esą, apie V.Mazuronį yra pareiškęs: „Su juo gyvenime neičiau nei į žvalgybą, nei į karą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.