Lietuvis prieš lenkų miškavežius kovoja tarsi prieš tankus

Prie Lenkijos sienos gyvenantis Viktoras Savulis jau kurį laiką bando kovoti su lenkais, pro jo sodybą vežančiais iš Lietuvos medieną. Viską fotografuoja, filmuoja ir šią medžiagą perduoda Lazdijų policijai. Tačiau padėtis nesikeičia.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė („Lietuvos rytas“)

Dec 18, 2014, 6:13 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 10:41 PM

„Nesu koks donkichotas, tačiau man jau seniai išseko kantrybė. Nebenoriu taikstytis su tuo, kas čia vyksta“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino Lazdijų rajono Pazapsių kaime gyvenantis vyras. Jis įtaria, kad lenkai medieną iš Lietuvos išveža nelegaliai.

Tiesa, čiupti kamerą ir mesti iššūkį vežėjams V.Savulį paskatino ne vien pilietiškumas. Vyrui įgriso kasmet pirkti važiuoklės dalis savo automobiliui ir mokėti už remontą, nes pro jo namus vingiuojančiu vieškeliu nuolat riedantys vilkikai jį malte išmala.

Žmogui baisu, kad netoliese esantis tiltas per upę, nepritaikytas tokiai apkrovai, irgi gali bet kada subyrėti.

„Šie keliai visiškai nepritaikyti sunkiasvoriam transportui. Leistinas svoris – 20 tonų, o čia kasdien rieda iki kelių dešimčių po 50 tonų medienos pakrautų miškavežių“, – kalbėjo V.Savulis.

Šis kraštas yra ir afrikinio kiaulių maro zona.

Tačiau, anot Lazdijų rajono gyventojo, tuo pačiu keliu, šiurkščiai pažeisdami nustatytą tvarką, pirmadieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais iš Lenkijos plūsta furgonai, vežantys į Lietuvą lenkiškas kiaules ar skerdieną.

Pirmiausia siunčiami žvalgai

Pasienio gyventojų teigimu, prieš pasirodant Lenkijos miškavežiams važiuoja vadinamieji žvalgai. Jie patikrina, ar kelyje nėra policijos, muitininkų. Tada pajuda rimtesnis transportas.

Ankstų rytą, tarp 5 ir 8 valandos, į Lietuvą iš Lenkijos įrieda lenkų miškavežiai. Kasdien – nuo 10 iki 20. Popiet prikrautos mašinos patraukia Lenkijos pasienio link.

Žmonės įtaria kontrabandą

„Taip nelegaliai iš Lietuvos išvežama mediena. Dažniausiai žaibiškai iškirsta ar iš miško sandėlių išvogta“, – aiškino kitas kaimo gyventojas, prašęs neminėti jo pavardės.

Lazdijuose gyvenantis vyriškis aiškino, jog tereikia vežėjui turėti dokumentą, liudijantį, kad jis turi leidimą iškirsti tam tikrą plotą, kyštelėti jį tikrintojams, ir gali važiuoti.

Vos kirtus sieną iš Lietuvos išvogti rąstai esą tampa lenkiškais – ir gaudyk vėją laukuose.

Kad tai nelegalus verslas, įsitikinę Kučiūnų, Kauknorio, Kalėdiškių, kitų pasienio kaimų gyventojai.

Vien šio pirmadienio rytą per Kučiūnus pravažiavo 12 medienos prikrautų mašinų.

Kiti medieną į Lenkiją gabenantys vežėjai paprastai kerta Kalvarijos-Budzisko pasienio punktą, sumoka kelių mokestį.

Sulaukė grasinimų ir keršto

„Aš ne kartą kreipiausi į Lazdijų policiją.

Pateikiau filmuotą ir fotografuotą medžiagą. Bet man atsakė, jog pareigūnai neturi transporto važinėti paskui kiekvieną „furą“, taip pat jokių galimybių išsikviesti ir nubausti lenkus.

„Tu sulaikyk juos, pakviesk mus, tada juos nubausime“, – taip pasienio gyventojui esą patarė policininkai.

Kelis sykius V.Savulis taip ir pasielgė. Išvažiavo savo traktoriumi ir užblokavo miškavežiams kelią. Kartą į pagalbą dar pasikvietė ir kaimyną.

„Po kelių tokių bandymų policija pagrasino, kad mane patį baus. Neva per daug savavaliauju“, – tvirtino vyriškis.

Pagrasino ne tik policija. Tą dieną, kai Pazapsių kaimo gyventojas traktoriumi užblokavo miškavežiui kelią, vakare nuo kalno medinės jo daržinės link atriedėjo uždegta padanga.

Laimei, likus metrui iki trobesio ji užkliuvo ir sustojo.

Atvažiavo policija, užfiksavo įvykį, tačiau kaltų taip ir nerado.

Kelias buvo užblokuotas

„Turiu šeimą. Jei kiek pavėluoju grįžti, maniškiai su baime laukia vakaro.

Juk man tiesiai buvo pasakyta: „Net nebandyk atvažiuoti į „Biedronka“ (Seinuose esantis populiarus prekybos centras. – Red.)“, – Lazdijų rajono gyventojas teigia tai girdėjęs iš nuolat pro jo sodybą miškavežius vairuojančių lenkų tėvo ir sūnaus.

Į V.Savulio sodybą sukantis kelias kelis kartus buvo užblokuotas tuščiu miškavežiu.

„Jis stovėdavo tol, kol pravažiuodavo medienos prikrautos mašinos. Matyt, kažkas bijojo, kad vėl traktoriumi neišvažiuočiau ir nepakviesčiau policijos“, – kalbėjo ūkininkas iš Pazapsių.

Netoli sienos – lentpjūvė

Pasirodo, situaciją, apie kurią „Lietuvos rytui“ pasakojo V.Savulis, Lazdijų policininkai gerai žino.

„Esame ne kartą tą ruožą tikrinę, ir patruliai ne kartą buvo kviesti. Dėl dviejų ar penkių automobilių posto juk ten specialiai nepastatysi“, – aiškino rajono policijos komisariato atstovas Algis Malinauskas.

Vis dėlto jis pripažino, jog traktoriumi blokuodamas kelią V.Savulis kiek savavaliavo.

Anot pareigūno, nesvarbu, kad tai vieškelis, – kažkada jis buvęs strateginės paskirties, Seinus ir Alytų jungiantis kelias.

„Bet kritika teisinga. Ten stovi ženklas, leidžiantis važiuoti transporto priemonei, kuri sveria iki 20 tonų. Juk tuščias miškavežis tiek sveria“, – sakė A.Malinauskas.

Lazdijų pareigūnai yra ne kartą baudę administracinėmis baudomis (200 litų) Lenkijos vairuotojus, kurie tuo keliu važiavo sunkesnėmis, nei leistina, transporto priemonėmis.

Policijos atstovo žiniomis, netoli sienos Lenkijoje yra didelė lentpjūvė.

Ten veikia trys bendrovės, kurios gabena medieną.

„Negalime teigti, kad ta mediena nelegali. Jie turi visus dokumentus. O kas sukontroliuos, kiek reisų per dieną padaro? Pasikrauna, išsikrauna ir vėl važiuoja.

Manau, važinėja tos įmonės, kurios užsiima ne kirtimu, o išvežimu. Nors žinau, kad atvažiuoja ir lenkų grupės, Lietuvoje kerta miškus. Ar tai daro legaliai – kitas klausimas“, – svarstė Lazdijų pareigūnas.

Mišką vogė draustinyje

Kad nelegaliai kertami Lietuvos valstybiniai miškai, atskleidė „Lietuvos ryto“ televizijos reportažas.

Apie įtartinus asmenis Ringėliškės botaniniame zoologiniame draustinyje, Veisiejų urėdijoje, miškininkams pranešė anonimas.

„Girininko pavaduotojas, pasitelkęs valstybinės miškų tarnybos darbuotoją, nuvyko į vietą ir rado kirtėjus.

Nustatyta, kad medžiai kertami ne privačiame miške, o valstybiniame, kur visa kontrolė priskirta miškų urėdijai“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Veisiejų urėdijos specialistas Valdas Matulevičius.

Paaiškėjo, jog lietuviškos medienos užsakovai – Lenkijos piliečiai. Kirtėjai miškininkus dar bandė apgauti aiškindami, kad kerta savo mišką.

„Aferistų veiklos schema paprasta – nusižiūri atokesnį valstybei priklausantį miško plotą, susisiekia su bendrininkais Lenkijoje, sudera medienos kainą ir kimba į darbą.

Paprastai metamos didelės pajėgos, kad medžiai būtų kuo greičiau iškirsti“, – pasakojo V.Matulevičius.

Lazdijų policija valstybinio miško grobstymo bylą Ringėliškės draustinyje perdavė teismui.

Bet nors medžius nelegaliai kirto trys asmenys, bus baudžiamas tik vienas.

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuvos miškininkai aptinka lenkiškų automobilių su mediena.

„Buvo sulaikyti Lenkijos piliečiai, kraunantys valstybiniame miške pagamintą medieną. Jie buvo perduoti policijai.

Lenkams tarpininkavo lietuviai. Per du kartus buvo pavogta apie 70 kubinių metrų medienos“, – sakė Veisiejų urėdijos specialistas.

Muitininkai į miško keliukus negali pasukti

Šarūnas Ramanauskas

Muitinės departamento Pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas

„Muitininkai turi teisę tikrinti gabenamas prekes ir jų dokumentus. Tačiau mūsų mobiliosios grupės, atliekančios reidus, nuo respublikinės reikšmės kelio nelabai gali nusukti.

Į miško keliukus ar vieškelius mes sukame tik tada, kai gauname atitinkamos informacijos ir turime ją patikrinti.

Taigi tik tuo atveju, jei vykdoma speciali tikslinė tikrinimo užduotis.

Miškavežiai su malkomis teoriškai turėtų važiuoti ne vieškeliais, bet respublikinės reikšmės keliu.

Mes turime teisę patikrinti jų dokumentus, ar neveža antsvorio, taip pat galime nugabenti jį į artimiausią postą ir patikrinti, ar nėra antsvorio. Jeigu būtų rasta pažeidimų, atsirastų pagrindas sulaikyti ir pradėti tyrimą.

Pasienio punktuose yra įrengta numerių atpažinimo sistema – ji kiekvieną transporto priemonę nufotografuoja, nuskaitomi numeriai.

Be abejo, nereikšminguose keliukuose, kurie kerta sieną, tokios sistemos nėra.

Vienu metu visoje Lietuvoje dirba iki dešimties muitinės mobiliųjų grupių.

Vilniaus teritorinės muitinės mobiliosios grupės daugiausia patruliuoja prie Baltarusijos pasienio, Kauno grupės – tranzitiniuose, nuo vakarų į Rusiją, Baltarusiją ir Lenkiją besidriekiančiuose keliuose. Klaipėdoje tenka prižiūrėti didelę uosto teritoriją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.