„Viasat“ pasirengusi stabdyti rusiškų kanalų retransliacijas

Į Lietuvą atvykęs „Viasat“ Baltijos šalims vadovaujantis suomis Johannesas Leppänenas pareiškė, jog nustos rodyti rusiškus kanalus, jei tokį sprendimą vėl priims Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK).

Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

Dec 22, 2014, 4:14 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 2:01 PM

Šių metų pavasarį, kai LRTK buvo trims mėnesiams apribojusi rusiškų kanalų „RTR Planeta“ ir „NTV Mir Lithuania“ transliavimą, „Viasat“ į tai buvo numojusi ranka.

Pastebėjusi pakartotinius minėtų rusiškų kanalų galimus pažeidimus LRTK vėl pradėjo tyrimą, ar rusiškos programos Lietuvoje nekursto tautinės nesantaikos ir karo nuotaikų, ir priėmusi sprendimą šįkart ketina kreiptis į Europos Komisiją.

Tačiau J.Leppänenas tikino, jog „Viasat“ neketina laukti Europos Sąjungos institucijų žodžio ir šįkart reaguoti į LRTK sprendimą.

„Suprantame, kad rusiškų kanalų propagandos tema Lietuvoje yra svarbi. Sužinojome, kad dėl programų turinio LRTK ketina kreiptis į Europos Sąjungos institucijas. Tačiau Europos Komisijos sprendimo mes nelauksime ir kanalus išjungsime anksčiau – jau po LRTK sprendimo“, – portalui lrytas.lt sakė J.Leppänenas.

Estijos bendrovė „Viasat“, priklausanti Švedijoje registruotai tarptautinei žiniasklaidos grupei „Modern Times Group“, pavasarį atsisakė vykdyti draudimą ir „Viasat“ pasiteisino tuo, kad ne Lietuvoje registruota įmonė pagal dabar galiojančius teisės aktus nepriklauso LRTK jurisdikcijai ir vadovaujasi Europos Sąjungos nuostatomis, pagal kurias galioja žodžio laisvė.

Taigi „Viasat“ klientai nuo balandžio 8-osios, kai įsigaliojo draudimas, toliau sėkmingai galėjo matyti minėtas rusiškas programas iki vasaros. „NTV Mir Lithuania“ kanalo retransliacijos buvo atnaujintos birželio 21 dieną, o „RTR Planeta“ – liepos 8 dieną.

Lapkritį dėl šių dviejų programų galimai netinkamo informacijos pateikimo LRTK vėl pradėjo visas reikalingas procedūras. Jei ekspertai nustatys, jog vėl buvo skleidžiama draužiama informacija, komisija galės imtis griežtesnių priemonių ir įstatymais numatyta tvarka vėl sustabdyti šių kanalų retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Neseniai buvo pradėtas dar vienas tyrimas dėl Jungtinės Karalystės jurisdikcijai priklausančios ir Lietuvoje retransliuojamos programos „Ren TV Baltic (Lietuva)“ skleidžiamos informacijos, kuria galimai kurstoma tautinė nesantaika ir karinės nuotaikos.

Taip pat šiuo metu Kultūros ministerija rengia Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma mažinti rusiškų televizijos programų skaičių ir griežtinti atsakomybę už skleidžiamą dezinformaciją, plėsti informacijos prieinamumą Europos Sąjungos (ES) kalbomis. Jei pasiūlymai būtų priimti, jie imtų galioti ir Estijoje registruotai kompanijai „Viasat“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.