R. Ručys ginasi: „Aš jokio kyšio neėmiau“

Įtarimai pateikti penkiems asmenims

Prašoma leisti Seimo narį R.Ručį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.<br>T.Bauro nuotr.
Prašoma leisti Seimo narį R.Ručį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-12-23 13:27, atnaujinta 2018-01-18 11:27

Komisija darbą įpareigota atlikti iki kitų metų kovo 18 dienos. Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius siūlė komisijos darbą paskubinti, tačiau tam nepritarta.

Už tai, kad komisija darbą baigtų iki sausio 14 dienos, balsavo 29 Seimo nariai, prieš buvo 24, susilaikė 33 parlamentarai. Už greitesnį klausimo nagrinėjimą balsavo konservatoriai ir liberalai, valdantieji buvo prieš arba susilaikė.

Komisija turi pateikti Seimui rezoliucijos projektą, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą panaikinti Seimo nario R.A.Ručio teisinį imunitetą dėl įtarimų paėmus kyšį.

Veikė organizuotoje grupėje?

Prokurorai įtaria, kad Seimo narys „tvarkietis“ Rimas Ručys veikdamas organizuotoje grupėje su tos pačios partijos nariais Algimantu Juocevičiumi ir Ervinu Raistenskiu 2013 metų spalį iš televizijos prodiuserio Rolando Skaisgirio priėmė kyšį, pranešė generalinis prokuroras Darius Valys.

D.Valys antradienį kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti „tvarkietį“ baudžiamojon atsakomybėn, leisti jį suimti ar kitaip suvaržyto jo laisvę.

Anot prokuroro, „tvarkiečiai“ kyšio prašė savo partijos naudai.

„Ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Rimas Antanas Ručys, susitaręs ir veikdamas organizuotoje grupėje su Algimantu Juocevičiumi ir Ervinu Raistenskiu, pasinaudodami R.A.Ručio visuomenine padėtimi, pažintimis ir įtaka valstybės institucijai - Vidaus reikalų ministerijai (VRM) ir jos valstybės tarnautojams, taip pat A.Juocevičiaus ir E.Raistenskio tarnyba, įgaliojimais ir įtaka šiai valstybės institucijai, priėmė iš Rolando Skaisgirio didesnės nei 250 MGL vertės kyšį kito asmens - partijos „Tvarka ir teisingumas“ - naudai, pažadėjęs paveikti VRM ir jos tarnautojus, kad šie (...) neteisėtai veiktų R.Skaisgirio atstovaujamų asmenų - viešosios įstaigos „Pradas Media“ ir bendrovės „Antikos stilius“ - interesais“, - Seime sakė generalinis prokuroras.

Jo teigimu, minėta „tvarkiečių“ trijulė, veikdami grupėje, buvo pasiskirstę vaidmenimis - R.A.Ručys jai vadovavo ir koordinavo veiksmus, o tuometinis vidaus reikalų viceministras A.Juocevičius ir vidaus reikalų ministro patarėjas E.Raistenskis vykdė nurodymus.

Prokurorų duomenimis, „tvarkiečių“ nurodymu už tiksliai nenustatytą, bet ne mažesnį kaip 250 MGL (32,5 tūkst. litų) kyšį daryta įtaka VRM tarnautojams, kad jie organizuodami viešuosius pirkimus diskriminuotų kitus dalyvius ir neteisėtai proteguotų R.Skaisgirio atstovaujamas įstaigas. Iš viso minimi keturi viešieji pirkimai.

Mainais už tai prodiuseris turėjo suorganizuoti renginį „Pirk dramblį“, kuris, pasak Seimui pateiktos medžiagos, buvo skirtas populiarinti partiją „Tvarka ir teisingumas“ bei jos pirmininką Rolandą Paksą.

Pernai rugsėjo 5 dieną R.Skaisgirys susitarė su R.Ručiu tiesiogiai, o per jį su A.Juocevičiumi ir E.Raistenskiu, kad jo firmoms laimėjus konkursus dalis pelno, bet ne mažiau kaip 100 tūkst. litų, teks organizuoti „tvarkiečiams“ reklamuoti skirtą renginį.

Anot prokurorų, nuo praėjusių metų rugsėjo 2-osios iki gruodžio 5-osios „tvarkiečių“ būstinėje vyko pasitarimai, per kuriuos rengti „nusikalstamos veikos darymo planai“, paskirstytos užduotys ir nusikalstamu būdu gautos lėšos.

Pareigūnai turi duomenų, kad tuometinis vidaus reikalų ministro patarėjas E.Raistenskis pasinaudodamas padėtimi padarė dar nepaskelbtų viešųjų pirkimų užduočių kopijas ir perdavė jas R.Skaisgiriui. Tuometiniam vidaus reikalų ministrui „tvarkiečiui“ Dailiui Alfonsui Barakauskui nusprendus pirkimus suskaidyti, minėta trijulė ministrą nuo to atkalbėjo, nes kilo rizika R.Skaisgirio kompanijoms jų nelaimėti.

Be to, pareigūnai turi žinių, kad kai kurių viešųjų pirkimų sąlygos buvo specialiai pritaikytos R.Skaisgirio įmonėms.

Finansuodamas renginį „Pirk dramblį“ iš asmeninių lėšų, pareigūnų tvirtinimu, „R.Skaisgirys davė, o R.A.Ručys (...) nurodytą ne mažiau kaip 100 tūkst. litų vertės kyšį - (...) priėmė“. Šiuo atveju kyšiu laikomas pats Kauno zoologijos sodui skirtas labdaros renginys, nes jo metu, anot prokurorų, populiarinta partijos ir jos lyderis.

Medžiagoje taip pat rašoma, kad nepavykus R.Skaisgirio proteguotoms įmonėms laimėti VRM pirkimų, prodiuseris pareikalavo kompensuoti jo patirtas išlaidas. Kad partijos buhalterijoje nebūtų fiksuojamos finansinės operacijos grąžinant lėšas, R.A.Ručys su R.Skaisgiriu esą sukurstė bendrovės „Pradas R“ direktorių Justiną Garliauską ir bendrovės „NT Service“ vadovą Peisachą Kačerginskį sudaryti apsimestinius sandorius ir jų pagrindu atlikti finansines operacijas.

Įtarimai pateikti penkiems asmenims

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pateikti penkiems asmenims - A.Juocevičiui, E.Raistenskiui, R.Skaisgiriui, J.Garliauskui ir P.Kačerginskiui.

Pasak D.Valio, R.A.Ručys šių metų spalio 22 dieną pareiškė nesutinkąs būti apklausiamas specialiuoju liudytoju. Gruodžio 10-ąją parlamentaras jau sutiko būti apklausiamas tokiu statusu, bet jo duoti parodymai esą akivaizdžiai prieštaravo kitiems bylos duomenims.

„(...) todėl R.A.Ručiui būtina įteikti pranešimą apie įtarimą, apklausti jį pagal kilusį įtarimą, byloje esantiems prieštaravimams pašalinti būtina atlikti akistatas su R.A.Ručiu, apklausti jį pagal kriminalinės žvalgybos veiksmų atlikimo metu užfiksuotus R.A.Ručio pokalbius su kitais įtariamaisiais, atlikti kitus procesinius veiksmus“, - sakė generalinis prokuroras.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.