Aštuoni patarimai, kaip nenukentėti eurui keičiant litą

Litą Lietuvoje naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį pakeis euras. Pareigūnai gyventojams dar kartą primena kelis elementarius dalykus, ką reikia atsiminti šiuo pereinamuoju laikotarpiu, kad nenukentėtumėte.

Oficialiai ir teisėtai pinigai nemokamai bus keičiami tik Lietuvos banke, komercinių bankų skyriuose, Lietuvos pašto padaliniuose ir kai kuriose kredito unijose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Oficialiai ir teisėtai pinigai nemokamai bus keičiami tik Lietuvos banke, komercinių bankų skyriuose, Lietuvos pašto padaliniuose ir kai kuriose kredito unijose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-31 11:49, atnaujinta 2018-01-17 19:44

Kaip rašoma Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime, sukčiai tikrai gali bandyti pasinaudoti žmonių patiklumu, tad verta atsiminti, jog nei namuose, nei gatvėje litai į eurus nebus keičiami. Oficialiai ir teisėtai pinigai NEMOKAMAI bus keičiami TIK Lietuvos banke, komercinių bankų skyriuose, Lietuvos pašto padaliniuose ir kai kuriose kredito unijose.

Keičiantis pinigams tikėtina, kad nusikalsti linkę asmenys gali vaikščioti po daugiabučius, individualius namus ir siūlyti pinigus „keisti tiesiai Jūsų namuose“, „keisti palankiu kursu“, „patikrinti, ar turimi eurai nepadirbti“, vykdyti litų bei eurų „perskaičiavimą“ ir „registraciją“.

Nebūkite patiklūs išgirdę šiuos bei kitus panašius siūlymus, nerodykite pašaliniams asmenis savo piniginės turinio, namie turimų santaupų, neįsileiskite į savo namus!

„Ačiū, bet manęs ši paslauga nedomina“,- yra saugus būdas nutraukti tokį pokalbį. Uždarius duris ir užsirakinus pranešti apie bandymą Jus apgauti policijai – pilietiškas poelgis, galintis apsaugoti patiklesnį Jūsų kaimyną ar artimąjį.

Apie galimus sukčiavimo ir kitokius su valiutos keitimu susijusius nusikaltimus verta pasikalbėti su vaikais ir vyresniais šeimos nariais, paaiškinant jiems suprantama kalba, kaip ir kur keis litus į eurus, kas šeimoje tuo pasirūpins.

Jei namuose laikomos grynųjų pinigų sumos, bus saugiau, jei dėl amžiaus ar kitų ypatybių užmaršesni, patiklesni, jautresni šeimos nariai tiesiog nežinos, kur jie saugomi.

Priminimą, kaip elgtis ir ką atsakyti nesukeliant pavojaus nei sau, nei savo turtui, jei kažkas pasibelstų į duris ir pasiūlytų pakeisti turimus litus į eurus, „patikrinti“ namuose turimus pinigus, galima pakabinti ir namuose gerai matomoje vietoje.

Nukentėjus nuo sukčių reikia nedelsiant kreiptis į policiją. Policija yra universali ikiteisminio tyrimo įstaiga, ji gali tirti įvairaus pobūdžio nusikalstamas veikas. Pareiškimą galimą pateikti ir per portalą e-policija – tai gal dar nauja, bet tikrai patogu tiems, kas naudojasi kompiuteriu ir internetu. Taip pat pareiškimą galima pateikti tiesiogiai kreipiantis į artimiausią policijos komisariatą.

Dažniausiai sukčiai prisistato tarnautojais, pareigūnais ir pasakoja istorijas apie neva per gyventojų sąskaitas plaunamus pinigus, vykdomą kitą neteisėtą veiklą, reikalauja pasakyti klientų duomenis, reikalingus prisijungti prie interneto banko – atpažinimo kodus, slaptažodžius ir pan. Jeigu sulaukėte panašaus skambučio, pareigūnai primena: niekada neatskleiskite savo slaptų duomenų, nedelsdami praneškite policijai ar bendruoju pagalbos numeriu 112.

Pareigūnai taip pat pataria gyventojams nesinešti stambių euro kupiūrų į tas prekybos vietas, kuriose nėra galimybės atiduodant grąžą patikimai patikrinti eurų tikrumą.

Jeigu taip įvyks, kad žmogus bandys atsiskaityti padirbtais pinigais, visais atvejais bus kviečiamas policijos patrulis ir įtarimus sukėlę pinigai perduodami miesto ar rajono policijos komisariatui. Tokia yra dabartinė tvarka, kurios privalu griežtai laikytis, taip bus ir pradėjus atsiskaitinėti eurais.

Tačiau žmonės neturėtų baimintis, kad jiems iš karto bus pareikšti įtarimai dėl netikrų pinigų platinimo. Asmuo pareigūnams turės duoti parodymus arba kitaip kalbant – paaiškinti, kur, kokiomis aplinkybėmis jam į rankas pateko įtarimus keliantys ar padirbti pinigai. Visi tokio asmens teiginiai yra ir bus labai atidžiai tikrinami. Bet būtent todėl, kad viskas yra kruopščiai tikrinama ir tik išsiaiškinus visus keliamus klausimus ir abejones priimami atitinkami procesiniai sprendimai, t.y. pradedamas ikiteisminis tyrimas ar atsisakoma jį pradėti, pateikiami įtarimai arba ne, žmogus, kuris, nepadarė nieko nusikalstamo, neturėtų baimintis tų įtarimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.