Etikos sargai griežti: Šiaulių dėstytoja – plagiatorė

Studentus mokslinių darbų rašymo metodikos mokė plagiatorė. Taip nusprendė akademinės etikos sargai, palyginę šiaulietės docentės Irenos Baliulės mokslo kūrinį su magistrantės darbu.

Šiaulių universiteto Ryšių su visuomene tarnybos vadovo posto netekusi docentė I.Baliulė vis dar dėsto studentams.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių universiteto Ryšių su visuomene tarnybos vadovo posto netekusi docentė I.Baliulė vis dar dėsto studentams.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jan 6, 2015, 6:51 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 10:34 PM

Skandalas dėl mokslininkams didelę gėdą užtraukiančio plagiato kilo prieš pusantrų metų, kai dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas palygino docentės I.Baliulės publikaciją „Jono Avyžiaus romanai sovietinės literatūros tradicijos ir naujo jos įvertinimo kontekste“ su magistrantės Jurgitos Ratkevičienės baigiamuoju darbu „Jono Avyžiaus romanas: tekstas ir kontekstas“.

Paaiškėjo, kad Maskvos pedagoginio universiteto leidinyje išspausdinto Šiaulių universiteto (ŠU) dėstytojos straipsnio didelė dalis – kone pažodinis studentės darbo vertimas.

Esminis skirtumas – dėstytojos variantas buvo išverstas į rusų kalbą.

Gynė universiteto vadovai

I.Baliulė tuomet žurnalistui prisipažino, kad galima įžvelgti „mokslinio nekorektiškumo“, bet visą šią istoriją vadino nesusipratimu ir nesusikalbėjimu su J.Ratkevičiene.

Negana to, studentus mokslinių darbų rašymo metodikos mokiusios specialistės suskato ginti universiteto vadovai.

ŠU Literatūros istorijos ir teorijos katedros vedėja profesorė Džiuljeta Maskuliūnienė pripažino, kad neskaitė ir nelygino dėstytojos bei magistrantės darbų: „Nedrįsčiau to pavadinti klasikiniu plagiatu.“

ŠU etikos sargai irgi buvo palankūs I.Baliulei. Jų manymu, dėstytoja nenusižengė net etikos normoms.

Užtat buvo iškelta sąmokslo teorija, kad „Lietuvos ryto“ publikacija neva specialiai paskelbta vidurvasarį, kai vyksta priėmimas į aukštąsias mokyklas.

Etikos sargai – griežti

Po tokių Šiaulių universiteto komisijos išvadų buvo kreiptasi į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą (AEPKT), kad konfliktą įvertintų nepriklausomi specialistai.

Beveik metus šią istoriją tyrę sostinės etikos sargai pripažino, kad kai kurios I.Baliulės mokslinio darbo dalys – pažodinis magistrantės baigiamojo darbo vertimas. Konstatuota, kad darbo vadovas negali pretenduoti į studento darbo bendraautorystę.

„Doc. dr. I.Baliulė svetimą tekstą pateikė kaip savo“, – tokią išvadą pateikė AEPKT kontrolierius Vigilijus Sadauskas ir pažymėjo, kad mokslininkė pažeidė Šiaulių universiteto darbuotojų ir studentų etikos kodekse apibrėžtą normą dėl plagiato.

Akiratyje – ir užtarėjai

Akademinės etikos sargai nagrinėja ir I.Baliulę aktyviai gynusių jos vadovų ŠU Humanitarinio fakulteto dekano profesoriaus Broniaus Maskuliūno bei jo sutuoktinės profesorės Dž.Maskuliūnienės elgesį.

Sutuoktinius profesorius įklampino bendros kelionės į Meksiką ir Bulgariją.

Šiose šalyse B.Maskuliūnas skaitė pranešimus vaikų literatūros temomis, nors šios srities specialistė yra jo žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras