Rinkimai prasideda: pensininkus stebina naktiniai lankytojai

Vėlų vakarą atidarote buto duris, o ten – vyriškis su portfeliu popierių po pažasčia, kalbomis apie rinkimus ir prašymu parodyti paso numerį. Sukčius, apsimetėlis ar tikras institucijos atstovas? Tokia mintis kilo garbaus amžiaus porai, pas kuriuos kone vidurnaktį apsireiškė „rinkimų sąrašų tikslintojas“.

Pensininkai patikėjo, kad pas juos 23 val. vakaro apsilankė VRK atstovas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Pensininkai patikėjo, kad pas juos 23 val. vakaro apsilankė VRK atstovas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-01-07 22:51, atnaujinta 2018-01-16 17:42

„Tikslina sąrašus“

Garbaus amžiaus Visagino gyventojai, kurie praėjusių prezidento ir Europos parlamento rinkimų metu balsavo namuose, buvo nustebinti netikėto vizito.

„Vėlų pirmadienio vakarą, apie 23 val., pas mano vyro tėvus Visagine atėjo žmogus ir prisistatė esantis iš Vyriausios rinkimų komisijos.

Tas vyriškis pasakė, kad tikslina rinkėjų sąrašus, todėl eina pas pensininkus, kurie balsavo namuose. Esą reikia pasų numerių. Jie ir pasakė – vyras juos nusirašė ir išėjo“, – apie keistoką nutikimą papasakojo Vilniuje gyvenanti Vytautė.

Pensininkams patikimą įspūdį sukėlė svečio turėtos lentelės ir šūsnis popierių. Vytautės sutuoktinio tėvai tik kitą dieną susigriebė, kad savo paso duomenis atskleidė tikrai neaiškiam asmeniui. Prisistačiusio „VRK“ atstovo nei vardo, nei pavardės jie neprisiminė.

„Geria dabar abu valerijonus. Baiminasi, kad sukčiai kaip nors nepasinaudotų duomenimis“, – sakė Vytautė.

Prisidengia VRK vardu Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas portalui lrytas.lt sakė, kad Komisija tokių naktinių žygių pas gyventojus į namus tikrai neorganizuoja.

„Čia, matyt, yra visuomeninio rinkėjų komiteto iniciatyva. Jie nori, kad rinkėjai palaikytų jų iškeltą kandidatą ir jį paremtų savo parašu. Rinkėjas turi pasirašyti rinkimų lape, kad palaiko atitinkamo komiteto kandidato į merus iškėlimą. Ten ir įrašomas galiojančio asmens dokumento numeris. Ar tie žmonės tik paima dokumento numerį ir nevargina su pačiu pasirašymu – velniai jį žino“, – svarstė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis sutiko, kad tokioje situacijoje labai tikėtinas gudravimas. Rinkimų lapai, kuriuos išduoda VRK, yra tvarkingi.

„Lapus išduodame mes. Tad, visiškai juodi sukčiai gal ir nėra. Jie galėjo prašyti duoti pasą ir viskas, kad dalyvautų rinkimuose. O po to, paso numerį įrašo ir rinkėjas tampa rėmėju be savos valios. Jeigu rinkėjas nenori pasirašyti, jis gali neduoti jokių savo dokumentų“, – sakė Z.Vaigauskas.

Z.Vaigauskas pabrėžė, kad remiant vieną ar kitą kandidatą, parašų rinkimų lape yra aiškiai nurodytas ir gerai matomas kandidato vardas ir pavardė, atstovaujamos partijos pavadinimas: „ Buvo atvejis, kai nepopuliariam kandidatui parašus rinko uždengę pavardę. Buvo didelis skandalas.“

Išskirtiniais atvejais, tikrinti parašus VRK samdo ir rašysenos ekspertus, kurie nesunkiai gali pastebėti pasikartojančią rašyseną.

Jaučia desperaciją

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“, kuri stebi tvarką rinkimų metu, įkūrėjo Tado Langaičio nuomone, vėlyvas Visagino pensininkų svečias, greičiausia, jų duomenimis gali pasinaudoti klastodamas parašus. Šiuo metu jis nepriklauso „Baltosioms pirštinėms“, nes pats patraukė į politiką, tačiau yra sukaupęs nemažai patirties.

„Tokių įžūlių atvejų, kad eitų pas žmones ir juos apgautų, retai tenka išgirsti. Labai paplitę yra kiti nusiskundimai. Dažnai savivaldybių administracijų arba savivaldybės įmonių darbuotojai verčiami savo aprašu paremti tam tikrus sąrašus. Tai yra labai paplitę ir sunkiai išgyvendinama. Žmonės dažnai bijo apie tai kalbėti“, – sakė Tadas Langaitis.

Ne vienus rinkimus stebėjęs T.Langaitis pabrėžė, kad daug pažeidimų įvyksta per išankstinį balsavimą namuose. Yra naudojama neleistina agitacija, žmonėms rodoma už ką balsuoti.

Jis išskyrė ir dovanomis nešinus partijų atstovus. „Bet tai vyksta gerokai prieš rinkimus. Pavyzdžiui, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) taip darydavo. Žmonių lūkesčiai yra nesusiformavę, o čia – atneša aleiajus, kruopų ir panašiai, bei palieka savo lankstinukus. Pagal tai žmonės ir balsuoja. Tai aš to nevadinčiau apgaule, čia toks susiformavęs gėrybių apsikeitimo įprotis, sandoris. Bet kad prašytų paso duomenų ir žmonės nežinotų ką su jais daro...“, – stebėjosi T.Langaitis.

Jo nuomone, nei institucijų darbuotojai, nei rimtų politinių partijų atstovai to niekada nedarytų. Dirbant kitoje barikadų pusėje ir matant, kaip gali būti organizuojamos kampanijos „nuo durų iki durų“, T.Langaitis pastebi paprastą dalyką – žiemą anksti temsta. Todėl kyla klausimas – kur yra žmonių komforto zona?

„Kyla ir kitas – ar sutemus gali įeiti į žmogaus namus? Dieną sunku ką nors pagauti namuose, tačiau sunku įsivaizduoti, kad 23 val. kas nors vaikščiotų pas gyventojus į namus iš politinių partijų ar institucijų. Tai arba labai desperatiška, arba apgaulinga. Labiausiai atrodo, kad tiesiog bando padirbti parašus.

Rimtos politinės partijos, visuomeniniai rinkimų komitetai ar juolab kandidatai į merus tokį vėlų vakarą į duris nesibels. Visi puikiai supranta, kad po to bus iššaukta neigiama reakcija, kuri bus perduota ir platesniam rinkėjų ratui – kaimynams, draugams, artimiesiems“, – pastebėjo T.Langaitis.

Primename, kad paso duomenų lape, kuriame yra paso savininko nuotrauka, parašas, asmens kodas, yra nurodytas ir paso numeris. Šis numeris yra rašomas kiekviename dokumento puslapyje, tačiau tai žino nes visi. Todėl visai paprasta pasiteiravus paso numerio, paprašyti atversti puslapį su asmens kodu ir jį nusirašyti.

„Asmens kodo, žinant paso numerį, nesužinosi. Ši informacija nėra viešai prieinama, tad neįmanoma sužinoti kokiam asmeniui koks konkretus dokumentas yra išduotas“, – sakė Asmens dokumentų išrašymo centro direktoriaus pavaduotojas Andžejus Kudalevas.

Jo teigimu, prie duomenų bazių paprasti piliečiai neturi galimybių prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.