„Tvarkiečius“ purtančius agentus stebino neregėtas įžūlumas

„Tvarkiečių“ būstinę ir kai kuriuos šios partijos kontroliuojamos Vidaus reikalų ministerijos kabinetus vėl krečiantys tyrėjai aiškinasi, kur plaukė milijonai, kuriais buvo taškomasi ne vienus metus. Ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai vakar kratas atliko ministerijos Elektroninės valdžios politikos skyriuje, Informatikos ir ryšių departamente.

„Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje pastaruoju metu dažnai lankosi agentai.<br>T.Bauro nuotr.
„Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje pastaruoju metu dažnai lankosi agentai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Jan 8, 2015, 12:41 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:14 PM

Kratos ir dokumentų poėmiai taip pat buvo atlikti dešimtyje įmonių.

Iš viso atlikta apie 40 kratų ir dokumentų poėmių bendrovėse ir vienuolikos asmenų gyvenamosiose bei darbo vietose.

Vadovas kalbėjo painiai

„Lietuvos ryto“ paklaustas apie kratas, Informacijos ir ryšių departamento vadovas Gintaras Čiurlionis pareiškė negalįs nei patvirtinti, nei paneigti, kad jos vyko: „Nebuvau apie tai informuotas. Einu po kabinetus ir visų klausiu, ar pas juos buvo pareigūnai.

Bandžiau apie tai kalbėtis ir su ministerijos vadovybe, tačiau man buvo atsakyta, kad būsiu informuotas, jei bus reikalas.“

Tiesa, vėliau pareigūnas papasakojo, jog ministerijos koridoriuose sutiktus STT pareigūnus bandė pakviesti kavos, bet jie prašė netrukdyti: „Man buvo pasakyta, kad manęs esą tai neliečia. Tada supratau, kad pareigūnai gal tyčia tų veiksmų nenori derinti su manimi.“

Kad minėtų ministerijos institucijų dokumentai domino tyrėjus, „Lietuvos rytui“ patvirtino vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Krėtė ir valstybės įmonę

Šaltinių teigimu, pareigūnai vakar lankėsi ir valstybės įmonėje „Infostruktūra“. Ji kartu su bendrove „NT Service“ pernai laimėjo ministerijos skelbtą viešojo pirkimo konkursą, kuris greičiausiai ir sudomino STT.

Konkretaus įtarimų sukėlusio pirkimo agentai neįvardijo, tačiau pranešta, kad aiškinamasi 2013–2014 metais vykusio daugiau kaip 7,8 mln. eurų (27 mln. litų) viešojo pirkimo konkurso organizavimo aplinkybes.

Už tokią sumą Vidaus reikalų ministerija pernai nusprendė įsigyti ministerijos skaitmeninės mobiliojo ryšio sistemos (SMRS) techninės priežiūros paslaugas. Jas pasiūlė atlikti „Infostruktūra“ ir „NT Service“, kurios vadovas Peisachas Kačerginskis pernai buvo sulaikytas kartu su kitais įtariamaisiais.

Valstybės įmonei vadovaujančio Ričardo Bražėno vakar darbe nebuvo, o jo pavaldiniai aiškino, kad direktorius atostogauja.

Pareigūnai vakar pasidalijo įtarimais, jog įmonės, laimėjusios pirkimą, vadovai iš anksto sutarė su tam tikrais asmenimis, kad laimėjimo atveju vėliau už tai bus atsilyginama.

Stebino neregėtas įžūlumas

Netrukus po pernai rudenį partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje atliktų kratų „Lietuvos rytas“ pranešė, kad pareigūnus ypač domina „NT Service“ laimėjimai Vidaus reikalų ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų rengtuose konkursuose.

Šaltiniai tuomet tvirtino, kad P.Kačerginskis esą sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir taip sukėlė nerimo ne tik su konkursais susijusiems pareigūnams, bet ir buvusiam vidaus reikalų ministrui Dailiui Barakauskui. Jis, nors ir buvo įkalbinėjamas likti poste, netrukus atsistatydino.

P.Kačerginskiui ministerijos skelbtuose konkursuose sekdavosi ir anksčiau, bet jai pradėjus vadovauti „tvarkiečiams“ verslininkas ypač suklestėjo.

Kalbama, kad pareigūnus šokiravo ankstesnės ministerijos vadovybės sprendimas vieną konkursą skelbti jau kilus korupcijos skandalui. Jo sąlygos irgi buvo palankios nuolat konkursus laiminčiai bendrovei.

Šį pirkimą jau sustabdė naujasis ministras S.Skvernelis. Prieš kelias dienas jis paskelbė, kad bus patikrinti visi su informacinių technologijų sritimi susiję ir abejonių sukėlę viešieji pirkimai.

Kaina kilo kaip ant mielių

Neabejojama, jog daugiausia įtarimų ministrui kėlė pernykštis konkursas, susijęs su SMRS, kai jos techninės priežiūros paslaugas pasiūliusių įmonių kaina kilo kaip ant mielių.

Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, buvo tikimasi, kad pogarantinė šios sistemos priežiūra ministerijai kainuos iki 17,4 mln. litų. Bet konkursą laimėjusios bendrovės paslaugos atsiėjo net 10 mln. litų brangiau.

Negana to, praėjusių metų pradžioje atplėšus vokus su konkurso dalyvių pasiūlymais „NT Service“ ir „Infostruktūra“ pateiktas 9 mln. litų siūlymas buvo atmestas kaip per brangus ir paskelbtas naujas pirkimas.

Tačiau konkursą laimėjo ta pati „NT Service“, tik už paslaugas jau užsiprašiusi daugiau kaip 27 mln. litų.

Tokia suma iš ministerijos buvo išpešta iki trejų metų pailginus paslaugos teikimo terminą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.