Net ir nužudytas žmogus – per menka priežastis uždaryti barą

Tikrinsime, ieškosime pažeidimų, o po to spręsime, kokių veiksmų imtis. Taip valdiškai skamba savivaldybės atsakymas dėl baro Vingrių gatvėje, kurio prieigose Kūčių naktį mirtinai buvo sumuštas kompozitorius Tomas Dobrovolskis.

Po to, kai šioje Vingrių gatvės vietoje „Psichbario“ klientai mirtinai sumušė kompozitorių T.Dobrovolskį, baras be jokio nurodymo užvėrė duris. Tik ar ilgam?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Po to, kai šioje Vingrių gatvės vietoje „Psichbario“ klientai mirtinai sumušė kompozitorių T.Dobrovolskį, baras be jokio nurodymo užvėrė duris. Tik ar ilgam?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas (Lietuvos rytas)

Jan 10, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

„Psichbariu“ praminta užeiga seniai buvo galvos skausmas vilniečiams, bet tik ne valdininkams.

Net ir po tragedijos jie trypčioja vietoje, aiškindami, kad vis dar laukia informacijos apie baro darbuotojų padarytus pažeidimus.

Kol kas – vien pažadai

Būtent taip tvirtino savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vaida Misiūnienė: po tragedijos kreiptasi į įvairias institucijas, prašant suteikti informacijos apie Vingrių gatvės baro darbuotojų padarytus teisės pažeidimus, kurie galėtų būti pagrindas spręsti klausimą dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimo.

Mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo komisija spręs, ar apriboti prekybą alkoholiniais gėrimais, tik tuo atveju, jeigu bus rasta pažeidimų.

Tiesa, Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai kartais atvažiuos prie baro patikrinti, ar vėl kas nors nesimuša.

Jokių pažeidimų nesurado

Kodėl baras Vingrių gatvėje iki šiol neprarado prekybos alkoholiniais gėrimais licencijos, kurios atėmimas tokio pobūdžio užeigoms paprastai reiškia viena – mirtį?

Savivaldybės Saugaus miesto departamento atstovai sakė, kad dėl „Psichbario“ sulaukė vos trijų skundų. Ir tie patys buvo gauti prieš porą metų: du kaimynų, kitas – tarybos narės Rasos Baškienės.

Savivaldybės tikrintojai pažeidimų baro veikloje nenustatė, o dėl alkoholinių gėrimų vartojimo viešojoje vietoje aplink barą per porą metų nubausta 40 asmenų.

Vilniaus 3-iojo policijos komisariato pareigūnai taip pat tikino, kad nuo 2012 metų baras nebuvo probleminis, iškvietimai į Vingrių gatvę būdavo tik pavieniai.

Kritikavo dėl neveiklumo

Tarybos narė R.Baškienė įsitikinusi, kad tragedijos buvo galima išvengti, jeigu savivaldybės elgesys būtų buvęs griežtesnis.

Juk kitiems barams prekybos alkoholiu laikas apribojamas vien dėl triukšmo.

O čia – muštynės, šūviai. Ir nieko po to, kol pagaliau nutinka tragedija.

R.Baškienė pareiškė užuojautą ne tik mirusiojo šeimai. Jai gaila kelių prie to prisidėjusių jaunuolių, kurių likimai bus suluošinti visam gyvenimui.

Barą Vingrių gatvėje pavadinusi nusikaltimų židiniu tarybos narė prisiminė, kaip prieš porą metų prašė Saugaus miesto departamento direktoriaus Henryko Surovičiaus paaiškinti, kodėl jo pavaldiniai demonstruoja neveiklumą.

R.Baškienė sulaukė atsakymo, kad Mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo komisija 2012-aisiais nusprendė „Psichbariui“ apynasrio neužmauti. Kodėl?

Pasirodo, barui užteko pažadėti pasirašyti sutartį su saugos tarnyba „Apsaugos komanda“, įrengti antras duris, kurios sumažintų sklindantį triukšmą, ir surengti susitikimą su policijos pareigūnais. Dar vienas pasižadėjimas – bare rengti teminius vakarus – atrodo daugiau kaip pasityčiojimas.

„Ar dabar kam nors įdomu, kokios tos priemonės buvo ir kaip savivaldybė prižiūrėjo, ar jų laikomasi? Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu“, – apgailestavo R.Baškienė.

Beje, savivaldybė prieš porą metų baro administraciją buvo įpareigojusi visus konfliktus fiksuoti registracijos knygoje.

Ar kas nors tokią knygą yra regėjęs?

Į tai V.Misiūnienė atsakė, kad visi konfliktai ir teisės pažeidimai yra fiksuojami policijoje.

Ėjo pasiklausyti poezijos

„Sostinė“ dar 2012-ųjų rudenį rašė, kaip prie „Psichbario“ gerokai kliuvo Jurgitai su Juliumi. Vilniečių porą užpuolė penki skustagalviai.

Jurgitai užpuolikai sutrenkė galvą, o jos draugui sulaužė koją. Kitą naktį nuo „Psichbaryje“ susirenkančių skustagalvių nukentėjo barmenė – už tai, kad iškvietė greitąją pagalbą aptalžytiems baro lankytojams.

Užsienyje gyvenę Jurgita ir Julius į barą užsuko, nes buvo girdėję, kad ten vyksta poezijos skaitymai.

Bare Jurgita ir Julius nieko įtartina nepastebėjo, niekas prie jų nekibo.

Ir skustagalvių nebuvo. Bet tik išėjus į gatvę prilėkė tamsios spalvos automobilis. Iš jo iššoko penki jaunuoliai.

„Ką tu pasakei?“ – vienintelius kažkurio užpuoliko ištartus žodžius prisimena Jurgita.

Prerija spardė studentę

Prieš kelerius metus baras Vingrių gatvėje buvo įtrauktas į sąrašą užeigų, kuriose nerekomenduojama lankytis užsienio turistams.

Prie šio baro aidėjo ir šūviai. Nukentėjęs vilnietis, kuris į ligoninę buvo atvežtas dėl šautinių žaizdų, taip pat negalėjo pasakyti, kuo užkliuvo nuolatiniams „Psichbario“ lankytojams. Jie į jį paleido guminių kulkų pliūpsnį.

Viena „Psichbario“ įžymybių – televizijos laidų vedėją Berneen sumušusi krašto apsaugos savanorė Violeta Iljinych. Beje, prie bausmės už smurtą prieš televizijos žvaigždę jai teismas pusę metų pridėjo už siautėjimą prie baro Vingrių gatvėje.

Baro lankytojų Prerija pravardžiuojama V.Iljinych studentę Eriką Borovikovaitę sumušė 2007-ųjų gruodžio viduryje.

E.Borovikovaitė buvo sumušta, nes mėgino apginti skustagalvių mušamą vaikiną. Ji buvo apstumdyta ir suspardyta iki sąmonės netekimo, jos veidas buvo kruvinas.

Kodėl savivaldybė delsia uždaryti prastos reputacijos barą Vingrių gatvėje? Net ir po to, kai čia buvo užmuštas kompozitorius Tadas Dobrovolskis, valdininkai dar tik aiškinsis, ar yra pagrindas iš naktinio baro atimti leidimą prekiauti alkoholiu.

39

Tiek barų per trejus metus savivaldybės taryba apribojo prekybos alkoholiniais gėrimais laiką.

„Psichas“ pilstė alų

„Psichbario“ pavadinimas užeigai prilipo po to, kai patalpas porai metų buvo išsinuomojęs skandalingasis muzikantas Tomas Krivickas-Psichas.

Skylė, landynė, nepilnamečių ir visokių padugnių traukos centras – tokie atsiliepimai apie naktimis Vingrių gatvėje veikiantį alaus barą.

Skustagalviai „Psichbaryje“ pasirodė apie 2003-iuosius. Anksčiau jie rinkdavosi bare „Apuokas“ Subačiaus gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.