Prokurorai prezidentei tiesia pagalbos ranką

Ar naujo generalinio prokuroro paieškos vėl gali būti tokios sunkios, kad galėtų padėti tik speciali superkomisija? O gal tokios komisijos turėtų medžioti visus teisėsaugos institucijų vadovus?

D.Grybauskaitė ir D.Valys.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Grybauskaitė ir D.Valys.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jan 14, 2015, 5:58 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:14 AM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, jau paskelbusi, kad birželį nepratęs dabartinio Generalinės prokuratūros vadovo Dariaus Valio kadencijos, jo įpėdinio galėtų ieškoti ne viena, o padedama specialios komisijos.

Tai pasiūlė prokurorų profesinė sąjunga, maištaujanti prieš Prezidentūros ir jos vairuojamos prokuratūros vadovybės politiką bei vadinamąsias reformas.

Tačiau kai kuriems politikams tokie užmojai atrodo ne tik antikonstituciniai, bet ir juokingi. Esą galbūt reikėtų eiti dar toliau – taip rinkti ir kitus aukščiausius pareigūnus, pavyzdžiui, policijos, saugumo vadovus.

Tarsi išminčių taryba

Į profsąjungą susibūrusių prokurorų teigimu, atrankos komisija turėtų būti sudaryta prezidentės dekretu, o jos nariais būtų visuomenės atstovai, prokurorų profsąjungos ir kiti prokuratūros sistemos nariai, taip pat Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto atstovai, žymūs teisininkai.

Tokia išminčių taryba ne tik parengtų kandidatų į generalinius prokurorus atrankos tvarką, kriterijus, bet ir parinktų kandidatus. O komisijos pasirinktą asmenį prezidentė, „remdamasi atsakingo valdymo principu“, pateiktų Seimui tvirtinti arba atmesti.

Pretenduoti į postą galėtų visi, kas nori, aišku, ir patys profsąjungos vadovai.

Pasak profsąjungos, tokia atranka, viena vertus, garantuotų, kad generaliniu prokuroru taptų maksimalų svorį, palaikymą ir pasitikėjimą turintis asmuo, kita vertus, apsaugotų nuo užkulisinių politikų susitarimų, taip pat užkirstų kelią pasirinkti kišeninį Generalinės prokuratūros vadovą.

Nors galimybė įsteigti tokią komisiją nenumatyta įstatymuose ar Konstitucijoje, profsąjungos veikėjų tvirtinimu, jeigu Konstitucija nedraudžia to daryti, vadinasi, tai daryti galima.

Ar nesuerzins prezidentės?

Neaišku, kaip tokį sumanymą įvertins pati prezidentė – galbūt siūlymas ją tik suerzins. Tai būtų nenaudingiausia profsąjungai.

Mat aktyvieji prokurorai, dar visai neseniai kritikavę tiek D.Grybauskaitės statytinio D.Valio reformas, tie pačią Prezidentūrą, pritilo po praėjusį rudenį įvykusio susitikimo su šalies vadove.

Prezidentė per tą pokalbį maištininkams pranešė nebeteiksianti D.Valio naujai kadencijai, o mainais gavo prokurorų pažadą netriukšmauti bent iki to laiko, kad tik ji nepersigalvotų.

Tvarka būtų neteisėta

Tačiau, pavyzdžiui, D.Grybauskaitės rėmėjas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras įsitikinęs, kad tokia prokuroro atrankos tvarka kirstųsi su Konstitucija.

„Net jei ir ta komisija niekuo prezidentės neįpareigoja, vis viena būtų tam tikras kišimasis į sritį, kuri priklauso išimtinai šalies vadovei. Jai pasirinkus kitą kandidatą, lyg ir atsirastų pagrindo iškart abejoti to pasirinkimo teisėtumu.

Žinoma, panašiai vyksta teisėjų atranka. Tačiau šiuo atveju kalbama apie institucijos vadovą. Kita vertus, kodėl taip išskiriama Generalinė prokuratūra? Gal nuo šiol taip pat reikėtų ieškoti ir kitų teisėsaugos vadovų, kuriuos skiria prezidentė?“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo S.Šedbaras.

Svarbu autoritetas

Tačiau profsąjungos vadovas Stasys Kasiulis tokią kritiką atmetė: „Tai gal prezidentei ir patarėjų nereikia, viską turi nuspręsti tik ji viena? Manau, kad panašiai, padedant komisijai, galėtų būti atrenkami ir policijos bei saugumo vadovai.“

Anot S.Kasiulio, bet kokiu atveju naujasis prokuratūros vadovas turėtų būti žinomas ir autoritetingas, jis turėtų persvarstyti D.Valio pertvarkų palikimą.

Paieškos gali būti nelengvos

Naujosios Akmenės prokuroras D.Valys, kai kuriais duomenimis, buvo keliasdešimtas kandidatas iš tų, kuriuos D.Grybauskaitė beveik prieš penkerius metus asmeniškai kalbino tapti šalies prokurorų vadovu.

Gali būti, kad rasti D.Valio įpėdinį prezidentei bus dar sunkiau. Todėl Prezidentūra, nelaukdama birželio, jau dabar ėmė dairytis kandidatų – ne tik tarp prokurorų, bet ir teismų sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.