Nušalinta Visagino merė bando gintis net ligoninėje

Prekyba poveikiu ir kyšio reikalavimu įtariama Visagino merė Dalia Štraupaitė nuo pareigų nušalinta tą pačią dieną, kai vėl stojo į kovą dėl šio posto. Politikė neabejoja, kad tai nėra vien sutapimas.

Šią savaitę teismas nušalino nuo pareigų Visagino vadovę D.Štraupaitę.<br>V.Balkūno nuotr.
Šią savaitę teismas nušalino nuo pareigų Visagino vadovę D.Štraupaitę.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-01-17 10:10, atnaujinta 2018-01-15 20:02

Panevėžio apylinkės teismo sprendimu Visagino merė D.Štraupaitė sausio 13-ąją nuo pareigų laikinai nušalinta keturiems mėnesiams.

Vadinasi, šią kadenciją ji jau negalėtų grįžti į postą.

Bet D.Štraupaitė „Lietuvos rytui“ pareiškė skųsianti šį sprendimą ir neabejojo, kad aukštesnės instancijos teismas bus jai palankus: „Negali būti taip, kad teismas priimtų sprendimą neišklausęs nei manęs, nei advokato.

Aš gulėjau ligoninėje ir net nežinojau, kad toks prokurorų prašymas nagrinėjamas teisme. Net šaukimo atvykti į posėdį negavau.“

D.Štraupaitė pernai rugsėjo pabaigoje pateko už grotų, bet maždaug po savaitės buvo paleista. Dėl itin prastų kalinimo sąlygų Visagino merei smarkiai sušlubavo sveikata.

Stebėjosi prokurorais

Politikė vakar stebėjosi, kodėl prokurorai iš karto neprašė nušalinti jos nuo pareigų ir tai padarė tik dabar, kai Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) Rinkimų komisijai pateikė kandidatų į Visagino miesto savivaldybę sąrašą.

Į mero kėdę vėl pretenduojanti D.Štraupaitė mano, kad su ja bandoma politiškai susidoroti ir jos bylą tiriantys pareigūnai esą išsidavė: „Jie politikuoja ir tai tapo akivaizdu, kai nuo pareigų buvau nušalinta tą pačią dieną, kai buvo paskelbtas kandidatų sąrašas.

Nemanau, kad tai tik sutapimas. Greičiausiai jie vis dėlto nesitikėjo, kad ryšiuosi dalyvauti rinkimuose, manė, jog palūšiu.“

Šiuo metu ligoninėje gulinti politikė svarstė, kodėl bylą tiriantys prokurorai apskritai žengė tokį žingsnį: „Juk iš esmės aš pati save nušalinau nuo pareigų.

Kai susirgusi plaučių uždegimu atsidūriau laisvėje, beveik neišeinu iš gydymo įstaigų. Arba turiu nedarbingumo pažymėjimą, arba būnu atostogose, kurių per ketverius metus buvau nemažai sukaupusi.“

Visą šį laiką Visagino vadovę laikinai pavadavo vicemerė Elena Čekienė. Tik kai pastaroji atostogavo, D.Štraupaitė buvo kelioms dienoms grįžusi į darbą, pirmininkavo tarybos posėdžiui ir pasirašinėjo dokumentus.

Visagino merė vakar tikino sieksianti ir bylą kontroliuojančios Panevėžio prokurorės Aurelijos Gališanskytės nušalinimo. D.Štraupaitė neatmeta, kad ši pareigūnė gali turėti kokių nors asmeninių interesų ją sužlugdyti.

Politikė vėl kartojo esanti nekalta: „Nepaėmiau jokio kyšio, nė vieno lito. Nežinau, kaip tai dar pasakyti, – galbūt širdį ištraukti ir parodyti?“

Pareigūnai įžvelgė pavojų

Bet sprendimą nušalinti merę nuo pareigų priėmęs teismas D.Štraupaitės raudų negirdėjo.

Todėl, anot Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovo Ruslano Golubovo, teismas nusprendė, kad būdama merė D.Štraupaitė ne tik gali trukdyti ištirti jau anksčiau galimai padarytus jos nusikaltimus, bet ir daryti naujus.

Be to, STT atstovas tvirtino, kad nušalinti D.Štraupaitę nuo pareigų prokurorai siekė ir pernai gruodį, tačiau merė esą neatvyko į teismą, nors jai apie posėdį buvo pranešta.

Tuo metu Visagino merę ginantis advokatas Jovitas Elzbergas tvirtino, kad gruodį teismo posėdis neįvyko dėl D.Štraupaitės ligos. Gynėjas tikėjosi, jog posėdis neįvyks ir sausio 13-ąją, nes teismas taip pat buvo informuotas, kad jo klientė yra ligoninėje.

Klausimų kilo ir prievaizdams

Aplinkybės, kodėl būtent dabar reikėjo nušalinti nuo pareigų Visagino vadovę, turėtų paaiškėti, jei prokurorai kreipsis į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydami panaikinti D.Štraupaitės teisinę neliečiamybę. Ji ją įgytų tapusi kandidate į merus.

Anot komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, merei pareikšti įtarimai netrukdo jai dalyvauti rinkimuose.

„Bet jei prokurorai ateis prašyti panaikinti jos teisinę neliečiamybę, turės pagrįsti savo prašymą ir galbūt paaiškinti, kodėl jai dėl tokių rimtų įtarimų taip ilgai nėra pateikiami kaltinimai ir kodėl būtent dabar prireikė nušalinti ją nuo pareigų“, – svarstė rinkimų prievaizdas.

Daug konkurentų

* Dėl Visagino mero posto rinkimuose kovo 1-ąją turėtų susigrumti 11 varžovų.

* Į 60 savivaldybių merų postus pretenduoja daugiau kaip 400 politikų.

* Didžiausia konkurencija dėl mero kėdės turėtų būti Kaune, kur į šį postą taikosi 16 pretendentų.

* Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose į merus pretenduoja po 12 politikų.

* Mažiausia konkurencija turėtų būti Birštone ir Prienuose, kur norą dalyvauti tiesioginiuose merų rinkimuose pareiškė po tris kandidatus.

* Norą dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose pareiškė daugiau kaip 16 tūkst. asmenų, jie varžysis dėl beveik 1,5 tūkst. mandatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.