Po rašinio apie įteisintus vagis prezidentė susirūpino

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

Prezidentūra teikiamomis pataisomis siekia užtikrinti, kad leidimai gyventi Lietuvoje būtų išduodami tik įsitikinus, kad asmuo nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentūra teikiamomis pataisomis siekia užtikrinti, kad leidimai gyventi Lietuvoje būtų išduodami tik įsitikinus, kad asmuo nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-01-23 12:52, atnaujinta 2018-01-15 06:03

Tokias pataisas šalies vadovė pateikė po pranešimų žiniasklaidoje, kad leidimas gyventi buvo suteiktas su nusikalstamu pasauliu siejamiems Rusijos piliečiams.

Pasak Prezidentūros, teikiamomis pataisomis siekiama užtikrinti, kad leidimai gyventi Lietuvoje būtų išduodami tik įsitikinus, kad asmuo nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Dabar už šalies ir visuomenės saugumą atsakingos institucijos įstatymu nėra įpareigotos Migracijos departamentui teikti informacijos apie leidimų gyventi Lietuvoje prašančius asmenis, o galiojantis teisinis reguliavimas neužkerta kelio įtariamų ir kaltinamų asmenų atvykimui ir gyvenimui šalyje.

„Lietuva atvira visiems, tačiau nuo teisingumo besislapstantiems nusikaltėliams užuovėja nebus. Kasmet iš šalies išsiunčiama keli tūkstančiai užsieniečių, daugėja nelegalių bandymų patekti į mūsų šalį. Tai rodo, kad nėra realios grėsmių prevencijos ir neatsakingai išduodami leidimai gyventi Lietuvoje. Lietuvos žmonės turi jaustis saugiai savo šalyje ir būti tikri, kad valstybė užkirs kelią pavojų keliantiems asmenims gyventi mūsų šalyje“, – pranešime spaudai teigė D.Grybauskaitė.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma atsisakyti ilgos jau išduotų leidimų panaikinimo tvarkos teisminiu keliu. Numatoma šią funkciją perduoti Migracijos departamentui, kuris per 14 darbo dienų privalės panaikinti užsieniečiui jau išduotą leidimą gyventi Lietuvoje, o tokiu sprendimu nepatenkintam asmeniui numatoma teisė jį ginčyti teisme.

Kartu prezidentė siūlo sudaryti galimybę grėsmių nacionaliniam ir visuomenės saugumui nekeliantiems bei sąžiningai Lietuvoje gyventi norintiems užsieniečiams gauti leidimą skubos tvarka.

Leidimų laikinai ir nuolat gyventi Lietuvoje pernai prašė beveik per 10 tūkst. užsieniečių, iš jų leidimai nebuvo išduoti vos 4 proc. asmenų, tačiau per metus 2 tūkst. asmenų buvo įpareigoti išvykti iš šalies arba buvo grąžinti į užsienio valstybes.

Šią savaitę paskelbta, kad Migracijos departamentas pernai lapkritį buvo priėmęs sprendimą išduoti leidimą nuolat gyventi mūsų šalyje Rusijos piliečiams Achmedui Jevlojevui ir Olegui Šamaninui, kurie abu turi aukščiausią Rusijos nusikaltėlių pasaulio rangą – yra vadinamieji „įteisinti vagys“ (rusiškai – „vor v zakone“). Šis sprendimas nebuvo įgyvendintas dėl papildomos informacijos, kuria spręsdamas dėl leidimų išdavimo Migracijos departamentas nedisponavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.