Vilniečių žinios apie žydų tragediją spaudžia ašarą

Antradienį pasaulis mini holokausto aukų atminimo dieną – sausio 27-ąją iš nacių nagų buvo išvaduota Aušvico (Osvencimo) žydų masinio naikinimo stovykla.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 27, 2015, 6:57 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 9:45 PM

Skaudžių Antrojo pasaulinio karo laikų, kai buvo sunaikinta apie 196 tūkstančius Lietuvos žydų, atmintina vieta yra ir Vilniuje. Paneriuose pastatytas memorialas – čia vokiečių naciai ir jų talkininkai lietuviai nužudė per 4 tūkst.žydų.

Portalas lrytas.lt, antradienį sostinės gatvėje kalbinęs įvairaus amžiaus gyventojus patyrė, kad daug vilniečių apie Panerių memorialą girdėję tik viena ausimi ar iš viso jo nežino, o ir pats žodis holokaustas kai kuriems siejasi su lietuvių tremtimi ir žudymu pokario metais.

„Holokaustas? Taip, girdėjau, per karą ar tai po karo šaudė žmones name priešais Lukiškių aikštę. Kas šaudė? Vokiečiai ir rusai, atrodo. Gal ir lenkai? Na, žinau kad sušaudytų žmonių pavardės ant sienos parašytos“, – tikino 36 metų vilnietis Saulius.

Šaudė ne žydus, o lietuvius!

Vilniaus Paneriuose jis, gimęs ir augęs sostinėje sakė buvęs ne kartą, bet apie jokį memorialą negirdėjęs.

Žurnalisto paklaustas, kokios tautos žmonės buvo nužudyti per holokaustą, Saulius atrėžė: „Taigi ant sienos ten vardai aiškiai parašyti – Jonas, Petras, Albinas. Aišku, lietuviai, negi kokie nors žydai?“

Keturiolikmetės moksleivės Avitalijos žinios apie holokaustą – gerokai tikslesnės.

„Holokaustas, tai kai žudė ir visaip kankino žydus. Taip įsakė Hitleris“.

Į klausimą, ar žydai buvo žudomi ir Lietuvoje ir koks buvo lietuvių vaidmuo, moksleivė prisipažino negirdėjusi.

„Kiek žinau, žudė kažkur Lenkijoje. Taip pat į Berlyną vežė žydus ir šaudė“, – kalbėjo Avitalija.

Sušaudė bendraklasę

Senai vilnietei, 83 metų Veronikai holokaustas – ne istorija iš knygų ir filmų, o išgyventa skaudi patirtis. Kalbėdama apie savo bendraklasių žydų likimą moteris net apsiverkė.

„Mergaitę žydę, su kuria viename suole sėdėjau, išsivedė vokiečiai. Turbūt nužudė. Labai baisūs laikai buvo“, – virpančiu balsu kalbėjo moteris.

Bet Veronika teigė neprisimenanti, kad žudant žydus būtų masiškai talkinę ir lietuviai. Panerių memorialas jai tik girdėta vietovė.

Vilniuje jau ilgokai gyvenanti 43 metų Sonata taip pat sakė žinanti, kad holokaustas siejasi su koncentracijos stovyklomis ir masiniu žydų naikinimu. Moteris žinojo, kad Lenkijoje, Osvencime veikė mirties fabrikas. Paklausta, kur Vilniuje buvo žudomi žydai, moteris atsakė: „Man atrodo, Žydų kapinėse. Tik nežinau, kur jos“.

Kelias į Panerius užmirštas

„Žinau apie tą holokaustą, net per daug ausis išūžė. Matyt, kažkam rūpi žaizdas draskyti. Buvau kažkada prie Panerių memorialo. Bet dabar jau kelio nerasčiau“, – atsainiai į žurnalistų klausimus atsakinėjo 70- metis Alfas.

Vis tik pagyvenęs vyriškis neteisus – nors apie holokaustą parašyta daug mokslinių veikalų, pasakojama per istorijos pamokas mokyklose, sukurta dokumentinių ir vaidybinių filmų – net prasilavinę vilniečiai mažai žino apie vietas jų mieste, susijusias su Lietuvos žydų tragedija.

Iš daigiau kaip 20 Gedimino prospekte ir Vilniaus gatvėje kalbintų vilniečių išimtis pasirodė 54 metų Vladas. Nors ir ne humanitaras pagal išsilavinimą, jis nemažai žinojo apie žydų genocido istoriją, lietuvių nacių talkininkų vaidmenį.

„Žinau, kad Paneriuose yra memorialas žydų genocido aukoms. Buvau ten, bet jau senokai, jaunystės laikais. Automobiliu kelią rasčiau, bet kaip viešuoju transportu nuvažiuoti – nežinau“, – prisipažino vilnietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.