Kaip Jazzu ir V. Simonko tapo ryškiausiomis M.A.M.A. žvaigždėmis

2001-aisiais „Grammy“ apdovanojimų ceremonijoje reperis Eminemas scenoje iškėlė atkištus vidurinius pirštus – nes daug kam (hiphopas laikomas gana homofobiška kultūra) nepatiko, kad jis tą vakarą surengė pasirodymą su gėjumi Eltonu Johnu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 31, 2015, 8:17 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:42 AM

Penktadienį M.A.M.A. ceremonijoje pirštus atkišo Jazzu – nes daug žiūrovų baubė ir švilpė, kai į sceną įteikti apdovanojimo žengė Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Minutė, nustelbusi viską, kas šiame šou vyko tris valandas. Žiauriai apmaudu. Kad Leonas Somovas ir Jazzu tapo Metų grupe, turbūt daug kas ir nepastebėjo.

Bet dar apmaudžiau, kad antrame pagal dydį vienos Europos šalies mieste pilnos tribūnos švilpia, kai į sceną išeina netradicinės lytinės orientacijos žmonėms atstovaujantis vyras.

Jazzu padarė tai, ką privalėjo padaryti. Atkišti Jazzu pirštai – tiesiog būdas perteikti žinią tiems, kurie kitų ženklų nesupranta. Beje, nieko čia ypatingo. Prieš porą metų Britų muzikos apdovanojimų ceremoniją tą ženklą parodė ir dainininkė Adele – dėl kiek kitų priežasčių. Jei ji atvyktų koncertuoti į Kauną, žmonės noriai pirktų labai brangius bilietus, bet tai – kita tema.

Kita vertus, Jazzu rodyti tą ženklą miniai supykusių buvo drąsu, o žengus į sceną jos pasakyta kalba verta plojimų. Tokioje įtampoje taip mandagiai ir kultūringai sudėlioti priežastis, dėl kurių publikos elgesys netinkamas, yra talentas. Kaip tiksliai pastebėjo viena bičiulė – basomis kojomis į sceną žengusi moteris keliais sakiniais laimėjo visas įmanomas M.A.M.A. statulėles (nors iš tikrųjų gavo vieną). Aišku viena: ji visiškai reabilitavo save dėl to protrūkio apie „kiaunes“.

„Neverskite manęs keisti mano nuomonės apie jūsų miestą“, – paprašė dainininkė, tačiau šioje vietoje reikia sakyti „stop“. Nes Kaunas čia niekuo dėtas. Užaugau šiame puikiame mieste ir esu aplankęs pakankamai daug renginių, kad drįsčiau sakyti – baubimo galėjo būti ir Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje.

Tiesą sakant, komedija apie miestų priešpriešą yra lygiai toks pats atgyvenęs reikalas, kaip M.A.M.A. publikos parodytas nepakantumas homoseksualams. Būtų labai smagu, jei būtent tų juokelių tokiuose renginiuose liktų kuo mažiau. Nes tai tiesiog pernelyg paprasta ir neišradinga.

Bet renginys vyko Kaune, nuo to nepabėgsi. Puiki proga kelias dienas feisbuke diskutuoti, kad „Kaunas neišlaikė Simonko egzamino“. Tas pats feisbukas rodo, kad pateisinti švilpikus naudojami tik du argumentai.

Pirmas – esą nušvilpti ne gėjai, o tik nepatinkantis jų lyderis. Jei apdovanojimą būtų teikęs Rokas Žilinskas, visi būtų ploję ir šypsojęsi? Atleiskite, bet tai nerimta. Juokelis scenoje apie tą patį R.Žilinską sukėlė pernelyg daug žvengimo, kad tuo patikėtum. Nors tas Justino Jankevičiaus pokštas net nėra homofobiškas – visiškai taip pat galima juokauti apie heteroseksualų politiką, turintį žmoną.

Taip, kai kurios V.Simonko kalbos – radikalios ir gal net piktinančios. Net ir šįkart kai kas buvo keista. Sugebėjęs atlaikyti patyčias su šypsena, jis būtų pridėjęs sau daug taškų. Pradėjęs juokauti apie Petrą Gražulį, jis net sukėlė minčių, kad visa tai gali būti kreiva to politiko rinkimų kampanijos dalis – beje, neatmeskime šio varianto.

Tačiau baubiama buvo nuo pirmo jo žingsnio į sceną. Naivu manyti, kad kelis alaus išgėrę žiūrovai akimirksniu makaulėje atsuko matytus TV laidų įrašus ir nusprendė – nieko bloga, kad jis gėjus, bet man nepatinka jo požiūris į tą ar aną reikalą.

Scenoje tą vakarą buvo ir daugiau gėjų, bet visą pyktį susirinko V.Simonko. Maždaug, „kol nesiviešinate ir viską darote savo namuose, mums nesvarbu, bet šitas veikėjas pernelyg lenda į akis“.

Jei jis yra lytinių mažumų organizacijos lyderis, švilpiantieji tuo pačiu įžeidė ir tūkstančius netradicinės orientacijos žmonių. Kurių, nėra abejonių, pakankamai daug buvo ir M.A.M.A. Tarp kurių, dar labiau tikėtina, yra daug nepritariančių jo kalboms ar metodams. Bet tai nieko nekeičia. Kai nušvilpiamas gėjų lyderis, tai simboliškai parodo publikos požiūrį į jo atstovaujamus žmones.

Antras švilpikų argumentas – V.Simonko apskritai neturėjo būti M.A.M.A. scenoje. Jis niekuo nenusipelnęs lietuviškai muzikai, tai kodėl jis čia pakviestas?

Dėl dviejų paprastų priežasčių. Tų, dėl kurių 2013-aisiais į MTV apdovanojimų sceną žengė Jasonas Collinsas – su muzika nieko bendra neturintis NBA krepšininkas, pirmasis šioje lygoje prisipažinęs, kad yra gėjus. Tų, dėl kurių „Grammy“ ceremonijoje pernai Macklemore'as, Ryanas Lewisas, Madonna ir Queen Latifah surengė masines gėjų ir lesbiečių tuoktuves.

Pirma – tokie dideli renginiai turi galimybę atkreipti dėmesį į svarbius socialinius klausimus. Švietimą, bedarbystę, korupciją, diskriminaciją dėl įsitikinimų ar lytinės orientacijos – sąrašas ilgas. Tai ir atkreipia. Niekam nekilo klausimų, kodėl arenoje buvo įrengti Nacionalinio kraujo centro punktai ir buvo raginama tapti donorais, bet kilo klausimų, kodėl scenoje – gėjų lygos lyderis. Tikrai ateis diena, kai M.A.M.A. scenoje pamatysite ir dviejų vyrų bučinį (moterų bučinys vienoje ceremonijoje jau buvo, bet tiek triukšmo nekilo). Tą dieną, kai tai nekels jokio nepasitenkinimo, ši tema pamažu nuslūgs ir atsiras naujų. M.A.M.A. ceremonijoje nebūtų to baubimo – V.Simonko pasirodymas būtų praslinkęs ramiai ir apie tai dabar tiek daug nekalbėtume.

Antra – tokie įvykiai sukuria bangas, diskusijas, dėmesį ir reitingą. Galime kiek tik nori piktintis, kad muzika lieka antrame plane, bet būtent tos tuoktuvės pernai dominavo daugumoje JAV ir Europos antraščių apie „Grammy“.

M.A.M.A. atveju dar galima pridėti, kad skandalas šou pabaigoje nustelbė nevykusius dalykus – nuo visiškai nesuvokiamo Andriaus Rožicko juokelio apie „Je suis Charlie“ ir picą iki kai kurių laike pasiklydusių atlikėjų. Bet apie tai - kitą kartą.

Dar, žinoma, galime pafantazuoti, kad V.Simonko susimokė su Rolandu Skaisgiriu, dabar nusiųs šį vaizdo įrašą svarbiems dėdėms į tarptautinius fondus, gaus didelį maišą pinigų tolerancijai skatinti ir jais pasidalins. Trumpam įsivaizduokime, kad taip ir yra. Tada reikia sveikinti M.A.M.A. švilpikus – jūs labai prisidėjote prie šio tikslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?