Ir „Barclays“, ir „Lidl" taikosi į jaunus Lietuvos protus

Ne tik aukštosios ar profesinės mokyklos vilioja abiturientus. Šiemetėje parodoje „Studijos“ būsimų darbuotojų dairosi ir darbdaviai. Kai kurie jų netgi linkę sumokėti už jaunuolių mokslus užsienyje.

Į jaunus gabius žmones, dar nė nebaigusius gimnazijos, jau dairosi darbdaviai.<br>T.Bauro nuotr.
Į jaunus gabius žmones, dar nė nebaigusius gimnazijos, jau dairosi darbdaviai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 6, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:14 AM

Bendrojo lavinimo mokyklą baigęs jaunuolis – gardus kąsnis universitetams, kolegijoms ar profesinėms mokykloms, mat ateidamas studijuoti jis atsineša ir studijų krepšelį – pinigus iš valstybės biudžeto.

Tačiau darbdaviai turi abiturientams ir kitokių pasiūlymų, nors ir primena, kad įgyti išsilavinimą yra svarbu.

Šiuo metu „Litexpo“ rūmuose Vilniuje vykstančioje „Studijų“ parodoje mokiniai darbdavių tiesiai šviesiai klausia, kokius mokslus reikėtų baigti, kad galėtų dirbti jų įmonėje.

Studijuoti – į Vokietiją

Prekybos tinklas „Lidl“ kaip vandens į burną prisisėmęs neišduoda, kada atidarys parduotuves Lietuvoje, tačiau darbuotojų ieško uoliai. Jų įmonės atstovai dairėsi ir „Studijų“ parodoje.

Vienas paieškos būdų – patiems pasirengti jaunus specialistus viename Vokietijos universitetų, su kuriuo bendradarbiauja ir automobilių gamintojos „Mercedes-Benz“ bei „Audi“.

Per trejų metų studijas jaunuoliai iš Lietuvos turės derinti mokslus ir darbą šioje šalyje įsikūrusioje „Lidl“ įmonėje. Kandidatus vokiečių mažmeninės prekybos tinklas atsirinks kovo mėnesį.

Ar po nemokamų studijų jie privalės grįžti dirbti į Lietuvą?

Kaip sakė mokinius ir parodoje, ir važinėdama po šalies mokyklas viliojanti „Lidl“ atstovė Daina Balčiūnienė, jauniesiems specialistams Vokietijos mažmeninės prekybos tinklas rankų nepančios – jie galės rinktis ir kitas bendroves.

Ji pabrėžė, kad šitaip įmonė viliasi ir populiarinti vokiečių kalbą Lietuvoje bei galimybę studijuoti Vokietijos aukštosiose mokyklose.

Vilioja dvyliktokus

Tarptautinę karjerą vos atestatą gavusiems jaunuoliams siūlo ir vienas geidžiausių darbdavių Lietuvoje – tarptautinės finansinių paslaugų įmonės „Barclays“ informacinių technologijų centras Vilniuje.

Siekdami susirinkti pačius gudriausius mokinius jie siūlo iškart po dvyliktos klasės padirbėti „Barclays“ biure – per dvejus metus išmokti profesijos, tarkime, programuotojo, gauti atlygį, o vėliau siekti karjeros toje pačioje įmonėje.

Tiesa, norintiems patekti į šios įmonės padalinį tenka įveikti nemažai konkurentų.

Panašių galimybių „Barclays“ siūlo ir jau aukštąsias mokyklas baigusiems jaunuoliams. Iš viso kasmet „Barclays“ priima 35 darbo patirties neturinčius jaunus žmones.

Skatina rinktis inžineriją

Lietuvoje kačių ėdalą gaminanti įmonė „Mars Lietuva" taip pat iš anksto pradeda rūpintis savo darbuotojais – „Litexpo“ jie dar neapsiprendusiems jaunuoliams aiškina, kokius mokslus derėtų baigti, kad galėtų įsidarbinti jų įmonėje.

Kaip sakė „Mars Lietuva“ personalo specialistė Tatjana Andrejeva, paklausiausi yra inžinieriai – mechanikos, automatikos, robotikos specialistai, elektrikai, taip pat maisto technologai.

„Inžinieriai reikalingi ne tik mūsų įmonėje Gargžduose, bet ir „Mars“ padaliniuose užsienyje“, – apie galimybes siekti karjeros užsienyje kalbėjo T.Andrejeva.

Domina žurnalisto darbas

Mokiniai iš visos Lietuvos parodoje „Studijos“ galėjo perprasti ir ką reiškia būti žurnalistu.

Portalo lrytas.lt žurnalistas Arnoldas Lukošius jiems pasakojo, su kokiais iššūkiais susiduria rengdamas straipsnius.

Gausiai susirinkusiems aukštesniųjų klasių mokiniams labiausiai rūpėjo, ką reikia daryti, kad galėtum dar mokydamasis padirbėti redakcijoje, ir iš ko geriau mokytis – iš jaunų ar labiau patyrusių žurnalistų.

Dalyviai – iš 15 šalių

* Paroda „Studijos 2015“ vyksta vasario 5–7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

* Jau tryliktą kartą parodoje prisistato per 220 dalyvių iš 15 šalių: Lietuvos, Australijos, Austrijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Šveicarijos, Vokietijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.