Įtarimų apnikti prokurorai bruzda

Generaliniam prokurorui Dariui Valiui liko dirbti tik keli mėnesiai, bet vidaus rietenos prokuratūroje neslopsta. Įtariama, kad prieš pasitraukdamas D.Valys į įvairius postus bando pasodinti savo statytinius.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Feb 11, 2015, 5:55 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:35 PM

Prokurorų profesinė sąjunga, kuri buvo pritilusi po džiugios prezidentės Dalios Grybauskaitės žinios, jog ji nebeteiks D.Valio naujai kadencijai, vėl bando kilti į kovą.

Mat paaiškėjo, kad prieš užverdamas duris iš kitos pusės generalinis prokuroras gali sistemoje prisodinti saviškių ir taip pratęsti ne kartą neskaidrumu įtartų atrankų vajų.

Paskelbė apie atranką

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra paskelbė apie ketinimus rengti atranką iškart į penkis postus – Kauno, Kėdainių, Klaipėdos, Tauragės apylinkės prokuratūrose ir Šiaulių apygardos prokuratūroje. Teigiama, jog pasibaigė prokurorų penkerių metų kadencija.

Prokurorų profsąjunga, visą laiką maištavusi prieš prieštaringai vertinamas D.Valio reformas, pareiškė, jog būtent tos pertvarkos jam neleidžia daryti šio žingsnio.

Profsąjungos atstovai mano, kad 2012 metais reformuojant sistemą ir jungiant apylinkių prokuratūras su apygardų prokuratūromis iš esmės pasikeitė prokurorų pareigos ir darbas, todėl jų kadenciją reikėtų skaičiuoti būtent nuo tos datos.

Taigi, maištaujančių prokurorų įsitikinimu, atranka į tokių prokurorų vietas negali vykti anksčiau kaip 2017 metais.

Be to, primenama, jog tuomet, kai D.Valys buvo nušalintas nuo pareigų vykstant jo bylos dėl avarijos tyrimui, Generalinei prokuratūrai laikinai vadovavęs Darius Raulušaitis pakeitė vieno šalies vyriausiojo prokuroro paskyrimo į pareigas laiką būtent dėl tų pačių struktūrinių pertvarkų ir nustatė, kad jo kadencijos pabaiga yra 2017-ieji.

Stumia buvusį pavaldinį?

Kol kas neaišku, ar prokuratūros vadovybė nusileis profsąjungos atstovams. Tuo abejoti skatina ir užkulisiuose pasklidusios kalbos, jog kai kurios kėdės parengtos D.Valio statytiniams.

Pirmiausia kalbama apie Klaipėdos apylinkės prokuratūros vadovo postą, į kurį esą nusitaikęs šiuo metu ten eiliniu prokuroru dirbantis Žilvinas Šiurna.

Sutapimas: prieš atkeliaudamas į Klaipėdą jis yra dirbęs Akmenės rajono apylinkės prokuratūroje – buvo tuomet jai vadovavusio D.Valio pavaldinys.

Negana to, Ž.Šiurna į Klaipėdos apylinkės prokuratūrą buvo perkeltas dirbti laikinai, o nuolatiniu prokuroru tapo kone pačiose D.Valio nušalinimo nuo pareigų išvakarėse.

Vadovė dar nesudeda ginklų

Pasak kai kurių prokurorų, Ž.Šiurna Klaipėdos apylinkės prokuratūros vadovei Daliai Pocienei netgi yra pasakęs, jog paskelbtąją atranką laimės būtent jis.

D.Pocienė, kuri irgi ketina dalyvauti šioje atrankoje, „Lietuvos rytui" teigė negalinti patvirtinti tokių kalbų.

Tačiau prokuratūros vadovė pridūrė, kad teisiniu požiūriu jos kadencija turėjo baigtis dar po poros metų, o ne šiomis dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.