Kas atvėrė duris įteisintiems vagims?

Leidimą gyventi Lietuvoje galima nusipirkti ir net Interpolo paskelbta paieška nėra kliūtis tokiam sandėriui. Tai šiomis dienomis migracijos tarnybų darbuotojai įrodė kvailio vietoje paliktam pačiam vidaus reikalų ministrui S.Skverneliui.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Feb 11, 2015, 7:38 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:18 PM

Kai prieš mėnesį „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad Migracijos departamentas nusprendė išduoti leidimą nuolat gyventi mūsų šalyje aukščiausią Rusijos nusikalstamo pasaulio rangą turintiems vadinamiesiems įteisintiems vagims, S.Skvernelis puolė menkinti šios žinios svarbos.

Ministras pareiškė, kad dar nieko realiai neįvyko, esą Migracijos departamentas, gavęs papildomos informacijos, laiku apsižiūrėjo ir tie leidimai gyventi Lietuvoje nebuvo išduoti. Politikas netgi teisino pareigūnus, neva jie vadovavosi turima informacija ir nežinojo, jog šių asmenų ieško Interpolas.

Bet, regis, jau tuomet derėjo žvilgtelėti į situaciją ir pro mažiau rožinius akinius. Juk A.Jevlojevo ir O.Šamanino mėginimai gauti leidimą gyventi Lietuvoje ir laisvai klajoti po ES buvo tąsa ankstesnės istorijos, kai migracijos pareigūnai pasistengė savaip įsiteisinti mūsų šalyje kitus du rusų įteisintus vagis G.Gordeladzę ir M.Džangveladzę.

M.Džangveladzė laikomas vieno pavojingiausių Rusijos nusikalstamame pasaulyje Kutaisio klano faktiniu vadovu. Jis, kaip įtariama, 2013 metų pradžioje surengė kito rusų mafijos vadeivos, Senio Chasano pravardę turėjusio A.Usojano nužudymą.

Nesaugiai jausdamasis Rusijoje, M.Džangveladzė kiek anksčiau atvyko į Vilnių ir gavo leidimą nuolat gyventi Lietuvoje. Netrukus jis pasikvietė kitą Kutaisio grupuotės įteisintą vagį G.Gordeladzę, kuriam irgi buvo parūpintas toks leidimas.

Aišku, šiems nusikaltėliams Lietuva tebuvo patogi nusikalstamos veiklos bazė Europoje. Europolas 2013 metų vasarą keliose ES šalyse surengė didžiulę operaciją, per kurią buvo sulaikyta 13 rusų įteisintų vagių – net trys, tarp jų ir G.Gordeladzė, Vilniuje.

Policija savo darbą atliko gerai, bet tuomet nutiko Lietuvai tarptautinę gėdą užtraukęs įvykis – Vilniaus apylinkės teismo teisėjas G.Viederis netikėtai už 30 tūkstančių litų užstatą G.Gordeladzę paleido į laisvę, o šis, sėdęs į jo prie teismo su asmeniniais daiktais laukiantį automobilį, dingo.

Kai po kelių valandų šią sveiku protu nepaaiškinamą nutartį panaikino aukštesnis teismas, rusų mafiozo jau ir pėdos buvo ataušusios.

Bet dabar paaiškėjo, kad tai buvo dar ne visi neįtikėtini šios grupuotės nuotykiai Lietuvoje.

Į Lietuvą koją įkėlęs klano vadas M.Džangveladzė dar prieš Europolo operaciją, per kurią jis buvo areštuotas Budapešte, ėmė rūpintis, kad leidimą nuolat gyventi mūsų šalyje gautų ir kiti du įteisinti vagys – kaip manoma, prisidėjęs nužudant Senį Chasaną Ingušijos mafijos vadeiva A.Jevlojevas ir jo bendras O.Šamaninas.

Galima tik spėlioti, kodėl net spaudos paviešinta Europolo operacija neprivertė Migracijos departamento pasidomėti leidimo gyventi Lietuvoje prašančiais asmenimis.

Praėjusių metų lapkričio 12 dieną dviem įteisintiems vagims Migracijos departamentas nusprendė išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

O „Lietuvos rytui“ priminus jų kruviną praeitį S.Skvernelis tik ramino visuomenę, jog nieko neįvyko, jis esą viską kontroliuoja. Ir prisiekė, kad jokie rusų mafiozai leidimo gyventi Lietuvoje negaus.

Prezidentė D.Grybauskaitė irgi pabandė prisidėti prie šių garantijų, pateikdama Seimui įstatymo pataisų, kuriomis siekiama pavojingiems užsieniečiams užkirsti kelią į Lietuvą.

Bet pasirodė, kad į valdžios garantijas migracijos tarnybų pareigūnai ramiausiai nusivalė kojas – S.Skvernelio priesaikos tik paskubino juos greičiau tvarkyti įteisintų vagių dokumentus. A.Jevlojevas sausio 22 dieną atvyko į Vilnių, sumokėjo 58 eurų mokestį ir po savaitės gavęs leidimą čia gyventi dingo nežinoma kryptimi.

Kitaip kaip spjūviu Lietuvai to nepavadinsi. Migracijos pareigūnai tikriausiai žinojo, ką daro. Vadinasi, jų nesustabdė net neišvengiamas tarnybinis patikrinimas, kaltųjų paieškos, galimos baudžiamosios bylos.

Gal jie gavo pasiūlymą, kurio vertė nusvėrė bausmės baimę? Kalbama, kad už teisę laisvai keliauti po ES A.Jevlojevas pareigūnams ir tarpininkams galėjo pakloti kelias dešimtis tūkstančių eurų. Žinoma, tai įrodyti sunku, nors tyrimas jau pradėtas.

Kita vertus, nėra naujiena, kad Migracijos departamente dedasi skandalingi dalykai.

Net septyniems šio departamento pareigūnams, tarp jų keturiems skyrių vedėjams, 2012 metų lapkritį buvo pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba, jie buvo nušalinti nuo pareigų. Išsiaiškinta, kad, galima sakyti, veikė organizuota nusikalstama grupuotė, išdavinėjusi leidimus gyventi Lietuvoje.

Tad kodėl net vykstant pareigūnus įtariamaisiais pavertusiam tyrimui jų kolegos darė net dar didesnius nusižengimus dalydami leidimus gyventi Lietuvoje ypač pavojingiems asmenims?

Ar tai nėra signalas, jog migracijos tarnyba yra gerokai papuvusi ir trūksta saugiklių, kurie leistų laiku užkirsti kelią piktnaudžiavimams?

Tvarkai įvesti gali nepakakti kosmetinių pakeitimų atleidžiant vieną ar kitą viršininką. Laikas parodys, ar šalies valdžia geba kovoti su korupcija ne vien žodžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.