Lietuva ir JAV ketina stiprinti bendradarbiavimą gynyboje

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)

Amerikiečių kariai yra ne kartą dalyvavę pratybose Lietuvoje.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Amerikiečių kariai yra ne kartą dalyvavę pratybose Lietuvoje.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 12, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:32 AM

„Ši žinia leidžia manyti, kad JAV yra pasirengusios prisiimti ilgalaikius saugumo užtikrinimo įsipareigojimus Lietuvoje“, – žinią komentuoja šią savaitę su vizitu JAV besilankantis Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis.

Pasak pranešimo, susitarimas apibrėš dislokuotų JAV pajėgų ir ginkluotės statusą, investicijų į infrastruktūrą teisinį pagrindą, bendrus projektus vystant Lietuvai svarbius gynybos pajėgumus. V.Urbelio teigimu, naujojo susitarimo pasirašymas bus svarbus abiems pusėms ne tik siekiant efektyviai įgyvendinti Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvą, bet ir apibrėžiant tvirtus, ilgalaikius JAV įsipareigojimus Lietuvos saugumui.

Per V.Urbelio susitikimą su JAV Gynybos departamento direktore tarptautiniam saugumui Elissa Slotkin konstatuota, kad NATO turi stiprinti savo pajėgumus rytinėje savo dalyje, kaip atsaką į Rusijos agresiją Ukrainoje. Lietuvos atstovas informavo, kad šalis yra pasirengusi suteikti visą reikiamą apgyvendinimo ir mokymo infrastruktūrą, remiant sąjungininkų karių dislokavimą Lietuvoje.

Susitikimų metu JAV gynybos departamento atstovai informavo, kad tikisi visų sąjungininkių paramos dėl kovos su teroristine džihadistų organizacija Irake. „Aljanso, šalių partnerių solidarumas šioje kovoje mums itin svarbus“, – pabrėžė E.Slotkin.

V.Urbelio susitikime su JAV valstybės ir gynybos departamento pareigūnais sutarta intensyviai vienyti pastangas dėl praktinių Ukrainos paramos projektų.

„Lietuva šiuo metu yra kontaktinė NATO ambasada Kijeve, intensyviai dirbame tiek dvišaliu pagrindu, tiek daugiašaliuose formatuose. Turime vienyti pastangas stiprindami Ukrainos kariuomenę“,– pabrėžė V.Urbelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.