Ukmergės kandidatai neatvyko į filmavimą televizijoje

Dauguma rinkimų kampanijos Ukmergėje dalyvių atsisakė vykti į Jonavą ir filmuotis čia esančios regioninės televizijos TV7 rinkimų agitacijai skirtoje diskusijų laidoje. Ukmergiškius papiktino Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) sudarytos nelygios sąlygos atskirų savivaldybių kandidatams pasirodyti televizijoje – vieni jų gali pasiviešinti nacionaliniuose, žiūrimiausiuose televizijų kanaluose, o kiti – niekam nežinomuose.

Už laidų parengimo ir transliavimo paslaugas visoms joms iš valstybės biudžeto bus skirta daugiau nei 297 tūkstančiai eurų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Už laidų parengimo ir transliavimo paslaugas visoms joms iš valstybės biudžeto bus skirta daugiau nei 297 tūkstančiai eurų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2015-02-13 14:46, atnaujinta 2018-01-13 06:59

„Esame nustebę ir nepatenkinti VRK sprendimu transliuoti kandidatų į Ukmergės rajono savivaldybės tarybą ir Ukmergės mero pareigas debatus per TV 7 kanalą.

Tai yra Jonavos rajono televizijos kanalas, jis nėra žinomas ir matomas Ukmergės rajono rinkėjams.

Todėl nematome tikslo mums dalyvauti debatų filmavimuose, o VRK neturėtų leisti mokesčių mokėtojų pinigų betiksliai.

Atkreipiame dėmesį, kad priešingai, nei absoliučios daugumos kitų savivaldybių rinkėjai, ukmergiškiai, norėdami matyti savo atstovų debatus televizijoje, turi galimybę tai daryti tik pirkdami atskirų kabelinių televizijos tinklų operatorių paslaugas.

Manome, kad toks VRK sprendimas diskriminuoja Ukmergės rajono gyventojus ir suteikia pranašumą atskiriems kabelinių televizijų operatoriams.

Prašome nedelsiant rasti galimybę Ukmergės rajono kandidatų debatus transliuoti per nemokamai Ukmergės rajone prieinamus kanalus, taip pat prašome ištirti, ar kanalas TV7 yra pakankamai matomas ir žiūrimas Ukmergės rajone“, – rašoma šią savaitę VRK adresuotame skunde.

Jį pasirašė Lietuvos socialdemokratų, Darbo, ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijų bei visuomeninio rinkimų komiteto „N.Puteikio komanda“ atstovai Ukmergėje.

Iš devynių partijų ir visuomeninių komitetų, kurie dalyvaus savivaldybių rinkimuose Ukmergės rajone, į vasario 10 – ąją vykusį pirmąjį diskusijų laidos filmavimą TV 7 kanale atvyko tik trijų: partijos Tvarka ir teisingumas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Lietuvos laisvės sąjungos kandidatai.

Kas kanalą mato – neaišku

„Nevertinu to kaip boikoto – kam reikia, tas atvyksta į filmavimus

Priekaištai keliami ne dėl kanalo matomumo, o dėl to, kodėl vieni važiuoja į nacionalinius kanalus, o kiti – į regioninius“, -- sakė bendrovės „TV 7“ direktorė Loreta Macionienė.

Ji patikino, kad savos regioninės televizijos neturintys Ukmergės gyventojai TV 7 kanalą mato per GALA, kabelinę televiziją.

Pasak L.Macionienės, nuo 2001 metų gyvuojantis TV 7 kanalas turi daug žiūrovų ir gerbėjų, tačiau kiek jų yra ukmergiškiai, pasakyti neįmanoma – tokie monitoringai nėra atlikti.

„Vasario 10 – ąją nufilmuotą laidą transliuosime vasario 21 dieną, visus laidų įrašus bus galima matyti ir internetu“, – patikino L.Macionienė.

Ukmergėje pasidomėjus apie TV7 kanalą, beveik visi kalbinti žmonės lyg susitarę tik gūžčiojo pečiais ir tikino, jog nieko apie tokią televiziją nėra girdėję ir jos transliuojamų laidų gyvenime nematę. Be to, šios televizijos programos nespausdina nei rajoniniai, nei respublikiniai leidiniai.

Kam tada parinktas toks transliuotojas, kurio parengtų rinkimų agitacinių laidų niekas nežiūrės?

Bendrovė „TV7“ laimėjo VRK skelbtą atvirą viešųjų pirkimų konkursą rengti ir transliuoti kandidatų į Jonavos, Kaišiadorių ir Ukmergės rajonų savivaldybių tarybas ir merus diskusijas.

Už tai šiai įmonei pagal sutartį bus skirta iki 18 tūkstančių eurų.

Savivaldybes rinkosi televizijos kanalai

„Tas kanalas sugebėjo laimėti konkursą. Konkursas yra konkursas. Jo nugalėtojus paskelbėme pagal pasiūlytą mažiausią kainą.

60 savivaldybių skirta 152 valandos televizijos eterio laiko diskusijoms.

Mes esame labai laimingi, kad į mūsų kvietimą atsiliepė nemažai regioninių televizijų, kurios geriausiai žino ir pažįsta vietos žmones.

Ne visi jomis yra patenkinti. Pavyzdžiui, kretingiškiai skundžiasi, jog jiems į filmavimus reikia važiuoti į Vilnių, o ukmergiškiams netinka Jonavos televizijos kanalas.

Kam nepatinka parinktas transliuotojas, gali prašyti savo partijos vadovybės ir kalbėtis su bet kuria patinkančia televizija dėl filmavimų, mes, deja, pagal įstatymą, jau nieko pakeisti šiuo metu tikrai negalime“, – sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Savivaldos rinkimams skirtas laidas parengs ir transliuos viešosios įstaigos „Alytaus regioninė televizija“, „Gerų naujienų televizija“, „Marijampolės televizija“, „Šiauliai plius“ ir „Telšių krašto televizija“, bendrovės „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ ( kartu su „Žinių studija“), „Lietuvos ryto" televizija“, „Pūkas“, „Šiaulių apskrities televizija“. „Tele – 3, „Transteleservis“ ir „TV7“.

Už laidų parengimo ir transliavimo paslaugas visoms joms iš valstybės biudžeto bus skirta daugiau nei 297 tūkstančiai eurų.

Z.Vaigauskas tikino, kad konkurso dalyviams buvo keliami griežti reikalavimai, iš kurių vienas svarbiausių buvo tai, kad transliuojamas programas turi matyti ne mažiau kaip pusė konkrečios savivaldybės gyventojų.

Šie rinkimai yra pirmieji, kai kandidatai savo agitacijas turi galimybę skleisti viešųjų pirkimų konkursą laimėjusioje ir tokiu būdu kiekvienai savivaldybei priskirtoje televizijoje.

Paskelbus konkursą, iš 60 šalies savivaldybių nė vienas transliuotojas nepasirinko tik 10–ies bei dar 5 atsisakyta buvo vėliau. O dėl kai kurių savivaldybių net kovėsi po 2 – 3 konkurso dalyvius.

Dėl likusių „laisvų“ 15 savivaldybių buvo atlikta papildoma mažos vertės apklausa, po kurios 10 savivaldybių atiteko TV3, keturios – LNK ir viena – Visagino „Transteleservis" televizijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.