Nustebino neįprastas ordinų glėbys iš D.Grybauskaitės rankų

Valstybės atkūrimo dienos proga prezidentė Dalia Grybauskaitė kaip niekada gausiai pažėrė ordinų politikams iš skirtingų stovyklų. Toks dosnumo proveržis iškart aplipo kalbomis.

Aukštu valstybės apdovanojimu prezidentė D.Grybauskaitė įvertino ir A.Kubiliaus, ir A.Butkevičiaus veiklą.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Aukštu valstybės apdovanojimu prezidentė D.Grybauskaitė įvertino ir A.Kubiliaus, ir A.Butkevičiaus veiklą.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-02-17 07:00, atnaujinta 2018-01-13 00:43

Prezidentės dekretu apdovanojimai skirti beveik keturiasdešimčiai Lietuvos ir užsienio piliečių.

Bene pirmą kartą šalies istorijoje ypač buvo pamaloninti aukšto rango politikai.

Antai pozuoti fotografams šalia D.Grybauskaitės garbė teko ne tik Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi pasipuošusiam premjerui socialdemokratų vadovui Algirdui Butkevičiui, bet ir tokį pat apdovanojimą pelniusiam jo pirmtakui konservatorių vedliui Andriui Kubiliui. Jie abu įvertinti už sėkmingą valstybės strateginių projektų įgyvendinimą.

Tik prieš kelias dienas šie politikai viešai vienas kitą kaltino įvairiomis nuodėmėmis, o kairieji dar niekaip negali pamiršti sunkmečiu dešiniųjų privirtos košės, kurią tenka srėbti dabartinei valdžiai.

Beje, visai neseniai D.Grybauskaitė dabartinę Vyriausybę buvo pavadinusi ne itin įgalia.

Oponentai surikiuoti greta

Už sėkmingą strateginių projektų įgyvendinimą Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi apdovanoti dabartinis ir buvęs energetikos ministrai Rokas Masiulis bei Arvydas Sekmokas. Nors pastarojo konservatoriaus veikla buvo vertinama ypač prieštaringai, jis visą laiką laikytas prezidentės favoritu.

Ant vienos apdovanotųjų garbės pakylos vakar taip pat stojo Finansų ministerijos vadovas socialdemokratas Rimantas Šadžius ir buvusi dešiniųjų Vyriausybės finansų ministrė Ingrida Šimonytė, dabartinė Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko pavaduotoja. Beje, aukštas valstybės apdovanojimas skirtas ir pastarajam.

Įvertinta griežta pozicija

Be kitų, aukštus apdovanojimus pelnė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir buvęs Lietuvos diplomatijos vadovas Petras Vaitiekūnas, pastaruosius metus vadovavęs šalies ambasadai Ukrainoje.

Politologai įžvelgė, jog taip buvo įvertinta jų itin griežta pozicija Rusijos atžvilgiu. Būtent tokios pozicijos laikosi ir D.Grybauskaitė.

Baigsis ginčai dėl nuopelnų?

Po netikėto ordinų skyrimo politikos užkulisiuose imta aptarinėti, jog toks apdovanotųjų sąrašas greičiausiai atsirado dėl to, kad prezidentė nedrįso išskirtinai pamaloninti vien jos politinių sąjungininkų dešiniųjų buvusios Vyriausybės narių.

Kitaip sakant, A.Butkevičius už gautą ordiną tarsi turėtų padėkoti ir A.Kubiliui.

„Gali būti, kad apdovanotų asmenų sąrašas taip sudėliotas siekiant pusiausvyros. Galbūt taip buvo vengiama veltis ir į rinkimų batalijas.

Manau, šiuo žingsniu galbūt norima padėti tašką diskusijose, kieno nuopelnai didesni įgyvendinant valstybei svarbius strateginius tikslus. Juk dabar ir vieni, ir kiti bando prisiimti tuos nuopelnus.

Taigi prezidentė šiuo atveju lyg ir išsprendžia šį ginčą neleisdama kuriems nors vieniems savintis tų laurų“, – kalbėjo viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas.

Pabrėžė tęstinumo svarbą

Tuo metu politologas Lauras Bielinis palankiai įvertino D.Grybauskaitei nebūdingą sprendimą pažerti ordinų aukštiems politikams: „Mano galva, anksčiau prezidentė elgėsi neteisingai šykštėdama apdovanoti valstybei nusipelniusius asmenis.“

Pažvelgęs į apdovanotųjų sąrašą L.Bielinis svarstė, kad jis sudėliotas gana logiškai: „Apdovanodama ir buvusios, ir dabartinės Vyriausybės narius, šalies vadovė tarsi parodo, kad įgyvendinant strateginius tikslus ypač svarbus darbų tęstinumas.“

Politologo nenustebino ir tai, kad neseniai apie šią Vyriausybę kaip neįgalią kalbėjusi D.Grybauskaitė dabar apdovanojo premjerą. Pasak L.Bielinio, tuomet ji greičiausiai turėjo galvoje Vyriausybėje esančius paskirų partijų atstovus, kurių neveiklumas yra aiškiai matyti.

Apdovanota dešimtys

* Už nuopelnus Lietuvai ir jos vardo garsinimą pasaulyje ordinais ir medaliais buvo apdovanoti 38 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiai.

* Prezidentė pabrėžė, jog aukščiausius apdovanojimus pelnė žmonės, prisidėję prie strateginių Lietuvos laimėjimų. Prie jų buvo priskirti pradėjęs veikti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, Lietuvos priėmimas į euro zoną, taip pat šalies saugumo stiprinimas.

* Vakar Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi buvo apdovanoti Ukmergės rajono policininkas Alius Rasimavičius ir jo tėvas, Ukmergės autobusų parko šaltkalvis Vladas Rasimavičius, išgelbėję tvenkinyje skendusius du vyriškius.

Pagerbti menininkai

* Vasario 16-osios išvakarėse prezidentė D.Grybauskaitė įteikė Nacionalines kultūros ir meno premijas šešiems menininkams.

* Premijų laureatais paskelbti aktoriai Regimantas Adomaitis ir Nelė Savičenko, rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius, architektas Rolandas Palekas, fotomenininkas Algirdas Šeškus bei rašytojas ir literatūros kritikas Eimutis Valentinas Sventickas.

* Šios premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų darbus kultūros ir meno srityje arba už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną.

* Premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiuo metu tai 30,4 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.