Penktokės žinutė M. Zuckerbergui: geriau „Facebook“ nebūtų

„Facebook“ galėjo iš viso nesukurti“, – prasitarė Klaipėdos „Vyturio“ pagrindinės mokyklos penktokė. Jos klasė dalyvauja televizijos žaidime „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“. Mergaitė kelis kartus per savaitę lanko lengvosios atletikos treniruotes. Kaip ir nemaža dalis jos klasės draugų, laiko internetui ji beveik neturi.

„Facebook“ galėjo iš viso nesukurti“, – prasitarė Klaipėdos „Vyturio“ pagrindinės mokyklos penktokė.<br>K.Kavolėlio nuotr.
„Facebook“ galėjo iš viso nesukurti“, – prasitarė Klaipėdos „Vyturio“ pagrindinės mokyklos penktokė.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-20 09:26, atnaujinta 2018-01-12 15:32

„Prisijungiu pažiūrėti klasės dienyną, patikrinti, kas užduota“, – kam naudoja virtualųjį ryšį, pasakojo sporto mėgėja. Ji taip pat lanko chorą ir stengiasi gerai mokytis.

Kai draugai klausia, ar ji matė naujas nuotraukas „Facebook“, penktokė tik nusišypso. „Nebūtina visko viešinti „Facebook“. Paskui žmonės viską žinos ir gyvenimą gadins“, – aiškino moksleivė.

Kartą jai savo kailiu teko patirti viešumo internete kartėlį. Įdėjusi savo nuotrauką į socialinį tinklą, ji iš „Facebook“ draugų sulaukė užgaulių komentarų. Nuo tada nusprendė nesijungti prie socialinio tinklo.

Daug mieliau laiką moksleivė leidžia sportuodama, mokydamasi ir ruošdamasi varžyboms „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“.

Patyčios baigiasi susitaikymu

Sportas yra talentas. Be sporto nebūtų sveikatos“, – į kamerą išdrožė kitas drąsios, stiprios ir vikrios klasės penktokas.

Berniukas ketvirtus metus lanko Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklą, treniruojasi šešis vakarus per savaitę ir svajoja būti toks kaip Mantas Kalnietis. „Jis – mano idealas, siekiu tokių tikslų, kokių ir jis, bandau kartoti jo veiksmus – kamuolio varymo techniką, perdavimus, metimus. Noriu atstovauti Lietuvos rinktinei“, – sakė krepšininkas.

Prie kompiuterio jis sėda itin retai – laiko žaidimams ir socialiniams tinklams beveik nelieka. „Iš mokyklos grįžęs skubu į rungtynes ar treniruotes, paskui ruošiu pamokas ir einu miegoti“, – savo dieną apibūdino penktokas.

Kai lieka laisvo laiko, berniukas žaidžia kompiuterinius žaidimus – važinėja automobiliais, mėto į krepšį.

Apie patyčias socialiniuose tinkluose vaikas mažai galėjo pasakyti. Pasitaiko, kad gyvai ir jis pats pasijuokia iš klasės draugų. „Bet mus sutaiko mokytojai. Arba patys susitaikome. Stengiamės būti vieningi. Atsiprašome, paspaudžiame ranką, jei vyriškai, mergaites apkabiname“, – aiškino penktokas.

„Facebook“ erzina gąsdinimai

Kad patyčių socialiniame tinkle galima išvengti juo nesinaudojant, patyrė ir dar viena sportiškos klasės penktokė.

„Neatsimenu, kada pastarąjį kartą lindau į „Facebook“. Man nepatinka gąsdinimai – jei nepasidalinsi, nutiks tas, jei nepalaikinsi, nutiks anas. Čia toks būdas rinkti laikus. Man nepatinka tokie dalykai, tiesiog ten nebelendu“, – pasakojo vienuolikametė.

Internetu per telefoną ji nebent žiūri anglišką amerikiečių serialą paaugliams „Sam and Cat“. „Jis man labai patinka, jame vaidina mano mėgstama aktorė. Tai būdas mokytis anglų kalbos“, – sakė penktokė.

Moksleivės netraukia ir kompiuteris. „Neatsimenu, kada pastarąjį kartą sėdėjau prie kompiuterio. Priešingai negu mano brolis. Jis užsidaro kambaryje ir nenustoja žaidęs. Viena draugė net išsigando, kas ten taip maigo klaviatūros mygtukus?“ – šypsojosi mergaitė.

Ji anksčiau lankė meninę gimnastiką, bet dėl patemptų raiščių gimnastiką iškeitė į choreografiją. Po pamokų penktokė skuba į meno mokyklą, ateityje svajoja tapti šokėja.

Išgirdusi, kad jų klasė atrinkta dalyvauti projekte „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“, ji kone prarado amą. „Klasės draugės norėjo apsikabinti ir labai stipriai mane suspaudė. Aš net cypiau“, – prisiminusi juokėsi penktokė.

Spiegė iš džiaugsmo

Gerą žinią, kad yra atrinkta dalyvauti projekte „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“, klasei perdavė kūno kultūros mokytoja Jolanta Jautakienė.

„Kai klasės draugai sužinojo, kad yra pakviesta dalyvauti žaidime, visi spiegė iš džiaugsmo“, – pasakojo J.Jautakienė.

Ji projekto dalyvius ugdė nuo pradinių klasių. Iki šiol penktokai mielai sportuoja. Klasės berniukai lanko karatė, žaidžia krepšinį, futbolą, plaukioja, vienas laipioja uolomis. Mergaitės mėgsta šokius, atletiką.

„Svarbiausia, kad vaikams patiktų. Jei kūno kultūros pamoka patinka, jos metu vaikai patiria daug gerų emocijų, jie noriai sportuoja“, – aiškino pedagogė.

Ji džiaugėsi, kad penktokus labai įtraukė projekto „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“ užduotys. Grįžę iš filmavimo vaikai stengėsi pakartoti estafetes dar greičiau ir geriau.

„Visos užduotys buvo komandinės. Jų tikslas – suvienyti vaikus. Tiek filmuojant, tiek kelionėje buvo justi didelė vaikų vienybė“, – pasakojo J.Jautakienė.

Internetas pasiglemžė vaikus

Klasės auklėtoja Viktorija Birškienė antrino: „Ką padarė „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“? Suvienijo vaikus. Stebėjausi, kaip jie varžybose palaikė ir drąsino vienas kitą. Dėl šio projekto atsirado stipresnis vaikų tarpusavio ryšys.“

Anglų kalbos mokytojai nerimą kelia, kad vis daugiau šalies moksleivių pasineria į virtualiąją erdvę. „Dabar internetas, technologijos pasiglemžė vaikus. Jie ten visiškai pasinėrę“, – apgailestavo jauna mokytoja.

Neigiamas pasekmes ji mato plika akimi. „Tokie vaikai negali per pamokas susikaupti. Jiems nuolat ko nors trūksta, reikia barškinti pirštais į stalą ar žaisti su tušinuku. Nebėra koncentracijos. Vaikai išsibalansavę, nervingi, dažnai sukinėjasi, jie sunkiau priima informaciją. Jie įsitempę, tarsi į juos nuolat kas nors šaudytų, kaip žaidimuose“, – vardijo V.Birškienė.

Priešingą poveikį vaikams, jos teigimu, daro sportas ir muzika. „Tai labai lavina vaikus kaip asmenybes. Kai vaikas sportuoja, neturi laiko tupėti prie kompiuterio. Sportuojantys ir muzikuojantys vaikai yra labai intelektualūs. Šis derinys yra bomba. Pastebėjau tai, kai važiavome į laidos „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“ filmavimą, – pasakojo pedagogė.

Didžiausią nuopelną ji skiria tėvams – jie tinkamai auklėja vaikus.

„Jau dėl vasaros tėvai manęs klausė, kur važiuosime. Nusprendėme važiuoti į sodybą ir aktyviai stovyklauti – rengti estafetes. Vaikai, tėvai ir mokytojai“, – tėvų aktyvumą gyrė auklėtoja.

Kad vaikų įpročiui sportuoti didelę įtaką turi tėvai, tvirtino ir kūno kultūros mokytoja. „Kol mažiukai, visi sportuoja. Paskui paaugę ima tingėti, jei tėveliai nepaspaudžia, taip ir sustoja. Nuo tėvų požiūrio daug kas priklauso“, – sakė J.Jautakienė.

Kaip sekėsi Klaipėdos „Vyturio“ pagrindinės mokyklos moksleiviams varžybose „Drąsūs. Stiprūs. Vikrūs“, žiūrėkite šeštadienį 11 val. per „Lietuvos ryto" televiziją!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.