Naujasis Lietuvos kariuomenės ginklas – koks jis?

Ką turi bendra JAV specialiosios pajėgos, Belgijos policijos specialusis dalinys, Prancūzijos specialiųjų operacijų junginiai, Vokietijos antiteroristiniai padaliniai, Naujosios Zelandijos ir Turkijos kariuomenės, Filipinų jūrų pėstininkų korpusas, Los Andželo policijos antiteroristinis padalinys ir Lietuvos kariuomenė? Atsakymo į šį klausimą, matyt, daugeliui tektų ilgokai paieškoti. Tai jau spėjęs pagyrų sulaukti ir ką tik Lietuvos kariuomenėje gautas belgiškas ginklas FN SCAR-H.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Feb 21, 2015, 1:56 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:18 PM

Įvairiuose viešai prieinamuose šaltiniuose šis šautuvas įvardijamas kaip kovinis specialiųjų operacijų pajėgų šturmo ginklas (angl. Special Operations Forces Combat Assault Rifle – SCAR). Lietuvoje jis pristatomas kaip taikliojo šaulio ginklas.

Pirmieji šautuvai FN SCAR-H PR Lietuvos kariuomenę pasiekė vasario 2 d. Krašto apsaugos ministerija tąkart skelbė, kad belgų gamybos naujaisiais ginklais, kurių Lietuvos kariuomenė iki šiol neturėjo, bus aprūpinti Sausumos pajėgų vienetai.

Taikliojo šaulio ginklą FN SCAR-H Lietuvos kariuomenė įsigijo iš konkursą laimėjusios Belgijos įmonės „FN Herstal“. Ginklų pirkimo ir pardavimo sutartis buvo pasirašyta 2013 m. gruodį. Bendra sandorio vertė – apie 2,78 mln. eurų.

Konkursui pasiūlyti kariuomenės operacinius reikalavimus atitinkantys ginklai buvo vertinami ne tik kainos atžvilgiu, bet ir išbandant juos lauko sąlygomis ir šaudykloje.

Pagal sutartį Lietuvos kariuomenė įsigijo pusiau automatinius šautuvus FN SCAR-H PR su optiniais taikikliais „Smidt & Bender“. Ginklas šaudo standartiniais NATO 7,62x51 mm šaudmenimis, o efektyvaus šūvio nuotolis siekia 600 metrų. Optinio taikiklio priartinimas – 3–12 kartų.

Kuo skiriasi taiklusis šaulys nuo snaiperio?

„Tai yra taikliojo šaulio ginklas, ne snaiperio. Ginklas skirtas taikliai šaudyti iki 600 metrų atstumu. Galima sakyti, tai yra skyriaus paramos ginklas. Šio ginklo optinis prietaisas didina iki 12 kartų. Paprastai snaiperiai naudoja dvigubai galingesnius optinius prietaisus“, – lrytas.lt pasakodamas apie naują Lietuvos kariuomenės ginklą sakė Juozo Lukšos mokymo centro instruktorius seržantas Gintaras Damašius.

Žodis „snaiperis“ kilęs iš angliško žodžio „snipe“. Angliškai tai reiškia perkūno oželį – mažą paukštelį. Tačiau, kaip ir daug kitų žodžių, angliškas “snipe“ (tariamas – snaip) turi kitų reikšmių: „šaudyti iš už priedangos“, „šūvis iš už priedangos“.

Tad iš anglų kalbos kilęs žodis „snaiperis“ reiškia specialiųjų įgūdžių turintį žmogų, kuris gali pataikyti į tolimą taikinį. Šiais laikais tokie žmonės naudojasi specialiais snaiperių ginklais su optiniais taikikliais.

Atlikdamas užduotį snaiperis turi atsižvelgti į daugybę faktorių: vėją, saulę ir pan. Kad pataikytų į taikinį, jis turi tiksliai apskaičiuoti savo kulkos trajektoriją, kad ji nenukryptų į šoną. Tam reikia puikiai išmanyti ginklo technines charakteristikas.

Be to, snaiperis turi būti puikus maskuotės specialistas. Juk atlikdamas užduotį jis pats turi likti nepastebėtas. Ši sąlyga galioja ir kalbant apie pozicijos keitimą – šaudymo vietą jis turi pakeisti taip, tarsi būtų nematomas.

Taiklusis šaulys – tai tarsi vienas laiptelis snaiperio link. Pasak srž. G.Damašiaus, taiklusis šaulys juda su savo skyriumi, o jo darbas yra naikinti taikinius, esančius didesniu atstumu, nei tai galėtų padaryti kiti jo skyriaus kariai su savo ginklais.

„Taiklusis šaulys neveikia vienas. Jis visą laiką priklauso skyriui. O štai snaiperis veikia vienas arba poroje su kitu kariu. Snaiperis taikinius naikina iš daug didesnio atstumo nei taiklusis šaulys. Norint tapti snaiperiu pirmiausia reikia būti baigus taikliojo šaulio kursą ir patarnauti šioje pozicijoje. Tik tuomet karys gali kandidatuoti į snaiperius.

Taiklusis šaulys taip pat yra mokomas pagrindinių snaiperiui būtinų dalykų: maskuotės, stebėjimo, kaip nustatyti atstumus. Tačiau snaiperis daugiau gilinasi į judėjimą užsimaskavus, nes jam labai svarbu į pozicijas patekti ir iš jų atsitraukti nepastebėtam. Taikliajam šauliui to nereikia, nes jis visada juda su savo skyriumi“, – pasakojo Juozo Lukšos mokymo centro instruktorius.

Ergonomiškas ginklas

Būtent taikliajam šauliui Lietuvos kariuomenėje ir skirtas naujasis ginklas FN SCAR-H PR. Jis turėtų pakeisti šiuo metu naudojamus amerikiečių gamybos šautuvus M-14 – gana seną ginklą, dažniausiai naudotą be optinių prietaisų.

„Esu išbandęs naująjį SCAR ir jis man tikrai patiko. Tai pusiau automatinis, pavieniais šūviais šaudantis labai taiklus ginklas, komplektuojamas su ugnies slopintuvu. Ši komplektacija – labai didelis pranašumas, padedanti maskuoti ugnį ir šūvį.

Naudojant gerus šovinius naujuoju ginklu galima pasiekti tikrai gerą rezultatą. Kartais net prilygstantį snaiperio šautuvui“, – lrytas.lt sakė srž. G.Damašius.

Lietuvos kariuomenės nupirkti ginklai komplektuojami su dviejų tipų dėtuvėmis. Dešimties šovinių dėtuvė skirta šaudyti iš žemų pozicijų, tai yra gulint. Patruliuojant naudojama dvidešimties šovinių dėtuvė.

Kaip vieną tikrai nemažą ginklo pranašumą srž. G.Damašius mini ir ergonomiškumą. Daugybę ginklo elementų kiekvienas šaulys gali pritaikyti išskirtinai sau – nuo rankenų reguliavimo, iki buožės ilgio ar skruosto atramos. Optinis prietaisas nuimamas ar uždedamas nenaudojant jokių prietaisų, vos dviejų fiksatorių paspaudimais.

Seržantas atkreipia dėmesį ir į dar vieną šauliui svarbią detalę – nuleistuką. Naujojo SCAR nuleistukas yra minkštas, šūviui atlikti nereikia didelės jėgos.

Tiesa, pirmą kartą į rankas šį ginklą paėmusiam žmogui jis gali pasirodyti sunkokas. Bendras svoris  – apie 6 kg. Tačiau J.Lukšos mokymo centro instruktorius tvirtina, kad tai yra optimalus tokio ginklo svoris: „Tai tikrai lengvesnis ginklas nei kulkosvaidis.“

Išbandytas mūšiuose Irake ir Afganistane

„Modernizuodami Lietuvos kariuomenę pagrindinį dėmesį skiriame kariui, o siekdami užtikrinti jo užduočių įvykdymą norime  tinkamai aprūpinti ir modernia ginkluote. Taikliojo šaulio ginklai – dar vienas žingsnis šio tikslo link“, – vasario pradžioje į Lietuvą atkeliavus pirmai naujojo ginklo partijai yra sakęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

FN SCAR sukurtas 2004 m. Šiuo metu įvairiose šalyse naudojamos dvi pagrindinės jo modifikacijos (jų yra ir daugiau) – SCAR-L (šaudantis standartiniais NATO 5.56×45mm šoviniais) ir Lietuvos įsigytas SCAR-H, kaip jau minėta, šaudantis standartiniais NATO 7,62x51 mm šaudmenimis.

Ginklo modifikacijoje esanti raidė L reiškia lengvas (ang. Light), o raidė H – sunkus (ang. Heavy).

Pirmieji šį ginklą į savo ginkluotę 2009 m. priėmė JAV specialiųjų operacijų daliniai. Ginklas buvo išbandytas ir gerai įvertintas mūšiuose Irake ir Afganistane.

Visi ginklo naudotojai pabrėžia ergonomiškumą, taiklumą, itin mažą atatranką ir universalumą. Visai neseniai ginklo gamintojai pasiūlė galimybę su šiuo ginklu naudoti ir povamzdinį 40 mm granatsvaidį MK-13 GLM (EGLM), kuris gali būti naudojamas ir kaip atskiras ginklas.

Ginklas taip pat vertinamas dėl savo patikimumo ir nereiklumo sudėtingoms aplinkos sąlygoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.