Rinkimai dar neįvyko, o policija jau pluša

Kol miestų ir miestelių politikai iš kailio neriasi norėdami įtikti rinkėjams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir policijos pareigūnai ruošiasi rinkimų stebėjimo ir pažeidimų fiksavimo maratonui.

Z.Vaigauskas teigė, kad pasiruošta užtikrinti pažeidimų rinkimų metu prevenciją.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Z.Vaigauskas teigė, kad pasiruošta užtikrinti pažeidimų rinkimų metu prevenciją.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė, BNS

Feb 23, 2015, 10:15 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:38 PM

Apie tai, kaip vyksta pasirengimas kovo 1 d. įvyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams, apie kylančias problemas, nustatytus rinkėjų papirkimo, politinės reklamos bei kitus su rinkimais susijusius pažeidimus pirmadienio rytą diskutuota spaudos konferencijoje Seime.

Namuose balsuos apie 90 tūkst. rinkėjų

Konferencijoje dalyvavęs VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad rinkėjų sprendimas bus aiškus jau kitos savaitės pradžioje po sekmadienį vyksiančių rinkimų.

„Jau atspausdinti rinkimų biuleteniai, o trečiadienį prasidės išankstinis balsavimas, kuomet kiekvienas rinkėjas galės pareikšti savo valią. Ketvirtadienį balsuos kariuomenėje, ligoninėse, kalėjimuose. Jau išgabenti rinkimų biuleteniai į Lietuvos karines misijas už Lietuvos ribų. Namuose planuoja balsuoti apie 90 tūkst. rinkėjų, o sekmadienį rinkimų apylinkėse savo valią galės pareikšti daugiau nei 2,5 mln. rinkėjų“, – kalbėjo VRK pirmininkas.

Migruojantys rinkėjai

Z.Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad daugiau nei 13 tūkst. rinkėjų pakeitė savo balsavimo vietas, savivaldybes, tikindami, kad būtent ten ir gyvena.  Z.Vaigausko teigimu, tokia gyventojų „migracija“ kelia šių tokių įtarimų, ar taip nebandoma paveikti rinkimų rezultatų, mat atsižvelgiant į šių metų rinkimų specifiką, net ir keliasdešimt balsų gali turėti įtakos rinkimų rezultatams. Daugiausiai tokių „naujakurių“ užfiksuota Alytaus rajone.

„Mes atkreipėme dėmesį, kad yra nepaprastai didelis skaičius kai kuriose savivaldybėse, kiek rinkėjų pildo prašymus namuose dėl persikėlimo rinkimuose. Pradėjome tirti, gavo skundų Alytaus rajone, iš Socialdemokratų partijos ir kitų, kad ten daroma kažkas negerai su rinkėjų sąrašais, papildant sąrašus žmonės, kurie nėra žinomi tose konkrečiose savivaldybėse“, – per spaudos konferenciją Seime pirmadienį sakė Z.Vaigauskas.Tuo tarpu kituose rajonuose į kitą apygardą vidutiniškai persikelia 100-200 rinkėjų. „Kituose rajonuose yra visai kiti skaičiai – šimtas, du šimtai, kas atrodo visai natūralu“, – sakė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas neįvardino partijų, kurios gali organizuoti rinkėjų „perrašymą“, tačiau sakė, jog prie to gali prisidėti seniūnai. „Pasakyti, kas konkrečiai tai daro, sudėtinga, mes galvojame, kad kai kuriose savivaldybėse prie to gan aktyviai prisideda ir seniūnai. Daroma turbūt tam, kad savo šalininkus perkeltų į tą savivaldybę, kurioje keliami suinteresuoti kandidatai“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

VRK vadovo teigimu, šiemet lėšų rinkimams politikai negali ir daugiausiai išleido pinigų lauko reklamoms ir televizijai bei reklamai internete.

„Tiems, kurie simpatijas ar balsus bandys gauti pažeisdami įstatymus, esame pasiruošę duoti rimtą atkirtį. Dirbsime su policija ir su įvairiomis kitomis organizacijomis“, – sakė Z.Vaigauskas.

Nemokami šokiai ir maistas

Komentuodama fiksuotus pažeidimus, VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė teigė, kad ir šiemet politikai neatsispyrė nemokamų šokių vakarų ir nemokamų koncertų organizavimui. Tarp užfiksuotų pažeidimų minimos nemokamų maisto krepšelių dalybos bei viena kandidatė išdalijo 18 tūkst. vienetų kulinarinių knygelių.

Pranešta apie 30 pažeidimų

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla teigė, kad įvairių organizacijų aktyvumas ir pilietiškumas džiugina, o rinkimų metu dirbs ir gausios policijos pareigūnų pajėgos: „Suprantame, kad tiesioginiai rinkimai pirmieji, tad atitinkamai ruošiamės tam tikroms grėsmėms.“

R.Požėlos teigimu, nemažai saugumo bei bendradarbiavimo klausimų jau apsvarstyta, daug iniciatyvos sulaukta iš policijos rėmėjų. „Bus vykdoma kontrolė, dirbs daug policijos ekipažų. Šiemet pirmą kartą buvo organizuoti bendri mokymai policijos pareigūnams apie įvairius pažeidimus. Nuo sausio 1 dienos pradėjome fiksuoti pranešimus apie galimus pažeidimus, IKI šiandien jau gauta 30 pranešimų. Šiuo metu jau pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai“.

Minėti ikiteisminiai tyrimai pradėti dėl šmeižto, turto sunaikinimo ir kt.   Pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ vadovas Simas Simanauskas akcentavo, kad rinkimų metu dirbs apie 800 savanorių visoje Lietuvoje. Šiemet rinkimuose dalyvaus ir stebėtojų iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.