Seimo trejeto komandiruotė atsiėjo net 10 tūkst. eurų

Praėjusiais metais Seimo nariai nevengė kelionių į tolimas šalis. Daugiausia mokesčių mokėtojų kišenes pratuštino Loretos Graužinienės, Gedimino Kirkilo ir Andriaus Kubiliaus trijulė. Jie su svita komandiruotės į Pietų Korėją metu išleido net 10 tūkst. eurų.

L.Graužinienės, G.Kirkilo ir A.Kubiliaus trijulė praėjusiais metais vyko į Pietų Korėją už 10 tūkst. eurų.
L.Graužinienės, G.Kirkilo ir A.Kubiliaus trijulė praėjusiais metais vyko į Pietų Korėją už 10 tūkst. eurų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 23, 2015, 5:40 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:07 PM

„Svarbiausias dalykas yra tikslas, ko tu ten važiuoji ir ko sieki. Šiuo atveju komandiruotė į Pietų Korėją buvo labai svarbi. Turėkime galvoje, kad mums reikia ieškoti ir naujų rinkų.

Kai kas įsivaizduoja, kad viską turi spręsti tik Vyriausybė, bet čia reikia politinio dialogo. Pirmiausia užmezgami ryšiai politiniu lygmeniu, o vėliau vykdomoji valdžia ir verslas palaiko santykius“, – sakė už komandiruotes atsakinga Seimo valdybos narė Irena Degutienė.

Pirmas tokio lygmens vizitas

Spalio mėnesį vykusio penkių dienų vizito metu L.Graužinienė, G.Kirkilas ir A.Kubilius siekė sustiprinti, plėtoti ir skatinti dvišalius Lietuvos ir Pietų Korėjos santykius. Politikai aptarė šalių bendradarbiavimą prekybos, pramonės ir verslo srityse.

Komandiruotės metu įvyko susitikimai su Korėjos Respublikos Nacionalinės Asamblėjos pirmininku, ministru pirmininku, „Samsung Electronics“ ir Korėjos prekybos ir pramonės rūmų vadovais bei Pietų Korėjos lietuvių bendruomene.

Pasak Seimo ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Artūro Zeleniako, tai buvo pirmas tokio lygmens vizitas į Pietų Korėją per visą dvišalių santykių istoriją.

Susitikime su Korėjos Respublikos Nacionalinės Asamblėjos pirmininku Chungu Ui-hwa buvo pažymėta svarbi Pietų Korėjos parama Lietuvai sprendžiant energetinės nepriklausomybės problemą.

Parlamento vadovė L.Graužinienė Užsienio reikalų ministerijoje Seule taip pat pasirašė susitarimą dėl abipusio vairuotojo pažymėjimų pripažinimo ir keitimo. Lietuvos parlamentarai, susitikę su su Pietų Korėjos verslo atstovais, aptarė platesnes ekonominio bendradarbiavimo galimybes ir kitus klausimus.

Siunčiami ne pagal kainą, o pagal prioritetus

Seimo valdyba sprendimą dėl komandiruotės priima atsižvelgdama į nustatytus užsienio politikos prioritetus. Taip pat vertinamas kiekvienai Seimo struktūrai komandiruotėms skirtų lėšų panaudojimas.

„Komandiruotės skirstomas ne pagal kainą, o pagal tikslingumą ir nustatytus ilgalaikius tarptautinio bendradarbiavimo prioritetus. Niekas taip neskaičiuoja, kad ši brangi – tai nevažiuosime, o kita pigi – tai vyksime“, – teigė I.Degutienė.

Pirmiausia yra pasirengimas ir atstovavimas Europos Sąjungos (ES) valstybių renginiuose. Toliau NATO, tarpparlamentiniai ryšiai su JAV, šiaurės Baltijos regiono valstybėmis. Taip pat svarbi Rytų partnerystės programa.

Kai kurių Seimo delegacijų atsisakė

2015 metais atsisakyta Seimo delegacijos Frankofonijos Parlamentinėje Asamblėjoje ir Seimo delegacijos ES ir Viduržemio jūros valstybių Parlamentinėje Asamblėjoje.

„Reikia mokėti nario mokesčius ir dažnai tos parlamentinės asamblėjos rengiamos egzotinėse valstybėse. Mūsų bendradarbiavimas su Pietų valstybėmis nėra toks aktyvus, todėl jų ir atsisakėme“, – sakė I.Degutienė.

Liko Seimo delegacija Baltijos Asamblėjai, Seimo parlamentinės delegacijos tarptautinėse organizacijose ir asamblėjose, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO). Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja, NATO, Tarpparlamentinė sąjunga ir Seimo delegacija Seimo ir Lenkijos dvišalė Asamblėja bei Rytų partnerystės programa.

Visa tai koordinuos Užsienio reikalų komitetas (URK). Nesuderinto su URK Seimo valdyba komandiruotės klausimo nesvarstys.

Dabar ES Taryboje pirmininkauja Latvija, toliau bus Liuksemburgas. Esame jau numatę pinigų komandiruotėms į šias šalis, tačiau žiūrėsime, kad komandiruotės nesidubliuotų. Šių komandiruočių koordinatorius bus Europos reikalų komitetas. Seimo nariai ir frakcijos tai žinos ir tai turėtų sustabdyti nuo noro važiuoti nepagrįstai.

Seimas apkarpė šių metų išlaidas

Praėjusiais metais Seimo valdyba komandiruotėms buvo numačiusi 376,5 tūkst. eurų, tačiau metų pabaigoje, susiskaičiavus išlaidas, paaiškėjo, kad Seimo atstovams pavyko sutaupyti 27,5 tūkst. eurų.

Šiemet Seimo biudžetas buvo sumažintas 5 procentais ir tai turėjo įtakos parlamentarų komandiruotėms. Seimo valdyba nusprendė 2015 metų išlaidas apkarpyti iki 357 tūkst. eurų.

Šiemet Seimo vadovų komandiruotėms tenka 60 tūkst. eurų, delegacijos tarptautinėse struktūrose galės išleisti per 142 tūkst. eurų.

Parlamento komitetai komandiruotėms galės skirti 108 tūkst. eurų. Dar 60 tūkst. eurų numatyta dalyvauti Europos Sąjungos Tarybos pirmininkavimo parlamentiniuose ir Europos Parlamento rengiamuose susitikimuose. Papildomai komandiruotėms pagal Rytų partnerystės programą ir pagal Seimo tarptautinio bendradarbiavimo prioritetus planuojama skirti dar 20 tūkst. eurų.

Parlamentinės frakcijos komandiruotėms gauna 5,5 tūkst. eurų, dar per 21 tūkst. eurų lieka nenumatytoms komandiruotėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.