Vyras nupirko vogtą telefoną – vienas skambutis pravirkdė žmoną

Klaipėdietis Martynas Graužinis pasimokė – iš lombardo daugiau nepirks. Prieš Kalėdas jis susigundė ir įmonei „Gudana“ priklausančiame lombarde įsigijo išmanųjį telefoną. Vyrą suviliojo dvigubai mažesnė kaina – 750 litų vietoj pusantro tūkstančio. Tačiau džiaugsmo buvo neilgam.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 6, 2015, 6:12 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 9:43 AM

Netrukus naujuoju telefonu paskambino policija ir pareikalavo aparatą atiduoti, mat jis per muštynes buvo pavogtas.

Vyras telefoną „Sony Xperia Z1“ pirko žmonai Kalėdų proga. „Paskambina žmona ir verkia. Sako: policija, liepė telefoną atnešti“, – nemalonumus prisiminė M.Graužinis.

Tai buvo pirmas ir paskutinis šeimos pirkinys iš lombardo. „Žmonai nupirkau antrą telefoną, išleidau dar daugiau nei būčiau pirkęs naują iš salono“, – apmaudo neslėpė klaipėdietis.

Policija patarė vyrui kreiptis į lombardą. Jis taip ir padarė. M.Graužinį papiktino lombardo savininko atsakymas.

Įmonės „Gudana“ lombardo, įsikūrusio Rūtų gatvėje, vadovas Jevgenijus Fiodorovas neketino grąžinti pinigų ir pasiūlė klaipėdiečiui kreiptis į teismą. M.Graužinis taip ir padarys. „Negalima taip palikti. Jie pradės bujoti. Čia grynas aferizmas. Suprantu, jei lombardas uždirbtų tik 20 litų, bet suma daug didesnė.

Mačiau telefono „Sony Xperia Z1“ įgijimo dokumentus. Lombardas už jį sumokėjo 100 litų. Aš nupirkau aparatą už 750 litų. Jei lombardas irgi būtų daug praradęs, suprasčiau, o dabar tiek uždirbo ir nesutinka grąžinti“, – piktinosi klaipėdietis.

27-erių logistikos darbuotojas ketina rašyti tinklaraštį apie lombardų veiklą, kad tik sustabdytų neteisybę. Jis žadėjo kreiptis į teismą tiek kartų, kiek tik reikės.

M.Graužinį nustebino ir policijos elgesys. „Jie stengiasi dėl telefono netekusio žmogaus, o kad ir aš esu apgautas, jau ne jų reikalas. Iš karto patarė kreiptis į teismą. Mano atvejis jiems neįdomus. Man pačiam reikia eiti muštis su lombardo direktoriumi“, – juokavo M.Graužinis.

Apgautas klaipėdietis policijoje girdėjo, kad lombardai turi patikrinti atneštų telefonų IMEI numerius. Esą galima paskambinti policijai ir paklausti, ar telefonas nėra ieškomas.

Lombardo vadovas: „Kuo mes kalti?“

J.Fiodorovas kaltę vertė ant telefoną lombarde įkeitusio asmens. „Ateina žmogus su savo asmens dokumentu ir mušasi į krutinę, kad čia yra jo daiktas. Jam ant kaktos neparašyta, pavogė jis ar ne. Mes nurašom asmens duomenis, jis deda savo parašą. Daiktą atnešė žmogus, logiška yra paduoti jį į teismą, iš jo reikalauti (atlyginti nuostolius. – Red.)“, – dėstė J.Fiodorovas.

Lombardo vadovas įmonės kaltės neįžvelgė. „Mes nuperkam, tarkim, už 200 litų, pridedam 50 litų ir parduodam. Kuo mes kalti?“ – gynėsi jis.

Lombardo savininkas tikino, kad negali patikrinti visų atnešamų telefonų IMEI numerių. „Įsivaizduokit, mums per dieną atneša 20-30 telefonų. Rekomenduojate mums lįsti į duomenų bazę ir tikrinti IMEI'us? Tokios tvarkos nėra. Mes neturime prieigos prie IMEI'ų. Čia policijos uždaros duomenų bazės“, – aiškino J.Fiodorovas.

Jis nesąmone vadino pasiūlymą skambinti policijai ir tikrintis, ar atneštas telefonas nėra vogtas.

Žalą pirkėjui, anot J.Fiodorovo, turėtų atlyginti vogtą daiktą į lombardą atnešęs žmogus. „Dešimt metų dirbu ir nė vieno karto taip nebuvo (kad lombardas atlygintų žalą. – Red.). Mes čia ne prie ko. Mes gavom savo 20 litų ir viskas. Kodėl mes turime atlyginti?“ – prieštaravo lombardo vadovas.

Pasitikslinus, ar ir šiuo atveju lombardas gavo tik 20 litų, vyras patvirtino: „Jo.“

„Tai yra pirkėjo žodžiai, – užsiminus apie kur kas didesnį lombardo pelną atkirto J.Fiodorovas. – Daugiau nieko nekomentuosiu. Jei žmogus nori, mes galime kariauti teisme. Teisme, jeigu kas, aš galėsiu ir patvirtinti, kad tiek tikrai nemokėjo tas žmogus.“

Lombardo vadovas tikino, girdėjęs ne vieną atvejį, kai nukentėję lombardo pirkėjai prisiteisia žalos atlyginimą iš vogtų daiktų pardavėjų.

Lombardai – nusikaltimų bendrininkai?

Anot Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus vyriausiosios tyrėjos Vitalijos Sukauskienės, lombardų darbuotojai daugeliu atvejų žino, kad atnešti daiktai yra įgyti nusikalstamu būdu.

„Į tai jie žiūri pro pirštus. Lombardų darbą mažai kas tikrina. Lombardai praktiškai yra nusikaltimų bendrininkai, jie gyvena iš nusikalstamu būdu įgytų daiktų“, – aiškino pareigūnė.

Lombardui, anot tyrėjos, dėl žalos tenka didesnė atsakomybė nei iš lombardo vogtą daiktą nupirkusiam pirkėjui. „Bet jiems svarbu pelnas. Jie priima bet ką. Būna nuolatiniai lombardų klientai, kurie negali patys tiek ir tokių telefonų turėti. Bet lombardai vis tiek iš jų perka. Policijai sunku patraukti lombardą atsakomybėn. Žulikėlis atėjęs į lombardą nepasako, kad parduoda vogtą daiktą, o lombardas nelabai ir klausia“, – pasakojo V.Sukauskienė.

Vogtus daiktus policijos pareigūnai kartais paima iš pačių lombardų, tačiau dažnai kartojasi M.Gražinio patirtas scenarijus. „Žmonės mums reiškia didžiulį nepasitenkinimą, kodėl iš jų paimame daiktą, kurį jie teisėtai nusipirko. Tačiau dažnai pirkėjai žino, kad lombarduose daugelis daiktų yra vogti. Jie rizikuoja įsigyti vogtą daiktą“, – dėstė pareigūnė.

Lombardų darbuotojai nesunkiai galėtų patikrinti, ar atneštas daiktas – pavyzdžiui, išmanusis telefonas – neįtrauktas į policijos ieškomų daiktų sąrašą. Tai jie galėtų padaryti įvesdami kodą Ieškomų numeruotų daiktų registre internete. 

„Lombardas privalėtų priimdamas telefoną, patikrinti, ar jo numeris nėra įvestas į ieškomų daiktų registrą. Jei jie norėtų bendradarbiauti, galėtų iš karto mus informuoti, kad jiems atneštas vogtas daiktas, bet šito mes nesulaukiame. Net priešingai – kai pranešame, kad pas juos yra vogti daiktai, jie stengiasi juos paslėpti. Kiekvienas mūsų apsilankymas jiems yra nuostoliai“, – dėstė V.Sukauskienė. 

Ji įsitikinusi, kad jei daiktą atneša narkomanai, lombardas sumoka tik simbolišką sumą. Jos nenustebintų, jei už 1,5 tūkst. litų vertės telefoną lombardas būtų pasiūlęs 100 litų. 

Nėra reguliuojančio įstatymo

Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Busilas patvirtino, kad pareigūnai kiekvieną dieną susiduria su lombarduose užstatytais ar perparduotais vogtais daiktais.

Visa bėda, kad lombardų veikla praktiškai nėra reglamentuota. „Aukso rūmai tik išduoda lombardams leidimą supirkti brangius metalus. Mes nuolat keliam tą problemą, bet niekas negirdi. Dėl lombardų veiklos nukenčia tiek pirkėjai, tiek gyventojai, iš kurių pavagiami daiktai“, – kalbėjo M.Busilas.

Jo įsitikinimu, neturėtų likti visą parą veikiančių lombardų. Be to, prieš paimdami daiktą, lombardo darbuotojai privalėtų patikrinti, kam daiktas priklauso.

Komisariato viršininko teigimu, Seimas turėtų priimti įstatymą dėl lombardų veiklos. „Ta veikla kol kas nereglamentuota. Esame išsiuntę pasiūlymus Seimo nariams, bet kad šis klausimas pajudėtų iš mirties taško, nematom prošvaisčių“, – nusivylimo neslėpė pareigūnas.

Kaltina Ūkio ministeriją

Anot Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio, lombardai savivaliauja nieko nevaržomi. „Kai Seimas nepritarė mano siūlymui apriboti lombardų darbo laiką, motyvavo tuo, kad suvaržomas verslas. O juk didžiojoje dalyje lombardų, kurie veikia nakties metu, realizuojami vogti daiktai“, – sakė Seimo narys.

Politiko įsitikinimu, bet kuris policijos pareigūnas patvirtintų, kad pagrindiniai daiktų tiekėjai lombardams yra narkotikų vartotojai ir vagys.

Jam kelia juoką lombardų atstovų argumentai, esą uždraudus lombardams dirbti naktimis, būtų padaryta žala žmonėms. „Žmonės naktį esą nori susimokėti mokesčius ar spręsti panašias problemas. Juk niekas naktį nedirba. Mano galva, lombardų atstovai yra radę užtarimą ūkio ministerijoje, todėl ši ir nepritarė civilinio kodekso pakeitimams. Mano manymu, kad ūkio ministerijoje yra pareigūnų, kurie artimai susiję su lombardų veikla“, – svarstė R.Žemaitaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.