D.Grybauskaitės kritikuojamą VRK gina A.Butkevičius

Ginasi, kad galimybės – ribotos

Z.Vaigausko vadovaujama komisija priversta gintis nuo kritikos strėlių.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Z.Vaigausko vadovaujama komisija priversta gintis nuo kritikos strėlių.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-12 14:06, atnaujinta 2018-01-10 20:17

Z.Vaigausko galimybėmis toliau vadovauti VRK ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime suabejojo Seimo opozicijos lyderis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

„Jūs 2012 m. pabaigoje būdamas partijos pirmininkas lėmėte tai, kad jūsų partija priėmė sprendimą sugrąžinti poną Z.Vaigauską į rinkimų komisijos pirmininko postą. To rezultatas yra tai, kad ir toliau per visus rinkimus plinta balsų pirkimai, dabar jau rinkėjai perkeliami iš vienos vietos į kitą, juodi pinigai naudojami rinkimų kampanijoje. Sakykite, kiek Z.Vaigausko buvimas rinkimų komisijos pirmininku, jūsų manymu, jūsų partijai davė papildomai balsų? Ir ar pritartumėte, kad reikėtų baigti šitą praktiką?“ – A.Butkevičiaus teiravosi A.Kubilius.

„Pirmiausia, jūs turite suprasti ir suvokti, kad Z.Vaigauskas nėra Dievas (...), ir, jeigu jūs kalbate apie balsų pirkimą, tai, palyginti su kitais rinkimais, reikia vertinti, kad per šituos rinkimus šita Vyriausybė kaip tik ir dirbo su teisėsaugos institucijomis labai atsakingai, pasiruošė, kad būtų griežta kontrolė“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Premjeras padėkojo vidaus reikalų ministrui, Policijos departamentui, kurie stengėsi užkirsti kelią balsų pirkimui. A.Butkevičius sakė turįs duomenų ne tik apie į viešumą išlindusias partijas, kurios dalyvavo balsų pirkime, bet ir kitas. Tiesa, premjeras jų neįvardijo.

„Aš manau, kad pirkimų skaičius žymiai sumažėjo per šituos rinkimus, palyginti su ankstesniais rinkimais. Tai tokią aš turiu informaciją, kuri man yra pateikta. Manau, tos emocijos, kurios yra išsakytos, iš dalies yra be pagrindo“, – tikino A.Butkevičius.

Kritiką VRK ne kartą išsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak šalies vadovės, prieš artėjančius parlamento rinkimus 2016 m. verta rimtai svarstyti VRK sudėties keitimo klausimą, nes šios institucijos darbas nuolatos prastėja.

Ginasi, kad galimybės – ribotos

Prezidentės kritikuojama Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teigia turinti ribotas galimybes kovoti su pažeidimais ir sako, kad jų mastas nuosekliai mažėja.

„Kiek VRK gali būti atsakinga už tai, kad tam tikri asmenys ar asmenų grupės organizuoja rinkėjų papirkinėjimą, organizuoja jų vežiojimą, kitas nusikalstamas veikas? Kitaip tariant, VRK yra atsakinga už rinkimų pažeidimus lygiai tiek, kiek policija atsakinga už nusikaltėlių veiksmus“, – žurnalistams Vilniaus savivaldybėje sakė VRK narys Jonas Udris.

„VRK atlieka rinkimų organizatoriaus, koordinatoriaus vaidmenį, bet ji nėra rinkimų policija ar inspekcija, kuri turi tokius resursus ir galimybes“, – pridūrė jis.

Jis nurodė, kad VRK užduotis yra organizuoti rinkimų procesą, o už tai, kad rinkimai vyktų sklandžiai, atsakinga ne tik VRK, bet ir teisėsauga, visuomenės organizacijos.

Komisijos narys sutiko, kad dėl rinkimų tvarkos kai kur kyla problemų, pavyzdžiui, vykstant gyventojų masiniam persiregistravimui, o kovoti su tuo būtų galima keičiant įstatymus. Pasak jo, VRK taip pat teikia rekomendacijas ir pasiūlymus dėl įstatymų tobulinimo.

Anot J.Udrio, pažeidimų mastas ne didėja, kaip tvirtina prezidentė, o kasmet mažėja.

„Situacija po pirmojo turo yra geresnė nei anksčiau – ir papirkimo masto, ir įtakos rinkėjams, ir vežimo. Šiemet tai matome tik Trakų apygardoje, matome dar vieną kitą epizodą, bet jokiu būdu ne tokiu mastu, kaip buvo per 2011 metų rinkimus arba dar anksčiau“, – sakė jis.

„Jei jau kalbame apie VRK darbo pakeitimą anksčiau, tai yra Seimo valioje pareikšti nepasitikėjimą VRK. Tuomet, be abejo, būtų keičiama visa komisija, o ne tik jos vadovas ir pavieniai nariai“, – sakė J.Udris.

Jis priminė, kad Seimas po 2012 metų rinkimų pakeitė Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymą, kuriuo į VRK formavimą yra įtraukta daugiau institucijų, ir tikino, jog pasibaigus kadencijai ji bus performuojama pagal naująją tvarką.

Pagal Seimo priimtas Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisas, VRK sudaro Seimas po eilinių ar pirmalaikių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų. Anksčiau VRK buvo sudaroma ir jos pirmininkas tvirtinamas prieš kiekvienus Seimo rinkimus, iki rinkimų dienos likus ne mažiau kaip 120 dienų ir ne daugiau kaip 140 dienų. Komisija sudaroma ir jos pirmininkas tvirtinamas ketverių metų kadencijai.

VRK vadovauja Z.Vaigauskas, jis komisijos pirmininko poste jau yra 21 metus.

Prezidentė D.Grybauskaitė ketvirtadienį paragino Seimą svarstyti VRK vadovybės keitimo klausimą prieš kitąmet vyksiančius Seimo rinkimus, nes komisija, pasak jos, netinkamai reaguoja į pažeidimus.

Tokią poziciją prezidentė išsakė po to, kai iš anksto balsavo Vilniaus mero rinkimų antrajame ture.

„Esu išsakiusi kritišką požiūrį į VRK darbą, nes VRK reakcija yra pavėluota, o kartais matome, kad jos ir iš viso nėra. Taigi, manyčiau, kad tiek man reikės įstatymų leidybos prasme, tiek, manyčiau, ir Seimui, reikia galvoti apie galbūt ir VRK komisijos ir vadovybės atnaujinimą prieš 2016 metų rinkimus. Pažeidimai kiekvienais rinkimais didėja, jie tampa įvairesni, o, deja, VRK kokybė netgi prastėja“, – Vilniaus savivaldybėje žurnalistams sakė prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.