Dalia Grybauskaitė: „Šauktinių kariuomenė yra būtinybė“

Ragina svarstyti VRK vadovybės keitimą

D.Grybauskaitė iš anksto balsavo Vilniaus mero rinkimų antrajame ture.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė iš anksto balsavo Vilniaus mero rinkimų antrajame ture.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2015, 10:16 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 9:08 PM

„Norėčiau priminti, kad tai buvo vienbalsis Valstybės gynimo tarybos sprendimas, jis rėmėsi kariuomenės vado pristatymu ir dėl terminų, ir dėl visko, kurį pasirašė ir premjeras“, – ketvirtadienį po išankstinio balsavimo Vilniaus miesto mero rinkimuose teigė D.Grybauskaitė.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pabrėžė, kad Socialdemokratų partija Seime palaikys siūlymą penkerių metų laikotarpiui grąžinti šauktinius, tačiau užsiminė, kad dabar numatytas 9 mėnesių tarnybos laikas gali būti sutrumpintas. Bendro politinio sutarimo dėl privalomosios karinės tarnybos Seime kol kas nėra, Tvarkos ir teisingumo partijos atstovai šiuo klausimu siūlo surengti referendumą, tačiau tokios idėjos nepalaiko socialdemokratai, „darbiečiai“ ir kitos partijos.

Jei Seimas pritars karo prievolės grąžinimui, šiemet – greičiausiai rugsėjį ir gruodį – bus vykdomi du šaukimai, kurių metu bus pakviesta 3–3,5 tūkst. šauktinių. Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenės vadas pabrėžia, kad pirmenybė bus teikiama savanoriams.

Ragina svarstyti VRK vadovybės keitimą

Prezidentė taip pat paragino Seimą svarstyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovybės keitimą prieš kitąmet vyksiančius Seimo rinkimus, nes komisija, pasak šalies vadovės, netinkamai reaguoja į pažeidimus.

Tokią poziciją prezidentė išsakė po to, kai iš anksto balsavo Vilniaus mero rinkimų antrajame ture.

„Esu paminėjusi kritišką požiūrį į VRK darbą, nes VRK reakcija yra pavėluota, o kartais matome, kad jos ir iš viso nėra. Taigi, manyčiau, tiek man reikės įstatymų leidybos prasme, tiek, manyčiau, ir Seimui reikia galvoti galbūt ir apie VRK komisijos bei vadovybės atnaujinimą prieš 2016 metų rinkimus. Pažeidimai kiekvienais rinkimais vis didėja, jie tampa įvairesni, o, deja, VRK kokybė netgi prastėja“, – Vilniaus savivaldybėje žurnalistams sakė prezidentė.

Ji sakė, kad tokią nuomonę susidarė remdamasi tiek policijos ir VRK duomenimis, tiek tiesiogiai Prezidentūroje gaunamais skundais.

D.Grybauskaitė kritikavo tendencijas, kai daug žmonių prieš rinkimus perregistruoja savo gyvenamąją vietą, ir pridūrė, kad Kaune buvo reklamos taisyklių pažeidimų.

„Mes taip pat gauname daug skundų iš Kauno ir iš kitų miestų, kur pažeidžiami ir reklamos įstatymai, labai aiškiai matyti, kad ir pinigų limitai viršijami. Labai aiškiai matyti, kad reakcija į tai pavėluota arba nereikšminga, nedaranti įtakos šių pažeidimų užkardymui“, – sakė ji.

Šalies vadovė, kaip ir pirmajame rinkimų ture, balsavo iš anksto. Praėjusį kartą ji tai darė dėl suplanuoto vizito į Čilę, o šįkart sakė taip pat negalėsianti balsuoti sekmadienį, tačiau tikslių priežasčių neįvardijo.

„Norėčiau sekmadienį turėti kitų planų“, – sakė ji.

Šalies vadovė tvirtino po pirmojo turo nepakeitusi nuomonės dėl favorito Vilniaus mero rinkimuose.

„Mano nuomonė buvo suformuota jau per pirmąjį turą, aš jos nepakeičiau, o už ką negaliu balsuoti, jau pasakiau anksčiau“, – informavo šalies vadovė.

Prieš pirmąjį turą ji sakė, kad Vilniuje pasisako prieš du kandidatus – vieną, atstovaujantį Kremliaus interesams, ir kitą, kuris „praskolino Vilnių“, tačiau pavardžių neįvardijo.

Sostinėje mero rinkimų antrajame ture dalyvauja liberalas Remigijus Šimašius ir būti perrinktas siekiantis Artūras Zuokas.

Antrasis tiesioginių mero rinkimų turas vyks sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.