Konservatorių gretose – pykčiai, intrigos ir klastos

Kaltinimai intrigomis, ketinimais klastoti rinkimų rezultatus, spaudimas konkurentams pasitraukti iš kovos, raginimai apsiraminti. Visa tai vyksta prieš konservatorių vedlio rinkimus.

Prieš keletą metų I.Degutienė tik po atkaklios kovos pralaimėjo A.Kubiliui.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Prieš keletą metų I.Degutienė tik po atkaklios kovos pralaimėjo A.Kubiliui.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-03-12 06:31, atnaujinta 2018-01-10 21:57

Šią savaitę baigėsi terminas, kai buvo galima siūlyti kandidatus į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko postą.

Kol kas kandidatų – daugiau kaip 20, bet pagrindiniai yra du. Tai dabartinis partijos vadovas 58 metų Andrius Kubilius ir Seimo vicepirmininkė 65-erių Irena Degutienė. Būtent aplink juos ir verda intrigos.

Opozicija įtaria klastą

Vandenį ėmė drumsti partijos Krikščionių demokratų frakcija. Pirmiausia ji pasipriešino partijos vadovybės planams dėl skyrių jau iškeltų kandidatų elektroniniu būdu balsuoti partijos taryboje, nes taip esą bus galima kai kuriuos atmesti ar daryti kitokias machinacijas.

Be to, frakcija apkaltino partijos sekretoriatą, kad jis nenustatė aiškios ir skaidrios kandidatūrų atrankos ir kėlimo tvarkos, taip pat pasipriešino planams vėl taisyti partijos įstatus.

Kad partijos vadovybė turėtų mažiau manevro laisvės, frakcija iškėlė ne tik I.Degutienės, Valentino Stundžio, bet ir beveik visas kitas jau partijoje pasiūlytas kandidatūras. Išskyrus vieną – A.Kubiliaus.

Tiesa, netrukus krikščionys demokratai pasitaisė, kad pastarojo ignoravimas tebuvo apmaudi techninė klaida ir neapsižiūrėjimas.

A.Kubilius pyksta ir kaltina

Tačiau A.Kubilius jau buvo spėjęs parašyti rūstybės kupiną laišką, kuriame ironizavo, jog jo nejaudina, kad nekeliama jo kandidatūra, bet čia pat piktinosi, kad krikščionys demokratai rengiasi boikotuoti kandidatūrų kėlimą partijos taryboje ir apskritai trukdyti rinkimams.

„Tikiuosi, rinkimai bus garbinga idėjų konkurencija, o ne vidinių susipriešinimų, intrigų ir nepagrįstų viešų kaltinimų, kad rinkimų procedūros yra neskaidrios, festivalis. Deja, per pastaruosius keletą rinkimų tokių niekuo nepagrįstų kaltinimų nepavyko išvengti.

Apgailestauju, tačiau susidaro vaizdas, kad tam vėl rengiamasi. Norėčiau tikėtis, kad klystu“, – rašė konservatorių vadovas, ragindamas frakciją nedelsiant sustoti ir pasitaisyti.

Į šį elektroninį susirašinėjimą įsitraukė ir Jurgis Razma.

Jis paragino A.Kubilių surengti neformalų partijos prezidiumo posėdį neformalioje aplinkoje, kur būtų mėginama susitarti dėl korektiškos pirmininko rinkimų kampanijos.

Dvikova žada intrigą

Tuo metu I.Degutienei teko atlaikyti tiesioginį A.Kubiliaus ir jo aplinkos spaudimą.

Praėjusią savaitę partijos vadovas susitiko su Seimo vicepirmininke ir bandė ją atkalbėti nuo dalyvavimo rinkimuose. „Negaliu sakyti, kad labai spaudė, bet toks pokalbis buvo“, – „Lietuvos rytui“ patvirtino politikė.

Bet I.Degutienė teigė šį kartą tvirtai apsisprendusi dalyvauti tiesioginiuose partijos pirmininko rinkimuose balandžio pabaigoje ir sieks juose laimėti. Beje, jos kandidatūrą iškėlė daugiau skyrių nei A.Kubiliaus.

Prieš dvejus metus įnirtingoje kovoje pastarasis įveikė dešiniųjų patriarchą Vytautą Landsbergį. Tuomet I.Degutienė savo kandidatūrą atsiėmė. Manoma, kad dabar V.Landsbergis gali ją palaikyti.

Kovingai nusiteikusi ir pati I.Degutienė – ji pareiškė turinti vykdyti ja pasitikinčių partijos bendražygių valią.

„Partijos vedlys šįkart dar bus renkamas dvejų metų, o vėliau – jau ketverių metų kadencijai. Tad per šiuos dvejus metus matau galimybę nekeičiant strategijos, bet keičiant taktiką ir atsivedant būrį jaunų žmonių pasiekti geresnių rezultatų per kitus Seimo rinkimus.

Bet šiandien dar nematau, kad kas nors iš naujos kartos politikų galėtų tapti partijos pirmininku“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė. Savo ir A.Kubiliaus galimybes laimėti ji vertino panašiai.

Politologų svarstymus, esą visuomenėje nepopuliaraus A.Kubiliaus partijoje šiuo metu nėra kam pakeisti, I.Degutienė vertino skeptiškai: „Per pastaruosius dvejus metus šiek tiek buvau pasitraukusi į antrą planą – buvau mažai matoma ir mažai kur kišausi.

Bet tikrai turiu pakankamai vidinio potencialo būti lygiaverte konkurente. Būdamas opozicijos lyderis A.Kubilius turi didesnių galimybių būti labiau matomas. Tačiau tuo metu, kai jis buvo premjeras, o aš – Seimo pirmininkė, mano reitingai buvo itin aukšti.“

Kraują perpilti naudinga

Politikė atmetė kai kurių konservatorių nuogąstavimus, kad galimi vadovybės pokyčiai gali partiją dar labiau suskaldyti: „Jei yra tokia baimė, nereikia žaisti demokratijos partijos viduje.

Vis dėlto esu įsitikinusi, kad konkurencija partijoje pagerina organizmo kraujotaką. Kartais ji naudinga kaip kraujo perpylimas sunkiam ligoniui.“

I.Degutienė juokavo, kad partijai daug blogiau, jeigu vadas būtų keičiamas kaip giliu sovietmečiu – tik jam mirus.

Daugelis kandidatų – tik formalūs

Be A.Kubiliaus ir I.Degutienės, kandidatais iškelti V.Landsbergis ir jo anūkas europarlamentaras G.Landsbergis, Seimo nariai M.Adomėnas, V.Stundys, P.Saudargas, R.Juknevičienė, V.Juozapaitis, A.Bilotaitė, R.Dagys, J.Razma, A.Anušauskas, E.Zingeris, K.Masiulis, K.Starkevičius, skuodiškis P.Vaškys, vilnietis politologas L.Kasčiūnas.

Tarp pretendentų – ir ES ambasadorius Rusijoje V.Ušackas, nesėkmingai Vilniaus mero posto siekęs M.Majauskas, buvusios europarlamentarės L.Andrikienė ir R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tačiau prognozuojama, kad didesnė dalis iškeltų kandidatų iš kovos dėl partijos pirmininko posto pasitrauks nesulaukę rinkimų starto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.