Premjeras: Socialdemokratų frakcija palaikys šauktinių grąžinimą

Pagrindinis prioritetas – atlyginimas

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-03-12 09:04, atnaujinta 2018-01-10 21:27

„Aš manau, kad Socialdemokratų frakcija pritars šitam įstatymo projektui. Frakcija dar nebuvo svarsčiusi šio klausimo, bet tikiuosi, kad šįryt mes apie tai kalbėsimės ir elgsimės labai atsakingai“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Butkevičius.

Premjeras neatmetė, kad svarstydami teisės aktą parlamentarai pateiks naujų pasiūlymų. Vienas iš tokių, kurį kelia pats socialdemokratų lyderis, – numatyti ir trumpesnės nei 9 mėnesių tarnybos galimybę.

„Dar būtų galima peržiūrėti šauktinių kvietimo laikotarpį, numatytą 9 mėnesiams. Lyg ir yra galimybė dalyvauti atskiruose mokymuose šiek tiek praleidžiant, užsiimant trumpesnį laiką“, – svarstė A. Butkevičius.

Premjeras taip pat informavo, kad Krašto apsaugos ministerija ketina artimiausiu metu padidinti atlyginimus profesionaliems kariams – jau rengiamas tai numatantis Vyriausybės nutarimas.

„Finansinė situacija yra pasikeitusi, todėl turime kalbėti ne tik apie naujos ginkluotės įsigijimą, bet ir apie žmones, kurie ta ginkluote naudojasi, ir atlyginimų didinimą. Šis klausimas yra iškeltas ir, manau, jis yra vienas prioritetinių“, – sakė A. Butkevičius.

Pagrindinis prioritetas – atlyginimas

Premjeras žada, kad didės profesinės karo tarnybos karių atlyginimai. Kartu jis teigia, kad gali būti peržiūrimas klausimas dėl šauktinių rengimo laiko.

Interviu Žinių radijui ketvirtadienį premjeras teigė, jog kario profesiją pasirinkusiems asmenims ilgą laiką algos nekilo dėl prasto sistemos finansavimo.

„Dabar finansavimas yra ženkliai pasikeitęs, ir manau, kad pirmiausia ne tik turime kalbėti apie naujos ginkluotės įsigijimą – aišku, tai yra svarbu ir mes tą darome, bet reikia kalbėti ir apie žmonės, kurie ta ginkluote naudojasi, naudosis, ir apie atlyginimų didinimą. Taip, šitas klausimas yra iškeltas ir, aš manau, jisai yra vienas iš prioritetinių klausimų“, – aiškino A.Butkevičius.

Kalbėdamas apie ketinimą atnaujinti šauktinių kvietimą, premjeras sakė, kad gali būti diskutuojama ir dėl trumpesnio nei devyni mėnesiai šauktinių mokymo periodo.

„Aš manau, kad būtų galima peržiūrėti šauktinių kvietimo laikotarpį, kuris yra numatytas 9 mėnesiams. Ten lyg yra galimybės atskiruose tam tikruose mokymuose dalyvauti praleidžiant šiek tiek trumpesnė laiką. Čia yra diskusijų klausimas“, – dėstė jis.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje Valstybės gynimo taryba pasiūlė penkeriems metams grąžinti šaukimą į kariuomenę. Tam jau pritarė Vyriausybė, bet galutinį sprendimą priims Seimas. Įstatymo pakeitimą siūloma Seime svarstyti skubos tvarka, pateikimas numatytas kitą savaitę.

Valstybės ir kariuomenės vadovai teigia, kad šauktiniai būtini, siekiant užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą. Į privalomąją pradinę karo tarnybą devynių mėnesių trukmės mokymams kasmet planuojama šaukti 3-3,5 tūkst. 19-26 metų jaunuolių.

Šauktinių Lietuvos kariuomenėje buvo atsisakyta 2008 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.