VRK palaimino – įklimpusį Šiaulių konservatorių galima teisti

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino teisinį neliečiamumą šiauliečiui Vladui Damulevičiui, kuris po Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos vėliava bandė prasibrauti į Šiaulių miesto tarybą.

V.Damulevičius prarado teisinį neliečiamumą.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Damulevičius prarado teisinį neliečiamumą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Mar 12, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 8:33 PM

Bandymas sugrįžti į politiką konservatoriui buvo nesėkmingas – partija laimėjo tris mandatus, o įtakingasis V.Damulevičius sąraše liko aštuntas.

Į VRK dėl teisinio neliečiamumo panaikinimo kreipėsi Šiaulių apygardos prokuratūra, mat V.Damulevičius yra teisiamasis baudžiamojoje byloje.

Konservatorius kaltinamas tarnybinių pareigų neatlikimu, artimiausias teismo posėdis numatytas kovo 17-ąją.

Įklampino žurnalistinis tyrimas

Šioje byloje buvo trys teisiamieji, bet buvusį Šiaulių merą Genadijų Mikšį jau išgelbėjo senatis.

Tad Šiaulių apygardos teismo slenkstį mina buvęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Damulevičius ir Šiaulių arenos valdytojas Gintaras Radavičius.

Įtakingų Šiaulių veikėjų trijulę įklampino dienraščio „Lietuvos rytas“ atliktas tyrimas. Jame buvo atskleista, kaip valdoma mokesčių mokėtojų pinigais pastatyta arena.

Paaiškėjo, jog 2006 m. tuometis savivaldybės administracijos direktorius G.Mikšys su viešosios įstaigos „Pramogų sala“ vadovu G.Radavičiumi pasirašė ne tokią sutartį, kokiai buvo pritarusi Šiaulių miesto taryba. Dokumente buvo pakeistas punktas, kuriuo koncesininkas įsipareigojo dalintis pelnu.

Prokuratūra ėmėsi ginti viešąjį interesą ir pareikalavo nutraukti koncesijos sutartį. Bet po ilgoko tampymosi šioje byloje netikėtai buvo sudaryta taikos sutartis, kuria pasiekta nedaug – atkurtas pakeistasis sutarties punktas.

Paskaičiavo didžiulę žalą

Tuo pat prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl arenos valdymo ir priežiūros. G.Mikšiui ir G.Radavičiui buvo pateikti kaltinimai piktnaudžiavimu, o V.Damulevičiui – netinkamu pareigų atlikimu.

Pastarasis 2008–2013 m. buvo ne tik savivaldybės administracijos direktorius, bet ir arenos valdytojus prižiūrėjusios komisijos vadovas. Ji privalėjo kasmet iš naujo apsvarstyti koncesijos mokestį, bet to nedarė.

Nustatyta, jog G.Radavičius įdarbino savo sūnų Mantą, o iš jo įstaiga išsinuomojo automobilį. Be to, valdytojas savo įmonėms arenoje sudarė palankesnes nuomos sąlygas, nesilaikė ekonominio efektyvumo reikalavimų perkant prekes ir paslaugas.

Išsiaiškinta, kad G.Radavičius be būtino Šiaulių miesto savivaldybės sutikimo pirko banko „Snoras“ vertybinių popierių už beveik 220 tūkstančių litų. Kai bankas bankrutavo, žalos patyrė ir Šiaulių savivaldybė.

Arenos valdytojui G.Radavičiui ir prižiūrėtojui V.Damulevičiui yra pateiktas per 436 tūkstančių eurų ieškinys. Tiesa, šios bylos nagrinėjimas per metus praktiškai nepasistūmėjo – vis trukdo teisiamųjų ir jų gynėjų ligos, pertraukos. 

Valdytojui – milžiniška alga

Iki šiol lieka neaiškumų, ar mokesčių mokėtojams per 21 mln. eurų kainavęs arenos pastatas koncesininkui buvo perduotas teisėtai.

Mat įstatymas numato, jog savivaldybės turtą galima perduoti keturiais būdais – patikėjimo teise, pagal panaudą, pagal patikėjimo sutartį ar išnuomoti. Tuo tarpu arenos pastatas buvo perduotas VšĮ „Pramogų sala“ pagal 2007 m. gruodį pasirašytą priėmimo-perdavimo aktą.

Dėl šių aplinkybių iškilo klausimas, ar Šiaulių miesto savivaldybė kelerius metus teisėtai arenoje nuomojosi patalpas ir per 2007-2011 m. už biudžetinių įstaigų įkurdinimą sumokėjo per 265 tūkstančius eurų.

Oficialiai teigiama, kad arenos valdanti įmonė verčiasi sunkiai, bet VšĮ „Pramogų sala“ vadovas neskursta.

2013 m. vien G.Radavičiaus išlaikymas įstaigai kainavo beveik 57 tūkstančius eurų, o viso personalo algoms išleista per 174 tūkstančius eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.