Apkultas rinkimų prievaizdas nelinkęs šakotis

Šalies vadovės pliekiamos Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas neatmeta, kad gali trauktis iš pareigų, bet apie tai pagalvos pasibaigus rinkimams.

Jau 21 metus Vyriausiajai rinkimų komisijai vadovaujantis Z.Vaigauskas dirigavo ir prezidento rinkimams, kuriuos du kartus laimėjo D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Jau 21 metus Vyriausiajai rinkimų komisijai vadovaujantis Z.Vaigauskas dirigavo ir prezidento rinkimams, kuriuos du kartus laimėjo D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2015, 7:53 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 3:21 PM

Nors VRK vadovo kadencija baigiasi tik po 2016 metais įvyksiančių Seimo rinkimų, prezidentė Dalia Grybauskaitė jo kėdę ėmė klibinti net nelaukdama savivaldos rinkimų pabaigos.

Z.Vaigausko vadovaujamai komisijai dėl gausybės pažeidimų per rinkimus prezidentė priekaištų pažėrė iš karto po pirmojo turo, o vakar tiesiai paragino Seimą galvoti apie VRK vadovybės keitimą.

Tačiau valdantieji kol kas nenusiteikę iškart daryti perversmo.

Įžvelgė pavėluotą reakciją

Prezidentė ketvirtadienį rinkimų prievaizdams konkrečiai priekaištavo dėl masinio rinkėjų gyvenamosios vietos keitimo prieš pat rinkimus, taip pat dėl kandidatų reklamos pažeidimų Kaune, kituose miestuose.

D.Grybauskaitės teigimu, VRK darbo kokybė prastėja, o reakcija į pažeidimus dažnai yra pavėluota arba jos iš viso nėra.

Tenka atsakyti už viską

Bet Z.Vaigauskas šios kritikos vakar neaptarinėjo: „Dabar vyksta rinkimai. Manau, kad svarbiausia juos toliau vykdyti, o vertinimus išsakyti jiems pasibaigus.“

VRK pirmininkas pakartojo tai, ką ne kartą yra sakęs ir anksčiau: „Pagerinti darbą visuomet yra galimybių. Apie tai jau buvo kalbama ir Seimo komitetuose. Ko gero, bus ir dar kalbama. Bet nemanau, kad tai turi būti daroma per pačius rinkimus.“

O kodėl D.Grybauskaitė vis dėlto kritikuoja VRK nesulaukusi rinkimų pabaigos?

„Gerbiu šią instituciją ir nemanau, kad galiu komentuoti prezidentės pareiškimus“, – teatsakė VRK vadovas.

Pasak Z.Vaigausko, jei kas nors nelaimi rinkimų, lengviausia suversti kaltę VRK: „Taip jau yra, kad mums kažkodėl tenka atsakyti už viską. Gerai, kad dar nereikia atsakyti už tuos kandidatus, kurie sulaikomi neblaivūs prie vairo.“

Baksnojo ir į kitus

Ribotas komisijos galias vakar priminė ir VRK narys teisininkas Jonas Udris. Pasak jo, yra ribotos galimybės kovoti su pažeidimais, be to, jų mastas esą nuosekliai mažėja.

„Kiek VRK gali būti atsakinga už tai, kad tam tikri asmenys ar asmenų grupės papirkinėja rinkėjus, vežioja juos, daro kitas nusikalstamas veikas?

Kitaip tariant, VRK yra atsakinga už rinkimų pažeidimus lygiai tiek, kiek policija atsakinga už nusikaltėlių veiksmus?“ – BNS kalbėjo J.Udris.

Teisininkas priminė, jog komisijos užduotis yra organizuoti rinkimų procesą, o už tai, kad rinkimai vyktų sklandžiai, atsakinga ne tik VRK, bet ir teisėsauga, visuomeninės organizacijos.

Valdančiųjų ir opozicijos nuomonė – skirtinga

* Z.Vaigausko galimybėmis toliau vadovauti VRK suabejojo Seimo opozicijos ir konservatorių lyderis A.Kubilius.

* „Sakykite, kiek Z.Vaigausko buvimas rinkimų komisijos pirmininku, jūsų manymu, jūsų partijai papildomai davė balsų? Ir ar pritartumėte, kad reikėtų baigti šitą praktiką?“ – vakar Seime A.Kubilius teiravosi socialdemokratų lyderio premjero A.Butkevičiaus.

* „Pirmiausia jūs turite suprasti ir suvokti, kad Z.Vaigauskas nėra Dievas“, – atrėžė Vyriausybės vadovas dėl pareikštų užuominų apie galimai papirkinėjamus rinkėjus ar papildomus balsus partijai. Pasak premjero, per šiuos rinkimus pažeidimų kaip tik buvo mažiau.

* Seimo pirmininkė „darbietė“ L.Graužinienė anksčiau irgi neskubėjo kritikuoti VRK komisijos darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.