Irena Degutienė: „Andrius Kubilius pasielgė išmintingai“

Nori pagalvoti

Sužinojusi apie A.Kubiliaus sprendimą I.Degutienė savo planų neatskleidžia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sužinojusi apie A.Kubiliaus sprendimą I.Degutienė savo planų neatskleidžia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-03-16 18:35, atnaujinta 2018-01-09 19:33

Politikė sakė, kad per prezidiumo posėdį paskelbtas sprendimas buvo visiems netikėtas.

„Ne tik man, bet ir visiems buvo pakankamai didelis netikėtumas, mūsų partijos pirmininkas, kuriuo buvo 12 metų, perskaitė kreipimąsi į partijos bičiulius, atsisakydamas dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose. Tai iš tiesų verčia mus visus gerai pamąstyti, tuo labiau, kad jis įvardino kaip savo galimą pasekėją Gabrielių Landsbergį“, – sakė I.Degutienė.

Pasak jos, užleisdamas pozicijas A.Kubilius pasielgė išmintingai, ypač po savivaldos rinkimų rezultatų, kuriuos ji apibūdino kaip „vidutiniškus“. „Partijai reikia susivienyti ir dirbti nesusiskaldžius, eiti į 2016 metų rinkimus pakelta galva, susitelkus, panaudojant ir patirtį, ir jaunatvišką energiją. Aš manau, jis (A.Kubilius) pasielgė išmintingai“, – sakė I.Degutienė.

Nori pagalvoti

Klausiama, kaip vertina savo galimybes partijos pirmininko rinkimuose, I.Degutienė sakė: „Dabar yra laiko pagalvoti, pamąstyti, ką toliau daryti“.

Buvęs premjeras A.Kubilius pirmadienį paskelbė, kad nebesieks būti perrinktas TS-LKD pirmininku, ir partijos pirmininko rinkimuose parėmė europarlamentarą Gabrielių Landsbergį.

„Tai yra didžiulė atsakomybė, mes kalbame apie vieną didžiausių Lietuvos partijų, kuri formuoja didele dalimi Lietuvos politinę darbotvarkę ir visą mūsų politinę aplinką. Bet partija turi nuoširdžiai atsinaujinti, jei mes norime drąsiai žengti į 2016 metų rinkimus, ir tas atsinaujinimas turi būti nuoširdus ir tikras. Mes turime kalbėti apie atvirą bendruomenę, tokią bendruomenę, kuri atsivertų ekspertams ir plačiajai visuomenei, mes turime ieškoti naujų rinkėjų, tik tokia bendruomenė gali laimėti, tokia partija gali laimėti“, – po prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė G.Landsbergis.

A.Kubilius konservatorių partijai vadovavo nuo 2003 metų. 1999-2000 ir 2008-2012 metais jis buvo ministras pirmininkas.

58 metų A.Kubilius laiške partijos bendražygiams pranešė, kad „atėjo tinkamas metas parodyti asmeninį pavyzdį, įgyvendinant partijos atsinaujinimo strategiją“.

A.Kubiliaus teigimu, Europos Parlamento rinkimai parodė, kad 33 metų G.Landsbergis „gali pelnyti didžiausią rinkėjų palankumą“.

Nori partijos atsinaujinimo

Pernai dalyvaudamas Europos Parlamento rinkimuose G.Landsbergis iš trečios vietos kandidatų sąraše konservatorių rinkėjų buvo pakeltas į pirmąją. Jis gavo 95 tūkst. 990 pirmumo balsų.

Pats europarlamentaras Gabrielius Landsbergis teigia, kad partija turi nuoširdiai atsinaujinti.

Iš viso partijos prezidiumas pirmadienį oficialiai patvirtino šias partijos skyrių ir bendruomenių iškeltas kandidatūras į pirmininko postą: parlamentarą Mantą Adomėną, buvusią europarlamentarę Laimą Liuciją Andrikienę, parlamentarus Arvydą Anušauską, Agnę Bilotaitę, Rimantą Joną Dagį, I.Degutienę, Vytautą Juozapaitį, politologą Lauryną Kasčiūną, parlamentarą Dainių Kreivį, europarlamentarą G.Landsbergį, buvusį premjero patarėją Mykolą Majauską, parlamentarus Kęstutį Masiulį, Jurgį Razmą, Paulių Saudargą, Kazį Starkevičių, Valentiną Stundį, Emanuelį Zingerį.

Klausiamas, ar jaučiasi turįs pakankamai patirties vadovauti partijai, pernai TS-LKD nariu tapęs G.Lansdbergis sakė, kad pasitikėjimo jam įkvepia sėkmingas pasirodymas Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

„Man stiprybės duoda praėjusiais metais vykę EP rinkimai, kurie parodė, kad pavyko sutelkti platų spektrą rinkėjų, pradedant miestų ir mažesnių miestelių ir jaunus, ir vyresnius žmones. Būtent tokią aš įsivaizduoju mūsų partiją – kuri telkia platų spektrą žmonių, kuri nesiorientuoja į vieną amžiaus grupę, ir nėra vienos problemos partija“, – sakė G.Lansdbergis.

Vertinimai – atsargūs

Politologai atsargiai vertina europarlamentaro 33 metų G.Landsbergio galimybes vadovauti Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams, kurių ilgametis lyderis Andrius Kubilius pirmadienį paskelbė nebesieksiantis būti perrinktas partijos pirmininku.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytoja Ainė Ramonaitė BNS sakė, kad A.Kubilius jau vargiai būtų galėjęs pakelti partijos reitingus ir po vietos valdžios rinkimų TS-LKD aiškiai grėsė likti antrąja dešiniąja politine jėga po Liberalų sąjūdžio. Jos kolega Kęstutis Girnius savo ruožtu teigė, kad nors A.Kubilius nebuvo populiarus tarp gyventojų, jis sugebėjo išlaikyti vieningą partiją.

„Šiuo atveju situacija gal tokia, kad galima eiti šiek tiek ir va bank ir žiūrėti, kas bus, nes blogiau nebus, ko gero, šitoje situacijoje. Ir jeigu jis jau siūlo kaip įpėdinį G.Landsbergį, matyt, partijos viduj yra tam tikros susidėliojusios stovyklos. Tikriausiai G.Landsbergis tam tikra prasme yra kompromisinė figūra, nes ir A.Kubiliaus stovyklai jis tinka, ir, aišku, pats Vytautas Landsbergis negalėtų jo nepalaikyti“, – svarstė A.Ramonaitė.

Visgi ji pažymėjo, kad vien tik jaunystės, išvaizdos ir pavardės neužtektų konkuruojant su liberalais.

„Svarbu neužlipti ant to paties grėblio, nes, pavyzdžiui, tokio paties jauno Mykolo Majausko išmetimas į kovą su Remigijumi Šimašiumi visiškai nepasiteisino“, – sakė A.Ramonaitė.

Ar konservatoriai turi lyderį?

VU TSPMI docentas K.Girnius teigė, kad A.Kubiliaus pasitraukimas ir siūlymas paremti G.Landsbergį greičiausiai atspindi jo nuogąstavimą, kad partijos vadove gali tapti krikščionių demokratų sparnui atstovaujanti Irena Degutienė, o tai galiausiai gali suskaldyti partiją.

„Parama G.Landsbergiui beveik užtikrina, kad ir partijos patriarchas (Vytautas Landsbergis) palaikys tą sprendimą ir turbūt tą savo vaikaitį irgi parems. Aišku, viskas būtų labai įdomu, jei G.Landsbergis susiprastų, kad jis nesubrendęs tokiam darbui, atsisakytų tokios garbės. Tuomet neaišku, kas būtų partijoje“, – sakė K.Girnius.

Jis sutiko, kad A.Kubilius, kaip politikas, nebuvo populiarus tarp žmonių, tačiau jis turėjo tvirtą pačių konservatorių palaikymą, kurį vargu ar įgis jo palaikomas politikos naujokas.

„Jei jį pakeistų G.Landsbergis, aš abejoju, ar tai sustiprintų partiją, nes daugelis manytų, kad žmogus yra išrinktas daugiau dėl senelio nuopelnų, nei dėl savų. Nemanau, kad I.Degutienė vadovautų partijai – ji jau vyresnio amžiaus, pastaruosius dvejus metus iš aktyvios politikos beveik pasitraukusi. Kitų kandidatų beveik nėra: Mantas Adomėnas nelabai mėgstamas, Rasa Juknevičienė pernelyg susijusi su A.Kubiliumi. Manau, kad A.Kubiliaus sprendimas truputį per staigus ir, sakyčiau, kiek neapgalvotas“, – sakė K.Girnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.