A. Zuoko šmėkla dar ilgai klaidžios savivaldybės koridoriais

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 21, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 3:21 PM

Vilnius nebebus pagal Zuoką, kaip tikisi ir daug apie tai kalba išrinktasis meras? Nė velnio. Jo įtaką sostinės vadovai jaus dar ilgai. Štai toks vaiduoklis įsikūrė Konstitucijos prospekte.

A.Zuokas pats pareiškė, kad jo šešėlio galima išvengti tik vienu atveju: metant visas idėjas ir pradėtus įgyvendinti projektus į šalį. Šešėlis išnyks pasakius, kad viskas, kas buvo, netinka ir dabar Vilnius ieškos naujų kelių. Bet ar tam R.Šimašius ryšis?

Juolab kad ir premjeras A.Butkevičius pamokė naująjį Vilniaus merą: strateginių sostinės projektų įgyvendinimo sparta neturėtų keistis. Jeigu R.Šimašius sugalvotų nubraukti ankstesnės tarybos sprendimus, tai, Vyriausybės vadovo nuomone, būtų politinė klaida.

Meras R.Šimašius po trejų metų perkirps juostelę atidarant naująjį Lazdynų baseiną. Bet juk šio statinio projektavimas pradėtas dar A.Zuoko laikais.

Tad visus nuopelnus už sėkmingą beveik 19 mln. eurų vertės valstybei svarbaus ekonominio projekto baigtį naujoji valdžia kažin ar galės prisiimti.

Kaip ir kitąmet – už baigtą tiesti vakarinį aplinkkelį, kurio trečiasis ruožas kainuos beveik 90 mln. eurų.

Juk ne naujajai valdžiai teko derėtis dėl Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos šiam objektui, ne naujoji valdžia išrinko statytoją sutaupydama keliolika milijonų eurų. Mat preliminariai skaičiuota, kad įgyvendinant paskutinį aplinkkelio etapą prireiks 104 mln. eurų.

Ne naujoji valdžia pasirūpino ir elektriniais autobusais, kurie pasirodys sostinės gatvėse. Vilnius dalyvaus ES finansuojamoje programoje „Civitas“, kuri leis miestui įsigyti šiuolaikiškų transporto priemonių.

Vilnius dalyvaus projekte su keturiais Europos miestais ir turės galimybę išbandyti naujo BRT tipo miesto transportą. Tai bus labai ilgi, naujausių technologijų elektriniai autobusai.

Vilniuje šie autobusai 2017 metų rudenį atsiras nenaudojant valstybės biudžeto ar savivaldybės lėšų. Tai ar Vilnius negyvens pagal Zuoką?

Tiesa, R.Šimašius jau mėgina įspirti kadenciją baigiančiai savivaldybės tarybai dėl milžiniškų skolų „Vilniaus energijai“. Esą atėjus šilumos ūkio pertvarkai ši įmonė į naująją valdžią nežiūrės atlaidžiai – pateiks milžiniškas sąskaitas už įvairias skolas.

Tokią staigmeną šilumos tiekėjai tik pradėjusiai dirbti naujajai valdžiai esą gali iš karto pateikti.

Baigianti kadenciją valdžia, R.Šimašiaus nuomone, kalta ir dėl to, kad nė nemėgino pasiskolinti 70 mln. eurų einamosioms išlaidoms padengti. Tad naujajai valdžiai teks paknopstomis ieškoti, kas suteiks paskolą deficitinio biudžeto skylėms lopyti.

R.Šimašius taip pat pareiškė neišsižadąs planų parduoti taksi įmonę „Vilnius veža“, ieškoti strateginio investuotojo bendrovei „Air Lituanica“.

Bet pasispardęs jis nemėgino nubraukti visų senosios valdžios darbų. Tad A.Zuoko šešėlis dar ilgai liks savivaldybėje.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.