Po pedofilijos skandalo Viešvilėje – sujudimas ministerijoje

Praėjusią savaitę kilęs skandalas dėl Viešvilės vaikų globos namuose (Jurbarko r.) galimai tvirkinamų mažamečių berniukų pirmadienį ant kojų sukėlė Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Algimanta Pabedinskienė pirmadienį surengė susitikimą ir pasirašė bendradarbiavimo įgyvendinat institucinės globos sistemos pertvarką memorandumą.

Susitikime sutarta paruošti medžiagą, kaip informuoti apie specialius atvejus.<br>D.Umbraso nuor.
Susitikime sutarta paruošti medžiagą, kaip informuoti apie specialius atvejus.<br>D.Umbraso nuor.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Mar 23, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:29 PM

Jau praėjusį trečiadienį reaguodama į pranešimus apie Viešvilės vaikų globos namuose kilusį pedofilijos skandalą, prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad vaikų globos įstaigų kontrolė yra apgailėtina, o iš sovietmečio paveldėtą vaikų globos sistemą reikia naikinti.

Pastabas išgirdo?

Pasak ministrės, pertvarka bus vykdome visuose dešimtyje Lietuvos regionų: „Artimiausiomis dienomis planuojame pradėti vizitus į visas Lietuvos savivaldybes, kuriose išsamiai pristatysime ir aptarsime pertvarkos žingsnius“, – sakė A.Pabedinskienė.

Tikimasi, kad iki 2020 m. vaikų globos namuose gyvenančių asmenų nebeliks – vaikai gyvens šeimynose ir šeimose, tikslui pasiekti papildomai numatoma skirti 50 mln. eurų. 

Planuojama, kad 10-20 proc. globos namuose gyvenančių asmenų bus įvaikinami arba perkeliami gyventi į šeimynas, o vyresniems kaip 16 metų jaunuoliams bus sudaromos galimybės gyventi savarankiškai, gaunant nuolatines konsultacijas ir priežiūrą.

„Mūsų tikslas – vykdyti bendrus įsipareigojimus ir bendrą veiklą, siekiant, kad institucinės globos pertvarka vyktų sklandžiai, o sukurta nauja kompleksiškai teikiamų paslaugų sistema būtų kokybiška ir teikiamos paslaugos pasiektų tuos, kuriems jų reikia labiausiai“, – teigė ministrė A. Pabedinskienė.

Pavaduotoja turėtų būti atleista

SADM turi paruoštą medžiagą, kaip informuoti apie specialius atvejus. 2014 m. vadovaujantis tarptautine patirtimi ministerijos specialistai vyko į vaikų globos namus, kuriuose apklausdavo vaikus.

„Dėl Viešvilės globos namų nieko nenorėčiau komentuoti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas. Aš noriu pasakyti, kad vadovai blogai dirba – ir vadovas, ir pavaduotojas. Čia yra problema: jei nevykdo pagrindinių funkcijų ir nežino, kad savo steigėją turi informuoti, tai čia yra atsakomybių klausimas“, - sakė A.Pabedinskienė.

Anot jos, šiuo metu ministerijos sudaryta komisija vykdo tarnybinį patikrinimą, gavus jo išvadas „bus priimti atitinkami sprendimai“. Ministrė sutiko, kad globos namų direktorius, kuris įtariamas nepilnamečio tvirkinimu, negalėjo būti suinteresuotas apie atliekamą tyrimą pranešti tiek ministerijai, tiek Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Tokiu atveju, A.Pabedinskienės teigimu, tai turėjo padaryti pavaduotoja Jūratė Bastienė.

„Be abejonės, kad ne“ – sakė A.Pabedinskienė, paklausta, ar to nepadariusi pavaduotoja gali toliau dirbti įstaigoje.

S.Skvernelis stebėjosi tais atvejais, kai žmonės kelis metus žino apie netinkamą situaciją globos namuose ir niekam nepraneša. Tik iškilus į viešumą jie pradeda kalbėti.

„Sužinojus apie specialius atvejus vaikų globos įstaigose nedelsiant reikia kreiptis į teisėsaugos institucijas“, – sakė S.Skvernelis.

Pasirašė šešių institucijų atstovai

Memorandumą pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas ir Nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkas Ramūnas Navickas.

Memorandume įtvirtintas visų pusių glaudus bendradarbiavimas siekiant sukurti kompleksiškai teikiamų paslaugų sistemą, kiekvienam vaikui ir neįgaliajam, turinčiam proto ar psichikos negalią, ar jo šeimai.Taip pat globėjams ir rūpintojams sudarysiančią sąlygas gauti individualias, jų poreikius atitinkančias paslaugas bei reikiamą pagalbą bendruomenėje, o kiekvienam likusiam be tėvų globos vaikui augti saugioje ir jo raidai palankioje aplinkoje.

Jame numatyta plėtoti kompleksiškai teikiamas socialines, psichologinės pagalbos, sveikatos priežiūros, šveitimo ir ugdymo paslaugas. Taip pat didinti specialistų, dirbančių su negalią turinčiais vaikais profesinę kompetenciją, imtis veiksmų, kad vaikai, ypač kūdikiai, neįgalieji, turintys proto ar psichikos negalią, nepatektų į institucinę globą.

Šešėlis slegia direktoriaus pečius

Prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl jaunesnio nei 16-kos metų asmens galimo tvirkinimo Viešvilės vaikų globos namuose.

A.Pabedinskienė praėjusią savaitę kreipėsi į Kauno apygardos teismą, kad Viešvilės vaikų globos namų direktorius 57 metų Algimantas Liaudaitis būtų nušalintas nuo pareigų. Būtent jis ir yra įtariamas dėl globotinių seksualinio išnaudojimo. Direktoriui skirtos kardomosios priemonės – paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir paimti dokumentai.

Tyrimas galėjo būti pradėtas dar prieš porą savaičių, pats A.Liaudaitis daugiau nei tris savaites nesirodo darbe, nes turi nedarbingumo pažymėjimą.

Nepamirštas nepilnamečių prostitucijos skandalas

Šių metų pradžioje nepilnamečių prostitucijos skandalas sudrebino ir Švėkšnos specialiojo ugdymo centrą, kai paaiškėjo, kad vienos mergaitės pardavinėdavo kitas.

Vaiko teisių kontrolierės atliktas tyrimas atskleidė, kad sutrikusio elgesio vaikai Švėkšnoje gali būti slopinami vaistais. Tyrimas parodė, kad vaistų dozės vaikams yra nuolat didinamos, modernūs vaistai keičiami atgyvenusiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.