Viktorui Uspaskichui – blogos žinios iš Briuselio

Viktoras Uspaskichas sulaukė svarbių žinių. Antradienį buvo pritarta V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo  projektui. Tai nuspręsta uždarame Teisės reikalų komiteto posėdyje svarstant prašymą atšaukti parlamento nario imunitetą.

Komitetas pritarė V.Uspaskicho imuniteto naikinimo projektui. Trečiadienį balsuos EP nariai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komitetas pritarė V.Uspaskicho imuniteto naikinimo projektui. Trečiadienį balsuos EP nariai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, BNS

Mar 24, 2015, 1:52 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:46 AM

Tai patvirtino EP spaudos tarnybos atstovas Gediminas Vilkas.

Projektą parengė pranešėja paskirta komiteto narė austrė Evelyn Regner. Trečiadienio vakarą dėl V.Uspaskicho neliečiamybės turėtų būti balsuojama parlamento plenarinėje sesijoje.

Su parengtu projektu V.Uspaskichas negalėjo susipažinti. Jis yra Teisės reikalų komiteto pavaduojantis narys.

„Pranešimas dėl imuniteto naikinimo bus paruoštas ir viešai patalpintas EP tinklapyje. Jis parlamentarams bus kaip pagrindas rytojaus balsavimui“, – sakė G.Vilkas.

Prieš Teisės reikalų komiteto posėdį europarlamentaro balse buvo girdėti įtampa. Jis piktinosi, kad parlamento nariai neturės laiko susipažinti su E.Regner parengtu dokumentu.

„Parlamento nariams turi būti duota laiko susipažinti su projektu, už kurį žmogus turi balsuoti. Bet neduoda, atneša į balsavimą, tai ką čia... Net man neduoda susipažinti, tai toks ir skaidrumas. Mažiau nei Baltarusijoje“, – nelinksmai kalbėjo V.Uspaskichas.

Prieš trečiadienio balsavimą Darbo partijos lyderis nebuvo optimistiškas. Jis spėjo, kad kolegos pritars imuniteto naikinimui.

„Parlamentarai balsuos taip, kaip lieps frakcijų vadovai. Socialdemokratai ir konservatoriai pritaria mano imuniteto naikinimui, tai ir viskas. Daugumos diktatas“, – sakė V.Uspaskichas.

Skirtas laisvės atėmimas

Lietuvos prokurorai Europos Parlamento prašo panaikinti V.Uspaskicho neliečiamybę, kad jis galėtų būti teisiamas dėl sukčiavimo ir teismo įžeidimo.

V.Uspaskichas neliečiamybę įgijo, kai pernai liepos 1 dieną oficialiai tapo naujos kadencijos Europos Parlamento nariu.

Vilniaus apygardos teismas užpernai liepą V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Politikas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu.

Nuosprendis įsigalios tik po Apeliacinio teismo sprendimo.

Europos Parlamentas 2010 metais jau buvo panaikinęs šio politiko teisinę neliečiamybę. Tuomet prašymo nagrinėjimas užtruko 14 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.