Dar tik studentai, o jau sukūrė tai, ko pavydi patyrę meistrai

Studentų sukurtas lenktyninis automobilis, kurį palankiai įvertino lenktynininkas Antanas Juknevičius. Išmaniuoju telefonu valdomas automatizuoto namo modelis, kurio autoriai – taip pat diplomo dar neturintys jaunuoliai. Lietuvos kolegijų studentai žinių, kaip kurti, semiasi per praktiką darbdavių įmonėse, o vėliau sulaukia siūlymų jose dirbti nuolat.

VTDK pasididžiavimas – pirmasis Lietuvoje studentų rankomis sukurtas lenktyninis automobilis. Šis darbas užtruko dvejus su puse metų.<br>D.Umbraso nuotr.
VTDK pasididžiavimas – pirmasis Lietuvoje studentų rankomis sukurtas lenktyninis automobilis. Šis darbas užtruko dvejus su puse metų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė, Aida Murauskaitė, Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“

Mar 27, 2015, 8:07 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:35 AM

„Per trejus metus Alytaus kolegijoje įgijau tiek žinių ir praktinių įgūdžių, kad galėjau ne tik padėti plėtoti šeimos verslą, bet ir sukurti savo“, – pasakojo 25 metų alytiškis Mindaugas Valaitis, baigęs Alytaus kolegiją.

Kad studentams įsitvirtinti darbo rinkoje padeda dar kolegijoje įgytos praktinės žinios, džiaugiasi ir kitų kolegijų atstovai. To garantas – sėkminga partnerystė su darbdaviais, kurie ir patarimų negaili, ir studentus į praktiką kviečia, ir šiuolaikine įranga padeda.

Įkūrė nuosavą verslą

Alytaus kolegijoje įteikiami diplomai su specialiu Europos Komisijos pripažinimo ženklu jiems sudaro sąlygas tęsti magistrantūros studijas ar įsidarbinti ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienio valstybėse.

M.Valaitis prieš ketverius metus Alytaus kolegijoje įgijo automobilių techninio eksploatavimo specialisto diplomą, baigiamąjį darbą apsigynęs dešimtukui. Jis jau spėjo nemažai nuveikti – atidarė automobilių remonto įmonę Alytuje. Taip pat Kaune dirba vadybininku tarptautinėje automobilių gabenimo įmonėje.

„Spėju dažnai užsukti ir į kolegiją. Čia moderniausiame Baltijos šalyse regioniniame technologijų centre vis dar randu ko pasimokyti.

Juk ne tik smulkusis verslininkas nepajėgus tokios įrangos įsigyti. Kartu noriai pamokau ir studentus“, – pasakojo alytiškis, save vadinantis ir savanoriu dėstytoju.

Kolegijos dėstytojams smagu, kad visame pasaulyje šią populiarią specialybę įgiję auklėtiniai lengvai randa darbą mūsų šalyje ir užsienyje.

Jie neseniai sulaukė malonios žinios iš Norvegijos, kad kitą mėnesį į Alytų grįš savo automobilių priežiūros įmonės kurti ir absolventas Karolis Jotautas.

Vaikinas džiaugiasi, kad ten jo tarsi kokio deimanto nepasidalija. Bet jau išvykdamas turėjo vienintelį tikslą kuo greičiau užsidirbti nuosavam verslui ir traukti atgal. Per porą metų jam pavyko sukaupti pinigų.

Įgyja praktikos

Nesunkiai darbo pagal specialybę Lietuvos ir užsienio bendrovėse randa ir Alytaus kolegijos absolventai – statinių inžinerinių sistemų inžinieriai ir technologai.

Jau nuo pirmo kurso technologijų centre praktinės patirties jie semiasi net universitetų dėstytojams pavydą keliančiose atsinaujinančių energijos šaltinių, mechatronikos bei fizikos ir medžiagų bandymų laboratorijose.

Studentai atlieka realiai sunaudojamos vėjo, saulės ir geoterminės energijos skaičiavimus, nes rekonstruotą pastatą, kuriame prieš dvejus metus įsikūrė šis regioninis technologijų centras, iš karto šildo keturi šaltiniai – saulė, oras, vėjas ir žemė.

Lengviau perprantama ir veikianti šildymo, rekuperacinio vėdinimo įranga, greit išmokstama nustatyti patalpose komfortines sąlygas.

Alytaus kolegijoje įdiegti daugiau kaip 200 komplektų naujausios įrangos įvairių studijų programų, kurių šioje kolegijoje jau keturiolika, besimokantiems studentams leidžia teorines žinias tuoj pat patikrinti praktiškai ir įgyti įgūdžių dirbti įrenginiais.

„Visų keturiolikos studijų programose praktikai skirta apie 90 procentų ir tik 10 procentų teorijai. Studentai gali pasirinkti, kur atlikti praktiką. Turime sudarę sutartis su daugeliu Alytaus miesto ir regiono bendrovių bei 30 kompanijų iš 16 užsienio šalių“, – pasakojo kolegijos direktorė Danutė Remeikienė.

Daugumą visų specialybių studentų į šią kolegiją priviliojo galimybės dar mokantis įgyti praktinių įgūdžių ne tik moderniose laboratorijose ir centruose. Juos čia traukia ir kompiuterinės-laboratorinės-lingofoninės auditorijos.

Paskaitas skaito ne tik 53 vietiniai ir iš kitų šalies miestų atvykstantys dėstytojai, bet ir iš Norvegijos, JAV, kitų šalių atvažiuojantys didelę patirtį turintys dėstytojai.

800 studentų alytiškių ir iš kitų Lietuvos miestų bei rajonų būrį papildė pusšimtis studentų iš Indijos, Kongo, Nepalo, Nigerijos ir kitų šalių, kai prieš trejus metus buvo įkurtas Tarptautinių studijų centras.

Tariasi su darbdaviais

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija (VTDK) turi kuo pasidžiaugti: praktinės žinios, kurių apsčiai įgyja studentai, leidžia skinti gardesnius vaisius – absolventai lengvai randa darbą. Įsidarbinimo rodiklis baigus studijas VTDK siekia net 88,95 proc. 15–20 proc. jaunuolių pradeda dirbti dar studijuodami.

„Mūsų studijų programos orientuotos į praktinius įgūdžius.

Kiekvienas studentas per trejus studijų metus turi keturias penkias praktikas. Dvi iš jų studentai atlieka įmonėse, ten turi praktikos vadovą.

Dažnai įmonių specialistai kartu su mūsų dėstytojais studentams skaito paskaitas. Mūsų studentai gerai išmano, ką reiškia realus darbas“, – kalbėjo VTDK direktorė Nijolė Kikutienė.

Kad būtų kuo arčiau darbo rinkos poreikių, VTDK įsirengė modernių laboratorijų ar auditorijų. Pagalbos ranką šiai švietimo institucijai ištiesė ir partnerėmis tapusios įmonės.

Tarkim, bendradarbiaujant su „Toyota Baltic AS“ atidarytas techninio mokymo centras – tai mokymo klasė ir laboratorija, kuriose sumontuota naujausia „Toyota" techninė įranga. Čia studentai gali dirbti ir su „Toyota“ simuliatoriumi – automobiliu „Lexus LS 460“, diagnostine įranga.

Pernai įrangos arsenalą išplėtė „Toyota Yaris“ simuliatorius. Be to, VTDK studentai praktiką atlieka „Toyota" techninės priežiūros centruose, o baigę mokslus dažnai ten ir įsidarbina.

Tokia partnerystė jau davė rezultatų. VTDK pasididžiavimas – pirmasis Lietuvoje studentų rankomis sukurtas lenktyninis automobilis. Šis darbas užtruko dvejus su puse metų. Neseniai jį apžiūrėjo šiemet Dakaro ralyje dalyvavęs lenktynininkas A.Juknevičius.

„Su juo bendravo mūsų studentai, susitikimas ilgai užtruko. A.Juknevičius buvo sužavėtas“, – pasakojo VTDK Technikos fakulteto dekanė Gražina Strazdienė.

Kolegijos vadovė N.Kikutienė pasidžiaugė ir partneryste su „Lietuvos geležinkeliais“. Ši įmonė Petro Vileišio geležinkelio transporto fakultete įrengė laboratorijas, mokomąjį geležinkelių poligoną, gerai besimokančius studentus skatina vardinėmis stipendijomis. Įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ dažnam absolventui tampa darbdave.

Statybos fakulteto studentų praktikos kelias dažnai veda į „Eikos statybą“ ar „Eternit Baltic“. Kolegija bendradarbiauja ir su tokiomis įmonėmis kaip „Arginta“, „Asvela“, „Tokvila“, „Mototoja“, „Legetecha“, „Abplanalp Engineering“ ir kt.

Šiemet VTDK studijas baigs pirmoji multimedijos dizainą studijuojančių studentų laida. Į juos rankas jau tiesia reklamos agentūros ir televizijos. Būsimieji muldimedijos dizaino specialistai taip pat gali naudotis modernia mokymo baze – profesinės išminties jie semiasi dirbdami su šiuolaikine įrašymo, filmavimo, filmų kūrimo įranga.

Norinčiųjų studijuoti nestinga

Šiaulių valstybinė kolegija varžytuvėse dėl studentų atrado savąją nišą – šioje mokymo įstaigoje besimokančiųjų nemažėja.

Tai galima vadinti išskirtiniu reiškiniu, nes, tarkim, Šiaulių universitete studentų skaičius mažėja katastrofiškai.

„Studentų jau penkmetis turime po 2500–2600. Tai – didelis kryptingai dirbusio viso mūsų kolektyvo laimėjimas“, – sakė Šiaulių valstybinės kolegijos direktoriaus pavaduotoja strateginei plėtrai Lina Tamutienė. Šiaulių valstybinė kolegija siūlo rinktis tris sritis – socialinių mokslų, technologijų ir biomedicinos.

„Šiaurės Lietuvoje mes vieninteliai turime biomedicinos studijų programas, bet patrauklūs esame ne vien dėl jų, – sakė L.Tamutienė. – Šiemet pasiūlysime 21 studijų programą, tad išsirinkti tinkamą galės kiekvienas.“

Dažnas susiranda ir darbdavį

Per trejus studijų metus studentams tenka dalyvauti šešiuose praktiniuose mokymuose.

Šiaulių valstybinė kolegija turi tris savus praktinių mokymų centrus. Turizmo ir viešbučių administravimo praktinių įgūdžių įgyjama svetingumo centre, automobilių remonto ir priežiūros – automobilių techninės priežiūros ir diagnostikos centre, o grožio terapijos pagrindų – grožio paslaugų centre.

L.Tamutienė pabrėžė, kad studentus itin džiugina praktiniai mokymai. Juolab kad nemaža dalis studijas baigusiųjų, atsiimdami diplomus, jau turi ir darbo pasiūlymą.

„Per praktinius mokymus darbdavį susiranda maždaug kas penktas studentas“, – sakė L.Tamutienė.

Į praktinius mokymus būsimuosius specialistus kviečia verslą pradėję buvę auklėtiniai.

Džiugina kūrybiškumas

Šiaulių valstybinė kolegija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su daugiau kaip 300 verslo bendrovių, nevyriausybinių organizacijų, viešojo sektoriaus įmonių.

„Mūsų studentai laukiami didžiausiose regiono įmonėse – Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, įmonėse LESTO, „Šiaulių vandenys“, „Splius“, – sakė L.Tamutienė.

Dėstytojus džiugina, kad kasmet kolegijos kolektyvą papildo itin gabūs studentai, kurių baigiamieji darbai tampa tramplinu į gyvenimą.

Vieni tokių – automatikos studijų programos trečiakursiai Justas Martinaitis ir Eimantas Songaila, kurie sukūrė išmaniuoju telefonu valdomą automatizuoto namo modelį. 9 įrenginius valdanti sistema laimėjo pirmąją vietą konkurse „Technologijos – jėga 2!“.

Vilioja galimybė išvykti

Iniciatyvūs jaunuoliai turi galimybę pagal „Erasmus“ mainų programą pasimokyti ir atlikti praktiką Graikijoje, Vokietijoje, Turkijoje, Latvijoje, Estijoje, Belgijoje, Maltoje, Portugalijoje, Ispanijoje, kitose Europos valstybėse.

Neseniai iš Italijos sugrįžo studentas, kuris nuo rudens sėmėsi praktinių žinių Italijos ir Lietuvos prekybos rūmuose.

„Esame sutarę, kad kasmet galėsime išsiųsti kelis jaunuolius pasisemti praktikos į su rūmais bendradarbiaujančias Italijos įmones. Šiemet turizmo administravimo besimokančios studentės turės galimybę išvykti į praktiką „Villa Lithuania“ viešbutyje“, – sakė L.Tamutienė.

Šiaulių valstybinė kolegija savo studentams sudaro ir puikias sąlygas gyventi – vietų naujai rekonstruotuose bendrabučiuose užtenka visiems norintiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.