Dainą Bosas sukrėtė vizitas pas medikę ir skiepai dukrai

Klaipėdos prokurorams – neįprasta užduotis. Jie turės išsiaiškinti, ar žinomos verslininkės Dainos Bosas 15-metę dukterį skiepijusi medikė nesigriebė apgaulės.

Teisybės paieškos verslininkę D.Bosas atvedė pas Klaipėdos prokurorus.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Teisybės paieškos verslininkę D.Bosas atvedė pas Klaipėdos prokurorus.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Mar 31, 2015, 7:16 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:30 PM

Klaipėdos apygardos prokuratūrai pareiškimą įteikusi D.Bosas prašo ištirti vienos uostamiesčio medikės galimai nusikalstamą veiką.

Buvusio Seimo nario, verslininko Antano Boso žmona Daina mano, kad jos penkiolikametei dukteriai suleista ne vakcina nuo vėžio „Silgard“ arba jos galiojimo laikas buvo pasibaigęs.

Nepilnametę pacientę skiepijusi gydytoja epidemiologė Jadvyga Malukienė šiuos priekaištus laiko nepagrįstais.

– Savo dukterį skiepijote jau antrą kartą. Ar pirmąkart viskas buvo gerai? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo D.Bosas.

– Vasario 10 dieną kreipiausi į Klaipėdos privataus sveikatos centro Imunoprofilaktikos tarnybos vadovę J.Malukienę, kad mano dukterį profilaktiškai paskiepytų „Silgard“ vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio. Visas kursas – trys vakcinos.

Kitą dieną atvykome į sveikatos centrą, kur ir buvo suleista pirmoji vakcina. Sumokėjau 129 eurus grynaisiais. Gydytoja man padavė dėžutę nuo vakcinos. Sutarėme, kad kitą kartą susitiksime kovo 13 dieną.

– Kovo 13-oji buvo penktadienis. Žmonės sako, kad tai nesėkminga diena. Jūsų patirtis tai patvirtino?

– Išvakarėse paskambinusi gydytoja dėl asmeninių priežasčių susitikimą perkėlė į šeštadienį. Neprieštaravau.

– Tuomet ir įvyko tai, dėl ko kreipėtės į prokuratūrą?

– Atvažiavome kartu su dukterimi.

Gydytoja iš šaldytuvo išėmė stiklinį skiepų buteliuką ir, įtraukusį jo skystį į švirkštą, paskiepijo dukterį.

Sumokėjau 129 eurus grynaisiais ir paprašiau, kad atiduotų suleistos vakcinos dėžutę.

Pastebėjau, kad gydytoja susijaudino, ėmė blaškytis, aiškinti, kad dėžutę atidavė kitai pacientei, nes ji norėjusi paskaityti instrukciją ir pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

Pasakiau gydytojai, kad ji neturi teisės taip elgtis. Už vakciną mokėjau aš, vadinasi, man turi atiduoti ir dėžutę.

O dabar aš turiu pagrindo manyti, kad mano dukteriai buvo suleista vakcina, kurios galiojimo laikas pasibaigęs, arba ne „Silgard“ vakcina.

– Tuo viskas ir baigėsi?

– Medikės kabinete pastebėjau skiepų reklamai skirtą lentyną, o ant jos – tuščią „Silgard“ skiepų dėžutę.

Paklausiau gydytojos, kodėl kitai pacientei atidavė mano dėžutę, jei čia guli kita tuščia? Kaip tokį faktą paaiškinti logiškai?

Ilgiau aiškintis nebegalėjau – automobilyje laukė mano mažametė duktė su motina.

Išėjau, bet netrukus nusprendžiau grįžti – pamaniau, paimsiu švirkštą ir skiepų buteliuką su užrašais kaip įrodymą. Tačiau skiepų centras jau buvo uždarytas, gydytoja į mano skambučius neatsiliepė.

Kreipiausi patarimo į Vaikų ligoninės vadovę gydytoją Klaudiją Bobianskienę. Ji šiaip ne taip susisiekė su J.Malukiene.

Ši patikino, kad viską padarė tinkamai. O esą jeigu ja netikima, galima atlikti biomedicininius tyrimus.

Paskiepijus kraujyje neva pradeda gamintis vėžio ląstelių antikūnai.

Paskambinau į nurodytą „Sorpo“ centrą ir sužinojau, kad tokie tyrimai Lietuvoje niekada nebuvo atliekami.

– Gydytoja J.Malukienė aiškino, kad sausio pabaigoje pirko tik dvi „Silgard“ vakcinas ir daugiau nieko neskiepijo – tik jūsų dukterį. Tai jūsų neįtikino?

– Ne. Kilo kitokių abejonių. Internete radau informacijos, kad „Silgard“ vakcina nėra sutraukiama į švirkštą iš buteliuko. Vakcina yra gamintojų paruoštame švirkšte.

Susisiekiau su šios vakcinos platintojais Lietuvoje – jie paaiškino, jog švirkštas išimamas iš dėžutės prieš vakcinos suleidimą, kad jos nepaveiktų šviesa.

– Ar tai išsiaiškinusi dar bendravote su gydytoja?

– Sekmadienį dar kartą jai paskambinau ir tai pasakiau.

J.Malukienė atrėžė, kad mums su dukterimi pasivaideno, ir pasiūlė atvažiuoti į skiepų centrą, nes ji esą rado mano dėžutę ir švirkštą. Aš atsisakiau juos paimti, manau, kad tai – ne man priklausantys daiktai.

Tuomet ir kreipiausi į prokuratūrą. Aš nežinau, kas ir kokiomis dozėmis buvo suleista mano dukteriai, nežinau, ką toliau daryti, kad duktė būtų iš tikrųjų paskiepyta nuo gimdos kaklelio vėžio.

Be to, kyla įtarimas, kad tokių pacienčių gali būti ne viena.

Pasidomėjau J.Malukienės veikla internete.

2006 metais viename laikraštyje buvo išspausdintas straipsnis, kuriame šią gydytoją bendrosios praktikos slaugytoja kaltina nesąžiningumu.

Išeidama iš darbo slaugytoja bandė įrodyti, kad gydytoja J.Malukienė vietoj geltonojo drugio vakcinų klientams suleido pasenusias gripo vakcinas. („Lietuvos ryto“ žiniomis, Visuomenės sveikatos centro specialistai atliko patikrinimą, tačiau pažeidimų nenustatė.)

Medikė purtosi jai mestų įtarimų

Jadvyga Malukienė

Gydytoja epidemiologė

„Viskas buvo padaryta kaip priklauso. Nežinau, kodėl D.Bosas kilo įtarimų.

Atrodo, viską aptarėme. Sausį dvi vakcinos buvo specialiai užsakytos jos dukteriai.

Sutarėme antrą kartą susitikti kovo 13-ąją. Man tą dieną reikėjo būti Vilniuje – ten buvo numatytas labai svarbus pokalbis ministerijoje.

Kai tai pasakiau, D.Bosas pyktelėjo – esą nieko nežinau, man nesvarbūs jūsų reikalai. Bet vėliau sutarėme dėl šeštadienio.

Atėjau šeštadienį į darbą, nors tai – ne darbo diena.

Ji su dukterimi pasirodė po dešimtos valandos.

Iškart pasakė, kad sujaukiau visą dienotvarkę. Perspėjau ją, kad tik pirmadienį galėsiu duoti čekį, nes šeštadienį kasa neveikia. D.Bosas ragino greičiau viską daryti, o čekis – nesvarbu.

Visoje šioje situacijoje padariau vieną klaidą, tai man – gyvenimo pamoka.

Ketvirtadienį pas mane labai ilgai buvo viena moteris ir klausinėjo apie vakcinas. Sakiau jai, kad darbo valandos baigėsi, kad naktį turiu keltis ir važiuoti į Vilnių, bet ji vis vien neskubėjo ir vis klausinėjo.

Tuomet nusprendžiau jai duoti vakcinos dėžutę ir instrukciją. Žinau, kad iš dėžutės išimama vakcina nėra pažeidžiama.

Šeštadienį D.Bosas ir jos dukters akivaizdoje atidariau šaldytuvą, sakiau, kad negalima skubėti, išėmiau vakciną, aiškinau, kad rekomenduojama vakciną palaikyti kambario temperatūroje ar delne.

Taip ir padariau.

Tačiau D.Bosas mane vis skubino. Paskui dar kalbėjo, kad Danijoje skiepija veltui, o mes taip brangiai imame. Dar pasiteiravau, kodėl tuomet skiepija dukterį už pinigus, jei yra kitokių galimybių.

Vėliau D.Bosas paklausė, kur yra vakcinos dėžutė. Papasakojau jai apie tą moteriškę.

Šeštadienio vakarą paskambino Vaikų ligoninės vadovė K.Bobianskienė. Jai viską paaiškinau: kad gamintojai viską paruošia, viskas – švirkšte, tik stūmokliuką reikia pastumti ir uždėti adatėlę. Baigusi procedūrą stūmoklį įmečiau į vieną indelį, aštriąją dalį – į kitą.

Paskui dar kartą kalbėjomės su D.Bosas. Sakiau, jei netikite, kad viskas padaryta teisingai, atlikite antikūnų tyrimą, ir viskas bus aišku – būsite rami.

Per savo gyvenimą esu skiepijusi tūkstančius žmonių, atlikta daugybė kontrolinių tyrimų ir niekada nebuvo jokių priekaištų ar pretenzijų.

Ji dar man atsiuntė žinutę: pasaugokite ampulę, aš ateisiu. Sekmadienį atėjau į centrą. Suradau švirkšto stūmokliuką ir ampulę.

Apsidžiaugiau, kad šiukšlės dar nebuvo išneštos – pačiame dėžės viršuje gulėjo ta dėžutė su instrukcija. Tikriausiai ta moteris išmetė viską perskaičiusi. Ta dėžutė atsirado – tas pats užsakymas, ta pati serija. Yra ir įmonės, kuri tą vakciną pristatė, sąskaita.

Blogai, kad visko nepadariau taip, kaip privalėjau. Ji skubėjo, o aš duomenų apie skiepijimą nesurašiau į paciento kortelę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.