V.Uspaskichas: „Nuo kalėjimo gelbėtis reikia tiems, kurie kalti“

„Man nereikia dovanos, man reikia sąžiningo teismo“, – europarlamentaras Viktoras Uspaskichas pirmadienį tikino, jog nesidžiaugia Seimo priimtomis įstatymo pataisomis, tarsi sukurtomis specialiai tam, kad jis išvengtų kalėjimo.

Atrodo, jog kažkas pasistengė, kad V.Uspaskichas nebeatsidurtų už grotų.
Atrodo, jog kažkas pasistengė, kad V.Uspaskichas nebeatsidurtų už grotų.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-03-31 09:10, atnaujinta 2018-01-07 22:30

Europos Parlamentas panaikino savo nario V.Uspaskicho neliečiamybę, tačiau Lietuvos Seimas jam suteikė viltį niekada nesėsti už grotų.

Už finansinius nusikaltimus – tik laisvės atėmimas. Tai ne kartą skelbė su korupcija kovojanti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji vetavo Baudžiamojo kodekso pataisas, leidžiančias už finansinius nusikaltimus atsipirkti baudomis, tačiau kažkodėl nepastebėjo vieno straipsnio, itin palankaus Darbo partijos dvasiniam lyderiui V.Uspaskichui.

Riba – ketveri metai

Už finansinius nusikaltimus Vilniaus apygardos teismo (VAT) jau nuteistam V.Uspaskichui ši pataisa suteikė galimybę išvengti realios laisvės atėmimo bausmės.

Teisingumo ministerijos parengtos pataisos, kurioms pritarė Seimas ir kurių nevetavo prezidentė, leidžia atidėti laisvės atėmimo bausmės vykdymą, jei asmuo nuteistas ne didesne nei ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

Sutapimas: V.Uspaskichui už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą VAT skyrė kaip tik 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Permainos – prieš pat teismą

Seimo patvirtintos Baudžiamojo kodekso pataisos įsigaliojo praėjusį antradienį – kaip tik tuomet, kai Apeliacinis teismas vėl susiruošė nagrinėti Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą.

Dabar Apeliacinis teismas turės atsižvelgti į Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kurios atrodo lyg specialiai sukurtos V.Uspaskichui.

Teisingumo ministerija teigia, kad pakeitimai nebuvo taikomi konkrečiam asmeniui, taip esą norėta tik sumažinti kalinių skaičių.

Nubaustas liks tik vienas?

„Lietuvos ryto“ kalbinti teisininkai įsitikinę, kad Darbo partijos bylą nagrinėsiantis Apeliacinis teismas neturės pagrindo netaikyti šios lengvatos, – V.Uspaskichas teisiamas pirmą kartą, jo įvykdytas nusikaltimas turtinis, o ne smurtinis, teismui pateiktos teigiamos jo charakteristikos.

Kad V.Uspaskichas gali išvengti bausmės, neatmetė ir Darbo partijos bylą tyręs Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas: „Bausmę švelninantys įstatymai galioja ir atgaline tvarka. Atidės bausmę, tai atidės. Gal tuomet ir Vytautas Gapšys paprašys jam skirti laisvės atėmimą.“

VAT V.Uspaskicho bendražygiui V.Gapšiui buvo skyręs 35 tūkstančių litų baudą. 3 metai nelaisvės buvo skirta Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei.

S.Verseckas turi vilčių, kad Apeliacinis teismas atsižvelgs į jo prašymą pripažinti V.Uspaskichą kaltu ir dėl sukčiavimo siekiant gauti valstybės paramą. Už šiuos nusikaltimus prokuroras yra siūlęs V.Uspaskichui skirti 6 metus laisvės atėmimo.

Aferistai išvengs bausmės

Anksčiau atidėti bausmės vykdymą buvo leidžiama asmenims, nuteistiems už nesunkius ir apysunkius nusikaltimus ne daugiau kaip 3 metų laisvės atėmimo bausme.

„Anksčiau buvo toks katalogas: apysunkiai, nesunkūs, tyčiniai nusikaltimai ir neatsargūs nusikaltimai. Dabar į tą sąrašą įtraukiami ir visi sunkūs nusikaltimai, jeigu už juos skiriama bausmė neviršija ketverių metų laisvės atėmimo.

Nors nusikaltimas sunkus, jeigu už jį skiriama laisvės atėmimo bausmė ne didesnė negu 4 metai, galima realiai nevykdyti bausmės“, – LRT televizijai apie pasikeitimus aiškino Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas Remigijus Merkevičius.

Įsigaliojus Baudžiamojo kodekso pataisoms atidėti bausmės negalima tik asmenims, nuteistiems už labai sunkius nusikaltimus.

Finansiniai nusikaltimai tokiais nelaikomi, todėl prokurorai baiminasi, kad sukčiai ir mokesčių grobstytojai gali likti visai nenuteisti.

Pernai gruodį Seime priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos numatė, kad už stambaus masto svetimo turto pasisavinimą ir iššvaistymą bei PVM grobstymą gresiančią laisvės atėmimo bausmę būtų galima keisti bauda ar areštu.

Taip buvo siekiama, kad valstybei finansinės žalos padarę nuteistieji ją atlygintų mokėdami solidžias baudas, tačiau prezidentė D.Grybauskaitė šias pataisas vetavo.

Atkakliai neigia savo kaltę

Apeliacinio teismo sprendimo laukiantis Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas pareiškė, kad jo nereikia gelbėti: „Nuo kalėjimo gelbėtis reikia tiems, kurie kalti.“

Politikas kartojo, kad per daugelį metų vykstantį bylos nagrinėjimą jis esą taip ir neišgirdo jokių savo kaltės įrodymų.

Jis tikino, kad teismai klastoja įrodymus. „Jiems duotas nurodymas tai daryti“, – neabejoja V.Uspaskichas, o paklaustas, kas tuos nurodymus duoda, prabilo apie koalicijos partnerius socialdemokratus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.