Rusiško kanalo transliacijos – ne lietuvių protams

Užteks lietuviams kišti Rusijos propaganda ir melagystėmis paremtus reportažus. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Lietuvos radijo ir televizijos komisija. Jie nusprendė sustabdyti visos rusiškos televizijos programos „RTR Planeta" transliaciją Lietuvoje trims mėnesiams.

LRTK sustabdė rusiškos televizijos programos „RTR Planeta" transliaciją Lietuvoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
LRTK sustabdė rusiškos televizijos programos „RTR Planeta" transliaciją Lietuvoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 8, 2015, 4:54 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:03 AM

Toks precedentas visoje Europos Sąjungoje yra naujas, nes iki šiol nė viena valstybė Europoje nebuvo priėmusi sprendimo stabdyti visos ES registruotos televizijos programos, remiantis ES nustatytomis direktyvomis. Programa „RTR Planeta“ yra registruota Švedijos Karalystėje, tačiau ją gamina ir skleidžia Rusijos Federacijos kompanija VGTRK.

„Tenka konstatuoti, kad pirmą kartą Europos Sąjungoje reguliuojanti institucija priėmė tokį sprendimą – taikyti apribojimą visai televizijos programai. Gal bus kažkokie niuansai, bet manome, kad teisminius reikalavimus mes įvykdėme“, – sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Pasak pirmininko, buvo pažeista Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 3 dalis, kuriame draudžiamas karo kurstymas, neapykanta ir nesantaika. Visi šie dalykai buvo pateikti kanalo reportažuose. Komisijai taip pat buvo pateiktos Kariuomenės strateginių komunikacijų departamento išvados.

Pasak LRTK pirmininko, laidoje, kurioje daugiausia šnekėjo Rusijos Dūmos vicepirmininkas Vladimiras Žirinovskis, buvo formuojama nuomonė apie ukrainiečius, kaip apie priešus, ignoruojamas ir niekinamas Ukrainos teritorinis vientisumas, taip pat buvo raginama susidoroti su Ukrainos piliečiais.

E.Vaitekūno teigimu, komisijos tikslas nėra uždarinėti programų: „Mūsų tikslas yra pasiekti teigiamų rezultatų. Neturime kitos išeities. Niekas iš komisijos narių neprieštarauja dėl laikino visos programos sustabdymo“.

Lygiai prieš metus panašus rusiškų RTR programų sustabdymo atvejis trims mėnesiams buvo paskelbtas Latvijoje. E.Vaitekūno teigimu, Lietuva pirmoji uždarė rusišką kanalą vadovaudamasi būtent visomis ES direktyvomis.

Pažeidimai nesiliovė

„RTR Planeta“ kanalas pakartotinai ir grubiai pažeidė Lietuvos įstatymus, taip pat negelbėjo ir vykdytos derybos su kanalo vadovybe. Tad LRTK visą atsakomybę paėmė į savo rankas ir nusprendė trims mėnesiams sustabdyti televizijos programos retransliaciją Lietuvoje. Įstatymai nenumatė konkretaus draudimo termino. Tai sprendžia tik LRTK.

„Anksčiau vykusio susitikimo su kanalo atstovais metu reportaže rodytas Vladimiras Žirinovskis buvo pavadintas tiesiog juokdariu. Pastebėjome, kad kanalas nėra nusiteikęs geranoriškai ir nereaguoja tiek į komisijos kritiką ir teismų praktiką“, – anksčiau vykusiu susitikimu piktinosi komisijos nariai.

Komisijos sprendimas įsigalios nuo pirmadienio, balandžio 13 dienos. Jam nebereikės teismo sankcijos. E.Vaitekūnas viliasi, kad šis sprendimas turės reikšmės ir rengiant ES teisės aktus dėl apsaugos nuo žalingos informacijos.

„Mes pirmą kartą Europoje pradėjome sankcijas dėl atskirų laidų, dabar – pirmą kartą dėl visos programos. Manau, kad tai turės įtakos dabartinėms diskusijoms, kurios vyksta Europos Komisijoje, galbūt ir dėl kai kurių direktyvų pakeitimų, kurie lyg ir numatyti kitais metais dėl kylančios informacijos grėsmės“, – tvirtino jis.

Kurstė neapykantą

LRTK sausio pabaigoje informavo užfiksavusi galimą tiesioginį karo ir neapykantos kurstymą „RTR Planeta“ sausio 18 dieną rodytoje laidoje „Sekmadienio vakaras su Vladimiru Solovjovu“. Joje rodytas reportažas apie įvykius Ukrainoje.

Komisija kreipėsi į programos gamintoją, licenciją išdavusią reguliuojančią instituciją Švedijoje bei Europos Komisiją ir informavo apie nustatytus pažeidimus.

Tuo metu LRTK nepavyko susitarti abipusiu sutarimu ir pažeidimai buvo daromi toliau. Komisija užsimojo svarstyti visos programos retransliavimo sustabdymo galimybę.

Anksčiau buvo užfiksuoti dar keli pažeidimai. Pernai jau buvo taikytas draudimas trims mėnesiams stabdyti ne ES parengtų „RTR Planeta“ laidų retransliacijas. Analogiški sprendimai pernai priimti dėl kanalo „NTV Mir Lithuania“, užpernai – dėl Pirmojo Baltijos kanalo (PBK).

Šiuo metu galioja sausį pritaikytas trijų mėnesių draudimas retransliuoti dalį „Ren TV Baltic“ laidų, kuris turėtų baigtis kitą savaitę.

Transliuotojas pateikė cenzūruotą versiją

Televizijos žiūrovai kovo 15 dieną susidūrė su tiesiogine cenzūra, kuri buvo pradėta naudoti Lietuvoje. Tai nusprendė kanalo transliuotojas tarptautinė žiniasklaidos grupė „Baltic Media Alliance“, kurie įsikūrę Latvijoje.

Rusiškas kanalas „NTV mir“ žinių laidoje „Šiandien“ parodė reportažą apie NATO pajėgas Baltijos šalyse. Lietuviai matė cenzūruotą žinių versiją, o visose kitose šalyse, tuo tarpu ir Estijoje bei Latvijoje, buvo parodytas visas siužetas.

Prasidėjus reportažui apie karinius mokymus Lietuvoje, buvo parodyta ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, pro žiūronus stebinti Lietuvos karių pratybas. Reportažas staiga buvo nutrauktas, ir Lietuvos žiūrovai 10 minučių galėjo matyti tik žalią įspėjamąją lentelę, kad ši reportažo dalis prieštarauja įstatymams.

Rusijos kanalo „NTV mir" turinį koordinuojančios kompanijos „Baltic Media Alliance“ Komunikacijos skyriaus vadovas Edzis Veinsas tuo metu stebėjosi, kad visose trijose Baltijos šalyse transliuojamos tos pačios laidos, bet problemų dėl jų transliuotojui kyla tik Lietuvoje.

Tuo tarpu LRTK pirmininkas džiaugėsi, kad pagaliau buvo atkreiptas dėmesys į draudžiamos informacijos sklaidą ir komisija sulaukė atitinkamos reakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.