Kova dėl vadovo posto: šalininkus telkia skirtingais šūkiais

Kandidatų – net šeši, bet daugelio politikų akys krypsta tik į du, tarp kurių greičiausiai ir vyks lemiama kova dėl konservatorių vadovo posto.

Dalis dešiniųjų įtaria, kad A.Kubiliaus pasirinktas įpėdinis bus kišeninis.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Dalis dešiniųjų įtaria, kad A.Kubiliaus pasirinktas įpėdinis bus kišeninis.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 14, 2015, 9:22 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 9:36 PM

Seimo nariai Mantas Adomėnas, Irena Degutienė, Jurgis Razma, Emanuelis Zingeris, buvusi europarlamentarė Laima Andrikienė ir dabartinis Europos Parlamento narys Gabrielius Landsbergis. Šiuos politikus savo naujuoju vedliu gali pasirinkti konservatoriai, kai kurie jau vakar dalyvavę išankstiniame balsavime centrinėje partijos būstinėje.

Tačiau lemiamas balsavimas vyks skyriuose nuo penktadienio iki sekmadienio. Vadovo rinkimai bus pripažinti teisėtais, jei juose savo valią pareikš ne mažiau kaip pusė partijos narių. Iš viso jų yra apie 16 tūkstančių.

Jei pirmajame ture nė vienas kandidatas nesurinks daugiau nei pusės rinkimų dalyvių balsų, bus surengtas antrasis turas.

Pagrindiniais varžovais laikomi Seimo vicepirmininkė 65 metų I.Degutienė ir dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūkas 33 metų G.Landsbergis. Pastarąjį kaip savo įpėdinį nurodė ir rinkimuose nedalyvaujantis ligšiolinis konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Bet I.Degutienei paramą pastaruoju metu pareiškė nemažai įtakingų partijos veteranų ir netgi jaunųjų politikų.

Abu pagrindiniai kandidatai savo programose ir agitacinėse kampanijose dėliojo skirtingus akcentus.

I.Degutienė labiausiai pabrėžė tai, kad partijai reikia vėl susitelkti į tas vertybes, kurios visą laiką jai teikė didžiausios jėgos, – „valstybingumą, patriotizmą, krikščioniškas idėjas“.

Ši politikė didžiausiu pavojumi partijai laiko jos liberalėjimą stengiantis kopijuoti jai į nugarą kvėpuojančią kylančią politinę jėgą Liberalų sąjūdį.

Tuo metu G.Landsbergis, kuris nuosekliai vagoja partijai labai svarbią Rusijos grėsmės vagą, garsiau kalba apie atsinaujinimą, modernumą, atvirumą, vidaus diskusijas.

Kiti kandidatai stengiasi įtikti ir vieniems, ir kitiems.

Pavyzdžiui, L.Andrikienė įsitikinusi, kad partija gali būti ir moderni, ir labai krikščioniška, J.Razma šaukte šaukiasi susitelkimo, E.Zingeris pabrėžia kovos už Lietuvos valstybę tęstinumą nuo Sąjūdžio laikų, M.Adomėnas skelbia „atsakingą laisvę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės