Bus antrasis turas: G. Landsbergiui pritrūko 21 balso

Didžiausia savaitgalio intriga – kas taps konservatorių vedliu – nepaaiškėjo. Pirmadienio vidurdienį pranešta, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pirmininko rinkimuose reikės antrojo turo.

Dėl partijos pirmininko posto kovojo G.Landsbergis ir I.Degutienė.<br>Koliažas.
Dėl partijos pirmininko posto kovojo G.Landsbergis ir I.Degutienė.<br>Koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-20 14:02, atnaujinta 2018-01-06 09:06

TS-LKD sekretorė Monika Navickienė sakė, kad G.Landsbergiui partijos vedlio rinkimuose iki pergalės pritrūko vos keliasdešimties balsų.

Preliminariais duomenimis, už 66 metų I.Degutienę balsavo 3913 rinkimuose dalyvavusių partijos narių, o už 33 metų G.Landsbergį balsavo 4525 partijos nariai.

Pirmininku laikomas išrinktas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių TS-LKD narių balsų. Rinkimuose dalyvavo 9090 nariai. Todėl politikui pritrūko nedaug – pergalei užtikrinti už jį turėjo balsuoti daugiau nei 4545 partijos nariai. Tai reiškia, kad G.Landsbergiui pritrūko 21 balso.

Iš pradžių atrodė, kad Europos Parlamento narys G.Landsbergis be vargo įveiks savo konkurentę ir partijos senbuvę I.Degutienę. Tačiau jie susirungs balandžio 24 ir 25 d. vyksiančiame antrajame rinkimų ture. Be to, rinkimuose buvo nepatvirtinti ir 140 Elektrėnų ir Švenčionių skyrių balsų. Tačiau net įskaičiavus tuos balsus vis tiek būtų prireikę antrojo turo. M.Navickienė sakė, kad balsavimo metu šiuose miestuose nebuvo laikomasi taisyklių.

Vyko įtempta kova

„Man parodytas pasitikėjimas užkrauna didžiulę atsakomybę. Kad ir koks būtų galutinis rezultatas, beveik pusė rinkimuose dalyvavusių žmonių jau pareiškė norą, kad partija atsinaujintų, ir tai įpareigoja, ne tik džiugina“, – pradėjus aiškėti rezultatams kalbėjo vos kiek daugiau nei prieš metus konservatorių gretas papildęs politikos naujokas G.Landsbergis.

Nors partijos lyderio rinkimuose dalyvavo šeši kandidatai, iš anksto buvo prognozuojama, kad įnirtingiausia kova vyks tarp I.Degutienės ir A.Kubiliaus proteguojamo G.Landsbergio.

Tarp šių dviejų kandidatų vyko įnirtingiausia kova. Didžiuosiuose miestuose užtikrintai laimėjo G.Landsbergis. Vilniuje už jaunąjį konservatorių balsavo 594 partijos nariai, už I.Degutienę – 353.

Kaune už G.Landsbergį balsavo 561 partijos narys, už I.Degutienę – 355. Klaipėdoje jis taip pat išsiveržė į priekį surinkęs 64 balsus, o I.Degutienė su 90 balsų uostamiestyje liko antra.

Preliminariais duomenimis, už šiuose rinkimuose taip pat dalyvavusį Jurgį Razmą pasisakė 228 partijos nariai, už Mantą Adomėną – 204, už Emanuelį Zingerį – 28, Laima Liucija Andrikienė gavo 182 balsus.

Dvylika metų partijai vadovavęs A.Kubilius nusprendė rinkimuose nedalyvauti. Naująjį partijos vadovą konservatoriai renka visuotiniuose rinkimuose. Tris dienas vykęs balsavimas baigėsi penktadienio pavakare.

Sekmadienio pavakare pradėjus skaičiuoti rinkimuose dalyvavusių konservatorių balsus į priekį išsiveržė I.Degutienė, G.Landsbergis jai nuožmiai mynė ant kulnų. Tarp šių kandidatų buvo kelių šimtų balsų atotrūkis.

TS-LKD lyderio rinkimuose galėjo dalyvauti per 16 tūkst. jos narių. Preliminariais duomenimis, savaitgalį vykusiuose partijos pirmininko rinkimuose dalyvavo daugiau nei pusė – 9090 narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.