Neįgaliąją šokiravo stoties kasininkės aptikta valdininkų klaida

Neįgali 43 metų marijampolietė Renata prieš dvejus metus gavo naują

Kauno autobusų stotis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno autobusų stotis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Apr 20, 2015, 7:37 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:18 AM

Moteriai dažnai tenka autobusu važinėti į Kauno klinikas. Neįgalumo pažymėjimas jai suteikia teisę pirkti pigesnį bilietą. Iki šiol niekada nekilo problemų. Tačiau praėjusį antradienį iš Kauno į Marijampolę ketinančiai parvažiuoti Renatai Kauno autobusų stoties kasininkė, pažvelgusi į neįgalumo pažymėjimą, atsisakė parduoti pigesnį bilietą – esą Renatos dokumentas negalioja.

Marijampolietė buvo priblokšta: „Gerai, kad turėjau ir kitą asmens dokumentą. Kasininkė sutiko parduoti pigesnį bilietą ir pareiškė man, kad neįgalumo pažymėjime neteisingai uždėtas antspaudas – jis nesiekia nuotraukos kraštelio. Esą toks dokumentas negali būti galiojantis. Bet man tokį dokumentą davė Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Marijampolės teritorinis skyrius. Jie juk privalo žinoti, kaip tinkamai įforminti pažymėjimą.“

Renata pasakojo, kad prie kasų pastebėjo ir kitą moterį, turinčią neįgalumo dokumentą. Jame taip pat antspaudas nesiekė nuotraukos. Moteris Renatai teigė, jog pažymėjimą jai išdavė tas pats Marijampolės skyrius.

Į redakciją Marijampolėje Renata atskubėjo gerokai sutrikusi ir pasipiktinusi, kad per neatsakingą valdininkų darbą kyla nemalonių rūpesčių: „Dabar visuomet turėsiu nešiotis asmens dokumentą, nes nežinia, kada kas nors vėl man pareikš, jog naudojuosi nelegaliu neįgalumo pažymėjimu. Manau, yra ir daugiau neįgaliųjų, kurių pažymėjime neteisingai uždėtas antspaudas. Reikia įspėti, kad jie apsižiūrėtų, nes turės problemų kaip ir aš.“

2005 metų gruodžio 30 d. socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymo „Dėl neįgaliojo pažymėjimo išdavimo ir keitimo asmenims, kuriems nustatytas darbingumo ar neįgalumo lygis, tvarkos aprašo patvirtinimo“ 12.8 punkte rašoma: „Pažymėjimo antroje pusėje turi būti priklijuota pažymėjimą gaunančio asmens nuotrauka, uždėtas Tarnybos teritorinio skyriaus antspaudas. ANTSPAUDAS DEDAMAS TAIP, KAD DENGTŲ NUOTRAUKOS KRAŠTĄ (paryškinta. – Red.). Pažymėjimas laminuojamas ir atiduodamas asmeniui.“

Suprantama, kad nuotrauka be antspaudo žymės sukelia įvairių įtarimų. Pažymėjimą gali bet kas suklastoti, įklijavęs kito asmens nuotrauką.

Marijampolės teritorinio skyriaus vedėjas Albertas Sanulaitis pripažino, kad tai jo skyriaus darbuotojos neapdairumas, ir apgailestavo, jog neįgali moteris patyrė nemalonumų: „Dirba žmogus, ne automatas. Visko pasitaiko. Ačiū už pastabą, būtinai atkreipsime dėmesį.“

Renata neketina reikalauti, kad Marijampolės teritorinis skyrius pakeistų šį pažymėjimą, kurio galiojimas baigiasi šių metų liepą.

Moteris ketina iki to laiko visuomet nešiotis asmens dokumentą – jei kas nors jai vėl pareikštų pretenzijų dėl netinkamai įforminto neįgalumo pažymėjimo – ir atidžiai apžiūrėti, kai jis bus pakeistas liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.