S. Rachinšteino pamesti darbininkai vos nežuvo

Nelegaliai statomas pastatas greičiau nugrius pats, nei statybų prižiūrėtojai privers jį nugriauti. Skaudžios nelaimės vos išvengė be aferų meistro Sergejaus Rachinšteino priežiūros likę jo statybininkai.

Pustrečių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas S.Rachinšteinas iš Lietuvos paspruko praėjusių metų gruodžio pabaigoje, o statybos vyko toliau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pustrečių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas S.Rachinšteinas iš Lietuvos paspruko praėjusių metų gruodžio pabaigoje, o statybos vyko toliau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 24, 2015, 9:19 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:25 AM

Statybų inspekcija pastatą Vilniuje, Ateities gatvėje, liepė nugriauti dar prieš metus, bet skandalingojo S.Rachinšteino bendrovės jį statė toliau.

Statybų inspektoriai šį pastatą tikrindavo darbo dienomis ir buvo įsitikinę, kad jokie darbai nevyksta. Tačiau statybininkai dirbo savaitgaliais.

Perdanga staiga nukrito

Ką statybininkai pridirbo, statybų prižiūrėtojai sužinojo tik po praėjusį šeštadienį įvykusios nelaimės. Ateities gatvėje statomoje daugiaaukštėje automobilių stovėjimo aikštelėje įgriuvo klojama perdanga.

Statinio konstrukcijos jos neatlaikė – nukrito apie 400 kubinių metrų betono.

„Jeigu apačioje būtų buvę žmonių, jie būtų buvę palaidoti po betonu. Šįkart niekas nenukentėjo, bet bendrovė patyrė didžiulių nuostolių“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo šioje statybvietėje dirbantis vyras.

Nelaimę tiria inspektoriai

Šįkart grėsmė buvo iškilusi tik tame pastate dirbantiems statybininkams.

Tačiau Karoliniškėse, A.J.Povilaičio gatvėje, nelegalus antstatas jau dvejus metus riogso virš galvų daugybei pirkėjų, keldamas jiems mirtiną pavojų.

Jis buvo pradėtas statyti ant „Iki“ ir kelių mažesnių parduotuvių stogo.

Nors statybos darbai buvo sustabdyti, neaiškios paskirties statinys nenugriautas iki šiol.

Per griūtį Ateities gatvėje aukų pavyko išvengti, todėl apie įvykį nebuvo pranešta jokioms gelbėjimo tarnyboms.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pranešimą apie nugriuvusią perdangą gavo tik pirmadienį.

„Antradienį inspektoriai patikrino šią statybvietę – informacija pasitvirtino. Įvykis kol kas tiriamas“, – „Lietuvos rytui“ sakė VTPSI atstovė Vida Aliukonienė.

Įspėjimai – nė motais

Šios tarnybos inspektoriai dar 2013 metais dėl statybos darbų, vykdomų be jokių leidimų, buvo surašę aktą bendrovei „Emilė“, siejamai su S.Rachinšteinu.

Bendrovė buvo įpareigota iki praėjusių metų balandžio išardyti nelegalias statinio konstrukcijas, bet inspekcijos įspėjimų niekas nepaisė.

Pustrečių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas S.Rachinšteinas iš Lietuvos paspruko praėjusių metų gruodžio pabaigoje, o statybos vyko toliau.

Nei šeimininko, nei algų

Statybvietėje dirbantis pašnekovas pasakojo, kad pastato šeimininkai iš vienos bendrovės neseniai maždaug už 35 tūkstančius eurų įsigijo 500 kubinių metrų betono, iš kurio ir turėjo būti klojamos perdangos.

Vyras teigė, kad šis įvykis ne tik išgąsdino statybininkus. Bendrovei patyrus nuostolių, jiems sumažėjo vilčių gauti atlyginimus, kurie vėluoja jau du mėnesius.

Kad šią aikštelę statantys darbininkai lyg vergai tampo plytas ir betono maišus, „Lietuvos ryto“ žurnalistams anksčiau yra pasakoję ir kitame buvusios gamyklos korpuse įsikūrusių įstaigų savininkai.

Ant pastato, kuriame įsikūrusi valykla, kepykla, automobilių servisas ir dar keletas bendrovių, dalies statomas antstatas taip pat buvo sulaukęs Statybų inspekcijos dėmesio.

Inspektoriai nustatė, kad ardoma prieš 40 metų statyto pastato dalis, stiprinamos jo kolonos.

Įtarimų sukėlusį leidimą rekonstruoti buvusios gamyklos „Venta“ pastatą 2011 metais buvo davusi Vilniaus miesto savivaldybė.

Paskandino Vilniuje esančią parduotuvę

* Dėl darbų, vykstančių ant pastato stogo, praėjusių metų gegužę per liūtį patvino Šeškinės gatvėje įsikūrusi parduotuvė „Iki“.

* Kad iš parduotuvės išeitų sausomis kojomis, pirkėjai ant batų movėsi maišelius, o kasininkai kojas užsikėlė ant kėdžių. Parduotuvės darbuotojai skubėjo iš lentynų kraustyti prekių, kai kurias spėjo uždengti plėvele. Parduotuvė trumpam buvo uždaryta.

* Prekybos tinklas „Iki“ paprašė, kad dėl šio įvykio pasiaiškintų ir pastato savininkai – neoficialiai S.Rachinšteinui priklausanti bendrovė „Nekilnojamojo turto valdymas“, ir šį pastatą prižiūrinčios įmonės.

* Iki šio potvynio prekybos tinklo savininkai jau ne kartą buvo kreipęsi į statybas prižiūrinčias tarnybas, patalpų būklę vertino ir pačių verslininkų samdyti specialistai.

* „Lietuvos ryto“ žiniomis, ant šio pastato stogo buvo planuojama sėti veją ir kloti trinkeles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.