Seimo nario šokdintas prokuroras prisišoko

Vagystė per Seimo nario Edvardo Žakario sūnaus vestuves virto dar negirdėtu skandalu prokuratūroje. Ar dėl to posto neteko generalinio prokuroro Dariaus Valio numylėtiniu laikytas Šiaulių apygardos vyriausiasis prokuroras Aivaras Povilaitis?

Seimo nario E.Žakario sūnus per vestuves buvo apvogtas Jonaitiškių dvare.<br>G.Šiupario nuotr.
Seimo nario E.Žakario sūnus per vestuves buvo apvogtas Jonaitiškių dvare.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos ryte“)

May 6, 2015, 7:15 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:42 PM

Slaptame dar sausio 16 dieną generalinio prokuroro D.Valio pasirašytame įsakyme neužsimenama, kodėl nuo balandžio 23 dienos A.Povilaitis perkeliamas į žemesnes pareigas.

Tačiau nemažai prokurorų mano, kad tokį sprendimą galėjo lemti Šiaulių prokuratūros vadovo veiksmai tiriant vagystę, įvykdytą per Seimo nario sūnaus vestuves.

Pradingo vokai su pinigais

Seimo narys, Socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus pirmininkas E.Žakaris savo sūnui, dabartiniam Šiaulių tarybos nariui Lukui Žakariui vestuves surengė dar 2013 metų rudenį.

Puotai buvo išnuomotas Radviliškio rajone esantis Jonaitiškių dvaras.

Susirinko daugiau kaip 50 svečių – kai kurie jų atvyko iš užsienio. Sveikindami jaunavedžius daugelis, kaip dabar įprasta, įteikė voką su pinigais.

Visas dovanas jaunieji nunešė į specialius rūmų apartamentus, skirtus jaunavedžiams, o patys toliau linksminosi. Tačiau prabudę rytą sutuoktiniai nustėro – visi 22 vokai su pinigais buvo dingę.

Dėmesys buvo išskirtinis

Po šios vagystės iškart buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, mestos didelės pareigūnų pajėgos, nors, išskyrus tai, kad nukentėjo Seimo nario artimieji, tai nebuvo išskirtinis nusikaltimas.

Tyrimui asmeniškai vadovavo Radviliškio policijos komisariato kriminalinės policijos vadovas Dalius Kryžanauskas, o jo priežiūrą atliko ilgametis Radviliškio rajono apylinkės prokuratūros vadovas Artūras Dževeška.

Pareigūnai apklausė ne tik visus puotoje dalyvavusius svečius, aptarnaujantį personalą, bet ir netoliese šventusią kitą kompaniją.

Kai kurių puotos dalyvių atžvilgiu buvo panaudotos specialios sekimo priemonės.

Pasitarime – ir pašaliniai

Tyrimui įpusėjus Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas A.Povilaitis nurodė dėl bylos surengti operatyvinį pasitarimą.

Į jį, be D.Kryžanausko ir A.Dževeškos, buvo pakviesti Šiaulių apskrities policijos komisariato bei Šiaulių apylinkės prokuratūros vadovai.

Visi iškviesti pareigūnai neteko žado, kai užėję į A.Povilaičio kabinetą išvydo lyg niekur nieko patogiai įsitaisiusius Seimo narį E.Žakarį ir jo sūnų Luką.

Liepė atskleisti medžiagą

Iš pradžių prokuroras A.Dževeška bandė prieštarauti – ne tik pašaliniam asmeniui, nesvarbu, kad jis yra Seimo narys, bet ir nukentėjusiajam negalima dalyvauti operatyviniame pasitarime.

Tačiau A.Povilaitis nutildė savo pavaldinį ir liepė komisarui D.Kryžanauskui informuoti visus susirinkusius apie tyrimą.

Taip tėvas ir sūnus Žakariai ramiai išklausė, kaip pareigūnai planuoja toliau tirti nusikaltimą, kokias operatyvines priemones ketina naudoti, kieno telefono pokalbių klausytis.

Seimo nario ir jo sūnaus akivaizdoje pareigūnai dalijosi ikiteisminio tyrimo medžiaga, citavo liudytojų parodymus, slapta įrašytų telefono pokalbių ištraukas.

Viso pasitarimo metu A.Povilaitis žemino savo pavaldinius ir Seimo nario akivaizdoje demonstravo savo galią.

Byla buvo sustabdyta

Išėję iš pasitarimo pareigūnai vienas kitam guodėsi, jog gyvenime dar nebuvo patyrę, kad pašaliniai asmenys būtų taip atvirai supažindinami su ikiteisminio tyrimo ir operatyvine medžiaga. Teisėsaugininkai diskutavo, kokius Baudžiamojo kodekso straipsnius pažeidė A.Povilaitis.

Tačiau tie pokalbiai tada taip ir baigėsi.

Vagystės tyrimas intensyviai vyko dar kelis mėnesius, o galiausiai buvo sustabdytas – pareigūnams taip ir nepavyko nustatyti vagišių.

Gal ši istorija taip ir būtų pasibaigusi, jei ne kerštingas A.Povilaičio būdas. Jis nutarė dar labiau pasityčioti iš operatyviniame pasitarime jam paprieštarauti bandžiusio A.Dževeškos.

Tik vieną paliko be rango

Praėjusių metų pavasarį A.Povilaitis atvyko į Radviliškį ir įteikė prokurorams vyriausiųjų justicijos patarėjų rango pažymėjimus.

Tarp apdovanotųjų buvo ne vienas, kuriam per metus panašūs skatinimai paskirti ne kartą, buvo ir tokių, kurių darbo rezultatai nebuvo patenkinami.

Šiuos pažymėjimus gavo visi Radviliškio prokurorai, išskyrus A.Dževešką.

A.Povilaitis net smagiai nusijuokė, kad bene didžiausią prokuroro darbo patirtį turintis ir geriausius rezultatus pasiekęs A.Dževeška liko vienas be tokio laipsnio.

Maža to, A.Povilaitis liepė atlikti viso A.Dževeškos darbo patikrinimą.

Į nemalonę pateko ir Šiaulių apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Laima Mušauskytė bei jos pavaduotojas Virginijus Kulikauskas, kurie kelis kartus siūlė A.Povilaičiui už gerus darbo rezultatus paskatinti A.Dževešką. Jiems buvo liepta rašyti pasiaiškinimus, kodėl palaiko šį prokurorą.

Atvyko skųstis į Vilnių

Po tokio akibrokšto ir A.Dževeška nutarė netylėti. Jis pasiprašė priimamas pas generalinį prokurorą D.Valį ir papasakojo apie susidariusią nenormalią situaciją.

Generalinis prokuroras buvo informuotas ne tik apie tai, kad A.Povilaitis Seimo nario E.Žakario akivaizdoje liepė atskleisti operatyvinę informaciją.

Buvo pranešta ir apie kitus galimai A.Povilaičio padarytus nusikaltimus, kai buvo nurodoma nutraukti prieš reikalingus asmenis pradėtus ikiteisminius tyrimus.

Tačiau visi šie išvardyti faktai generalinio prokuroro, atrodo, nesudomino.

Pasirašė slaptą įsakymą

Tuomet A.Dževeška kreipėsi į prokurorų profesinę sąjungą, o ši Radviliškio prokuroro skundą nagrinėti persiuntė Prokurorų etikos komisijai.

Kai jau skundas pasiekė Etikos komisiją ir buvo nuspręsta jį nagrinėti, D.Valys netikėtai pasirašė slaptą įsakymą dėl A.Povilaičio perkėlimo į specializuoto skyriaus eilinio prokuroro pareigas nuo balandžio 23 dienos. Būtent tą dieną turėjo baigtis A.Povilaičio kadencija.

Kolegos nieko nežinojo

Nors paprastai pasibaigus prokuratūros vadovo kadencijai jis laikinai paliekamas vadovauti prokuratūrai, kol bus paskirtas naujasis vyriausiasis prokuroras, D.Valys savo favoritui tokios teisės nesuteikė.

Pagal šį įsakymą laikinai vadovauti prokuratūrai buvo pavesta Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojai Alfredai Sabaliauskienei.

Paprastai su tokiais įsakymais yra supažindinami visi prokuratūros darbuotojai, tačiau šįkart įsakymas buvo skirtas tik A.Povilaičiui.

Iki balandžio 20 dienos Šiaulių apygardos prokuratūros darbuotojai net neįtarė, kad jų viršininkas bus perkeltas į žemesnes pareigas, o A.Sabaliauskienė nežinojo, jog jai teks laikinai vadovauti prokuratūrai.

Kelia įvairias versijas

Šiaulių apygardos prokuratūroje dabar gyvai aptarinėjama, kodėl D.Valys taip keistai pasielgė su savo favoritu.

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai pasirašė slaptą įsakymą, D.Valys pasirašė dar vieną įsakymą, kuriuo A.Povilaitis trejiems metams buvo paskirtas prokurorų karjerą lemiančios Prokurorų atrankos komisijos pirmininku.

Keliama versija, kad Generalinės prokuratūros vadovas galbūt tikėjosi, jog į viešumą neiškils skandalas dėl A.Povilaičio elgesio tiriant Seimo nario E.Žakario sūnaus bylą ir dėl kitų nusižengimų.

Tuomet slaptas įsakymas greičiausiai būtų suplėšytas ir išmestas į šiukšlių dėžę, o A.Povilaitis paskirtas toliau penkerius metus vadovauti prokuratūrai.

O kilus skandalui D.Valys galėtų pasiteisinti, kad pasielgė principingai ir negynė susikompromitavusio savo numylėtinio.

Taip ir atsitiko. Nors A.Povilaitis bandė dalyvauti atrankos konkurse užimti Šiaulių apygardos prokuratūros vadovo postą naują kadenciją, jo rezultatai buvo įšaldyti.

Konkurso komisijos nariai nutarė palaukti, ką nuspręs Prokurorų etikos komisija, nagrinėjanti A.Povilaičio elgesį tiriant vagystę L.Žakario vestuvėse bei kitas bylas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.