Paskelbus šauktinių sąrašą – nurodymai pašauktiesiems

Paskelbti šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai sukėlė emocijų bangą. Kilo aibė klausimų: ką lemia eilės numeris? Ar tarnybos neišvengs Lietuvą garsinantys asmenys? Ką daryti užsienyje studijuojantiems? Kodėl neįtraukti 1988 metais gimę piliečiai?

Atsitiktine elektronine atrankos sistema atrinkti 36 825 karo prievolininkai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Atsitiktine elektronine atrankos sistema atrinkti 36 825 karo prievolininkai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė, BNS

May 13, 2015, 2:59 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 11:36 PM

Apie šauktinių sąrašus ir privalomąją pradinę karo tarnybą pasakojo Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Personalo ir socialinės saugos departamento atstovas majoras Gediminas Davydovas ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis.

Patikrinti, kas pateko į šauktinių sąrašą, galite čia.

Svarbiausia – eilės numeris

KAM atstovas teigė, kad šių metų karo prievolininkų, kurie gavo eilės numerius nuo 1 iki „n“, sąrašas nesikeis. Keisis tik tie asmenys, kurie yra su 0 numeriu – tai yra savanoriai. Kurie iš jų bus pripažinti netinkami, bus išbraukti, o nauji pareiškę norą bus įtraukti.

Savanorių yra nemažai kiekviename regione ir jų skaičius dar keisis priklausomai nuo eigos, jų sveikatos, nes ne visi savanoriai taip pat bus pašaukti.

„Eilės numeris yra, ko gero, pats svarbiausias elementas. Net ir paieškos formoje žmogus tikrina savo eilę sąraše. Kuo mažesnis numeris, vadinasi, tuo anksčiau tu gausi atvykti į teritorinį padalinį“, – teigė G.Davydovas.

Sąrašuose, ne tarp savanorių, nėra nė vieno pašaukto, kuris būtų gimęs 1988 metais. Kodėl? Juk visi, gimę antrąjį 1988-ųjų pusmetį, yra 26 metų ir yra šauktini.

„Pagal tvarką yra nustatyta, kad jiems iki metų pradžios turėjo būti sukakę 25 metai. Kam jau iki sausio 1 dienos buvo 26 metai, jie jau nepateko į šių metų sąrašus“, – aiškino KAM atstovas.

Pasak jo, šaukimo procesas trunka apie metus, tad žmogus tarnybą pradėtų būdamas 27 metų. Dėl to metų aibė yra truputį susiaurinta, nes taip yra reglamentuota krašto apsaugos ministro įsakymu. „Taip nustatyta, kad tie žmonės, kurie yra ant ribos, jų yra toks amžius ir kam juos trukdyti?“ – kėlė klausimą G.Davydovas.

Gali prašyti atidėti tarnybą

Pasak KAM atstovo, reikia suvokti, kad karo prievolininkų atrinktas skaičius yra didelis. Kiekvienas gali visada individualiai prašyti atidėti karo tarnybą ir tas prašymas bus nagrinėjamas.

„Jei priežastys bus pripažintos svarbios ir kad karo tarnyba jam pakenks, tarnyba bus atidėta iki metų ar dvejų atsižvelgiant į priežastis“, – teigė pašnekovas.

Dažniausiai pasitaikančios priežastys – du nepilnamečiai vaikai iki 14 metų. Jei karo prievolininkas turi du vaikus, dažniausiai jo tarnyba yra atidedama.

„Tarp 19–26 metų grupės asmenų nebus daug tokių, kurie turi du vaikus. Vienas vaikas nėra priežastis, bet individualiai ir ji svarstoma“, – teigė KAM atstovas.

Kitas atvejis – kai asmuo yra vienintelis darbingas šeimoje. Pavyzdžiui, gyvena su tėvais, bet tėvai jau nedarbingo amžiaus. Arba gyvena su sutuoktiniu ar vaikais ir yra vienas dirbantis.

Taip pat priklauso ir nuo darbo pobūdžio, kokį žmogus dirba. Žiūrima ir į individualesnius atvejus kaip menininkų ar sportininkų. „Čia retesni atvejai, bet į sąrašus irgi papuolė žmonės, kurie garsina Lietuvą. Be abejo, jei toks žmogus prašytų, ko gero, jam būtų atidėta tarnyba“, – pripažino G.Davydovas.

Taip pat numatyta galimybė svarstyti ir kitas tarnybos atidėjimo priežastis, jei prievolininkui ją atliekant „būtų padaryta neproporcingai didelė žala jo asmeniniams ar visuomeniniams interesams“.

„Asmuo teikia prašymą, pateikia faktus pagrindžiančius dokumentus. Pavyzdžiui, jis turi didelę paskolą. Tada jis parašo, kad turi įsipareigojimų, kad negalės išsimokėti paskolos. Jis turi pateikti argumentus, kad bankas jam, tarkime, neleido atidėti mokėjimo tuo laikotarpiu, turi iš banko pristatyti dokumentus“, – paaiškino Ž.Adamonis.

Dėl „neproporcingai didelės žalos“ esą turėtų būti patenkinami ir ūkininkų prašymai atidėti tarnybą, pavyzdžiui, dėl sėjos. Tarnybos atidėjimo tvarkos apraše numatyta išimtis ir studentams, kuriems suteiktos akademinės atostogos ar kurie yra išvykę studijuoti į užsienio aukštąją mokyklą pagal mainų programą – šiais atvejais tarnyba gali būti atidėta daugiausiai du kartus po vienus metus.

Studijuojantys užsienyje privalo susisiekti

KAM neturėjo išankstinių duomenų apie užsienyje studijuojančius asmenis, nes jie yra ne Lietuvoje. Nemažai tokių žmonių taip pat pateko į šauktinių sąrašus.

„Toks studentas pradžioje turės bent jau susisiekti su atitinkamu teritoriniu padaliniu, kuriam yra priskirtas, ir informuoti, kad tą dieną atvykti negali. Tada jis informuos, kokiu būdu pristatys reikiamus dokumentus, ir patvirtins, kad jam atidėtų tarnybą metams ar ilgiau, priklausomai nuo to, kur jis studijuoja ir kokį laikotarpį. Jis turės individualiai patvirtinti tai“, – sakė G.Davydovas.

Pasak KAM atstovo, moterys, patekusios į šaukimo sąrašus, yra tik savanorės. Kur yra ne 0 eilės numeris, jų negali būti, nes įstatymai numato, kad moterys yra atleistos nuo prievolės, išskyrus savanores.

Gavau šaukimą – kas toliau?

Dabar pirmiausia žmonėms reikia sulaukti šaukimo nurodymo atvykti. Čia bus pateikta visa asmeniui reikalinga informacija.

„Yra vienas niuansas dėl išvykusių ir tų, kurių gyvenamoji vieta yra ne ta, kuri yra deklaruota. Tą pranešimą žmogus ir mato pasitikrinęs internete. Specialiai duodame žmogui pranešimą – jei esate išvykęs ar deklaravęs kitur, prašome susisiekti telefonu ir patikslinti savo kontaktinį adresą, kur būtų galima atsiųsti šaukimo nurodymą.

Žmogus turi informuoti ir nevengti šios pareigos. Gavęs nurodymą turi vykdyti, kas ten nurodyta, ir atvykti reikiamą dieną į teritorinį padalinį. Jei negali atvykti privalo nurodyti, kodėl negali. Tada jam bus nustatyta kita atvykimo data“, – apie tvarką kalbėjo G.Davydovas.

Gresia baudžiamoji arba administracinė atsakomybė

Kas gresia vengiantiems atsakomybės? Pagal įstatymą tai užtraukia baudžiamąją arba administracinę atsakomybę.

„Aišku, matysime, kaip seksis. Tokiu būdu šaukimas ir viešinimas organizuojamas pirmą kartą. Vienas iš tikslų – kad pats karo prievolininkas nevengtų atvykti ir atliktų pareigą. Aišku, vengiančių bus ir kaip iš tikrųjų bus elgiamasi, čia dar turėtų būti priimti kažkokie sprendimai. Teisės aktai numato konkrečiai, kad yra administracinė ir baudžiamoji atsakomybė“, – įspėjo KAM atstovas.

Pirmuosius pranešimus gaus po savaitės

Sudarius šauktinių sąrašus, pirmuosius šaukimus prievolininkai turėtų paštu gauti per savaitę. Jiems prisistačius į karo prievolės skyrius bus vertinamas jaunuolių tinkamumas tarnybai.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Ž.Adamonis teigė, kad šaukimo lapeliai bus išsiųsti per artimiausias 20 dienų.

„Tiems, kuriems bus išsiunčiama šiandien, jie turėtų gauti per savaitę, tiems, kuriems bus išsiųsta po 20 dienų, – maždaug per mėnesį skaičiuojant nuo šiandien“, – sakė kariuomenės atstovas.

Anot jo, gavę šaukimo nurodymus, visi prievolininkai turės per nurodytą laiką atvykti į karo prievolės skyrius ir pateikti dokumentus – jei nebus nustatyta, kad tarnyba šauktiniui turi būti atidėta, jis bus siunčiamas pasitikrinti sveikatos.

Pirmieji šauktiniai bei savanoriai turi būti paskirti į dalinius Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione iki rugpjūčio 10 dienos, t. y. likus dvidešimčiai dienų iki rugpjūčio 24-ąją numatomos tarnybos pradžios.

„Pirmiausia į dalinius bus skiriami savanoriai, o vėliau bus skiriami iš to sąrašo, dalinius papildant“, – paaiškino karininkas.

Savanoriai patys renkasi tarnybos vietą

Majoras priminė, kad savanoriai turi privilegiją patys pasirinkti tarnybos vietą, tad būtent nuo jų pasirinkimo ir priklausys, kiek šauktinių tarnybą pradės rugpjūtį.

„Visi, kurie bus neatitarnavę, dalyvaus tame pačiame sąrašų sudaryme kitais metais, tik jau galbūt skaičius skirsis – bus šviežia statistika, matysime, gal reikės ne 37, o 20 tūkstančių pašaukti“, – sakė už šauktinius atsakingas karininkas.

Jis nurodė, kad galimybės atidėti tarnybą nurodytos krašto apsaugos ministro patvirtintame tvarkos apraše. Ž.Adamonis sakė, kad labai konkrečių kriterijų atidėti tarnybą nėra, galutinį sprendimą priims vietos komisijos.

„Kiekvienas atvejis yra individualus – galutinį sprendimą regionuose priims komisiją“, – sakė majoras.

Prašymai dėl tarnybos atidėjimo individualia tvarka taip pat gali būti teikiami krašto apsaugos ministrui, kuris pats juos vertins. Krašto apsaugos ministerija trečiadienį paskelbė šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašus, į juos įtraukti 36 tūkst. 825 jaunuoliai. Tarnybą šiemet atlikti pageidavo dar per tūkstantis savanorių.

Ministerijos atstovai nurodė, kad sudarant sąrašus jau buvo įvertinta gyventojų registro informacija apie studentus ir moksleivius,Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos informacija apie asmenis, kuriems tarnyba turėtų būti atidėta.

Privalomai devynių mėnesių mokymams į kariuomenę kviečiami 19-26 metų jaunuoliai. Šiais metais tarnybai bus atrinkti 3 tūkst. asmenų, pirmenybę teikiant savanoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.